Hoppa till sidans innehåll

Regler Padel


SPELREGLER FÖR PADEL

Padel spelas alltid mot varandra 2 och 2. Varje spelare ska ha varsitt godkänt padelrack, racket skall alltid vara fastspänt runt handleden med ett band som sitter i rackets ände. När ni spelar bör ni använda er av en padelboll som är avsedd för sporten, annars kommer ni uppleva spelet snabbare och svårare.

Spelet
Under spelets gång får bollen endast studsa en gång på egen sida. Bollen får endast slås av en spelare, innan den går över till andra sidan.

En spelare får antingen slå bollen direkt på volley, efter studs i mark eller låta bollen studsa i marken och vägg innan slaget. Tänk på att bollen endast får studsa en gång i marken.

Serve
För att starta igång spelet behöver man göra en serve, precis som i tennis. Den slås underifrån eller i midjehöjd. När man slår serven ska man vara placerad bakom survlinjen som är placerad mellan vägg och nät. Innan man får slå över bollen måste den studsa en gång i marken.

Serven ska spelas diagonalt över till motståndaren sida, studsen måste träffa först i motståndarnas serveruta. Efter studs får den ha väggkontakt med glaset på motståndarens långsida och kortsida. Motståndaren får returnera bollen antingen innan eller efter väggkontakt, men tänk på att den endast får studsa en gång i marken.

Om bollen slås direkt i vägg eller nät så är servefel, bollen får inte heller ha kontakt med gallret efter studs. Precis som i tennis får man 2 serve möjligheter. Serven går däremot om, ifall bollen skulle ha kontakt med nätet och sedan i golvet.

Poängräkning
Poängen räknas precis som i tennis, första poängen kallas “15”, andra kallas för “30”, tredje kallas för ”40” och den fjärde kallas för “gem”. Om båda lagen har fått 40 var så kallas det för “deuce” (även kallat “lika”). Nästa par som då vinner bollen har “fördel”, om de även vinner den bollen blir det gem. Om paret som har fördel förlorar bollen blir det deuce igen, game blir det när ett par vunnit två bollar i rad.

Set
Det första paret som vinner totalt 6 gem vinner ett “set”, för att vinna ett set måste paret leda med minst 2 gem. Om paren skulle hamna på 5 gem vardera (draw) spelas två ytterligare gem. Om det även skulle bli lika (6-6) efter dessa två ytterligare set, kommer det behöva avgöras i ett “tiebreak”.

I ett tiebreak så spelas det först till 7 vunna poäng, även här måste man vinna med minst två poäng.

När förlorar man ett poäng:

  • Om bollen studsar två gånger på egen sida
  • Om bollen slås i vägg innan golvkontakt
  • Om bollen går i nät på egen sida
  • Om man gör ett dubbelslag
  • Om bollen träffar dig eller din medspelare
  • Om man gör två servefel
  • Om man slår bollen innan den går över nätet
  • Om man rör nätet med kroppen eller med sitt rack.

 

Uppdaterad: 05 SEP 2019 10:59 Skribent: Sofie Axelsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Smålandsstenars TK - Tennis
Hörsjögatan 37
33331 Smålandsstenar

Besöksadress:
Hörsjögatan 37
33331 Smålandsstenar

Kontakt:
Tel: 0736353786
E-post: This is a mailto link