Hoppa till sidans innehåll

Våra danser


Bugg:

Bugg är en typisk svensk dans och är mycket populär på dansgolven ute i sverige. Det finns idag två typer av bugg, social bugg och tävlingsbugg. Även om grundtekniken i tävlingsbugg inte skiljer sig särskilt mycket från den dans som dansas på logar och dansbanor är det stor skillnad i utförandet. Mycket i buggen handlar om puls, sväng, utstrålning och givetvis teknik. Dansen bedöms efter vissa grundregler, men en hel del beror på förarens förning och följarens följsamhet. Musiken varierar idag mycket, förr var dansbandsmusiken vanligast medan man idag dansar till allt från tidig rock till modern populärmusik. Akrobatik är inte tillåten.

 

Lindy Hop:

Lindy Hop började dansas i slutet av 1920-talet i New York. Akrobatiken bedöms i motsats till Rock N Roll endast som en variation i dansen och därför är det viktigaste att kasten är musikanpassade så att paren får bra flyt i dansen. Lindy Hop började utövas samtidigt som Charles Lindberg tog ett skutt över Atlanten. Därav namnet "Lindy Hops the Atlantic". Senare kom namnet att ändras till Jitterbugg. Idag har man dock åter hittat rötterna och därför används åter namnet Lindy Hop mer ofta nu än förr.

 

Boogie Woogie:

Dansas till 50-tals musik och skall upplevas okoreograferad med korta inslag av break.Figurvariationen skall ha en naturlig koppling till musiken och i Boogie Woogie bör en avslappnad men kontrollerad karaktär eftersträvas. Akrobatikär inte tillåten.

 

Rock N Roll:

Rock N Roll bygger på väl inövad koreografi där akrobatiken, som förekommer i olika svårighetsgrader, i de högsta klasserna utgör 50% av dansen. Någon har beskrivit rocken som ett 300 meters sprinterlopp där man var 50:e meter utför en akrobatisk övning med sin medlöpare. Akrobatiken ger rocken en annan karaktär och kräver andra förutsättningar än de andra danserna.

 

Dubbelbugg:

En koreograferad dans som utförs av tre personer. Dubbelbugg är en formationsdans där karaktären hämtas från någon av de övriga bugg-och rock n roll danserna. Ett så varierat program som möjligt eftersträvas men ingen teknik favoriseras framför någon annan.Skapandet av mönster i dubbelbuggen är ett typiskt karaktärsdrag.Akrobatik är tillåten men särbedöms ej, utan räknas som en del av dansen.

Uppdaterad: 11 APR 2018 16:18 Skribent: Cecilia Martinsson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Söderåsens DK Blåa Skor - Danssport
Monica Malmlöf, Söderåsvägen 15
26571 Kvidinge

Besöksadress:
Fabriksgatan 4
26571 Kvidinge

Kontakt:
Tel: 0733105147
E-post: This is a mailto link

Se all info