Hoppa till sidans innehåll

Antidoping


Vi är vaccinerade mot doping
Vår förening är vaccinerad mot doping, enligt Riksidrottsförbundets preventions- och åtgärdspaket.
Om du vill veta mer kring konceptet Vaccinera klubben mot doping kan du läsa mer på www.rf.se/vaccinera.


Vår antidopingplan

I vår antidopingplan kan du läsa mer om hur vi arbetar för att förebygga doping i vår verksamhet och hur vi bemöter akuta situationer. Vår antidopingplan kan du läsa här.

SRS:s är antidopingansvarig Agneta Wikblom.

Tänk efter före
Dopingkontroll - dina rättigheter och skyldigheter
Antidopingsnack

Regler och Föreskrifter

Som medlem i vår förening omfattas du av Riksidrottsförbundets (RF) stadgar och antidopingreglemente, samt WADA:s (World Anti-Doping Agency) internationella standarder. Dessa grundar sig i WADA:s världsantidopingkod, som är det globala regelverk som gäller inom idrotten. Du är själv ytterst ansvarig att känna till och följa dopingreglerna som finns på RF:s hemsida/antidoping.

 

Tar du dopingklassade läkemedel?

Det är viktigt att kolla upp om ditt läkemedel är dopingklassat. Det gör du enklast genom att söka efter det i Röd-Gröna listan som är ett bra hjälpmedel som RF har tagit fram och som grundar sig på WADA:s lista över dopingklassade substanser. Listorna hittar ni på RF:s hemsida.

 

Behöver du söka dispens?

Är ditt läkemedel dopingklassat och det inte finns några tillåtna alternativ, kan du behöva söka dispens i Sverige eller internationellt beroende på vilken nivå du idrottar på. Ta reda på vad som gäller för just dig på RF:s hemsida.

 

Dopingkontroll

Som medlem i vår förening kan du bli utvald till dopingkontroll. För att du ska veta hur en dopingkontroll går till och dina rättigheter och skyldigheter i samband med detta, har RF tagit fram en folder och en film som vi rekommenderar att du läser/ser på RF:s hemsida.

 

Kosttillskott

RF avråder från användning av kosttillskott, mer än på rent medicinska grunder. Många preparat på marknaden är otillräckligt kontrollerade och kan innehålla dopingklassade substanser trots att det inte står på innehållsförteckningen. Eftersom du är ytterst ansvarig för vad du stoppar i dig, tar du alltid kosttillskott på egen risk.

Läs mer om RF:s rekommendationer för kosttillskott och se RF:s korta filmer inom samma ämne på RF:s hemsida.  Film 1  Film 2


Förbjudna substanser

Förutom prestationshöjande medel finns det även andra medel som är förbjudna både inom idrotten och i samhället. Man kommer långt med vanligt sunt förnuft. T.ex. narkotika är inte tillåtet enligt lag och självklart förbjudet inom idrotten också. Om man är det minsta osäker finns dopinglistan här, kontakta antidopingansvarig ovan om det är några frågor.


Vad kan du om antidoping?

Testa dina kunskaper med RF:s dopingquiz här.

 

Svensk Antidoping på Facebook

Gilla och följ RF:s sida Svensk Antidoping på Facebook så blir du uppdaterad på intressant information i ämnet.

 

Prenumerera på Antidopingnytt

Du kan även registrera dig som prenumerant på RF:s nyhetsbrev för att hålla dig underrättad om antidopingarbetet i Sverige och internationellt.

Uppdaterad: 06 DEC 2017 15:59 Skribent: Åsa Kempe
Epost: This is a mailto link
 
facebook

 

Publ på hemsidan2

 

Kvitton2

Våra sponsorer

Sörmlands Sparbanks logga

 

 

Postadress:
Smedstorps RS - Ridsport
Åsa Blom, Industrigatan 17C
61138 Nyköping

Besöksadress:
Råby Smedstorp
61194 Nyköping

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info