Hoppa till sidans innehåll

November


Bildtext: Tränaren Peter Hedin i Växjö HF

Växjö HF i elitserien
1980-talets mesta kvallag i handboll på herrsidan, Växjö HF, hade äntligen nått sitt mål 1991. Samtidigt hade Småland för första gången på 24 år fått med ett lag högst upp i seriepyramiden. Tidigare hade enbart Jönköpingslag i distriktet funnits på den nivån.

I Teleborgshallen var det lapp i luckan, 1 600 personer, och folk satt i trappor och nödutgångar för att få en skymt av de lokala stjärnorna. Till debuten i elitserien kom Lugi på besök. ”Lugi körde slut på Växjö HF” var huvudrubriken efter premiären i tidningen.

Bombkastaren Lars Olsson, som värvats från IFK Karlshamn, gjorde det historiska första målet efter drygt fyra minuters spel. Växjö HF ledde i pausen med 9-5 för att åka dit med 16-17.

Tränaren Peter ”Hedda” Hedin överraskade sin berömda kollega Bertil Andersén med att välja Anders "Älgen" Mattsson som målvakt. Anders hade dåvarande brevbäraren "Hedda” upptäckt genom postlandslaget och värvades in från Väntorp/Solna. Anders storspelade mot ett Lugi med världsmästare som Jonas Persson och Sten Sjögren.

Visst minns många av Växjös handbollsvänner målvakterna Niclas Gonzalez/Anders Mattsson, Anti Heinonen, Marcel Lundstad och Lars Olsson på nio meter, Anders Altberg och Mats Sjöbrink som mittsexor, samt kantlirarna Lennart ”Nacka” Skoglund, Ulf Malmqvist och Pär Söderqvist.

Tre år, säsongerna 1991-92, 1992-93 och 1993-94 spelade Växjö HF i elitserien och med Peter Hedin som tränare i två av dem.

Växjö HF bildades 1972 av ett gäng handbollsintresserade killar som bröt sig ut från Växjö BK. Klubbfärgerna gult och brunt valdes för att vara tillräckligt unika och därmed slippa skaffa extra matchställ för bortamatcher. Klubben har haft många framgångar och fostrat spelare som gått vidare till andra klubbar och även landslagsspel. Den mest kände spelaren är Spanienproffset och landslagsmannen Jonas Källman.

Uppdaterad: 03 NOV 2021 11:06 Skribent: Ola Henriksson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Smålands Idrottshistoriska Sällskap
Yvonne Lagrell, Pylongatan 1, Lgh. 1502.
553 24 Jönköping

Kontakt:
Tel: +467169773
E-post: sm.idrottshistoriska...

Se all info