Hoppa till sidans innehåll

Spånga Idrottssällskap bildades 1929


Och hade premiäråret 38 medlemmar. När man firade 50 års jubileum 1979 var medlemsantalet uppe i 900.

1930 får föreningen en idrottsplats av greve Bonde. Idrottsplatsen kallades för Gläntan, och blev central betydelse för verksamheten. Den är en liten idyllisk idrottsplats som ändra fram till 1944 lutade åt ena hållet. Det ena målet var 2m högre beläget än det andra. Även om mycket av den idrottsliga verksamheten idag sker på andra idrottsanläggning eftersom föreningen har vuxit så mycket, har vi fortfarande vårt klubbhus på Gläntan.

Inom föreningen har det genom åren funnits sektioner för tennis, gymnastik, bandy, skidor, handboll, hockey med flera. Alla med olika arenor. Gläntans IP var fotbollens hemvist men de sträckte sig från Solhemsplan, Östermalms IP, Grimasta, Bromstens IP till Ängby IP, Strömvallen och från och med 1978 Spånga IP.

1990 bildade de olika idrotterna separata föreningar och fotbollen stannade kvar på Gläntan. Föreningen kallades därefter Spånga IS Fotboll. Idag är Spånga IS Fotboll en av Stockholms 10 största fotbollföreningar med ca 1300 medlemmar och över 200 ledare.

Flera stjärnor har börjat sin bana i klubben.

Birger Eklund, bolltrollaren som gick till Djurgården och Per Lövfors. Under 1957 spelade Djurgårdstrion i fotboll Birre Eklund, Arne Arvidsson, och Knivsta Sandberg i Spånga IS.

Men det har även funnits många kända ledare med i rullorna. Sigge Kållberg var ordförande under inte mindre än 13år, numer sporthandlare "SiggeSport". Sveriges fd. förbundskapten Tommy Söderberg har tidigare tränad Spångas herrlag.

Gläntan mer än en idrottsplats

Förutom den rent idrottsliga verksamheten anordnades vid Gläntan regelbundet festligheter för allmänheten. Sigge Furst, Thore Skogman, Povel Ramel, Zara Leander, Lasse Lönndahl, Gunnar Wiklund - alla har de uppträtt vid de populära Gläntanfesterna. Under de 30 år som festligheterna arrangerades besöktes Gläntan av ca 200 000 personer.

Uppdaterad: 19 FEB 2013 13:54 Skribent: Lars Wahlund

intersport_logo
adidas_logo
 SvS_Grasroten_fo╠êreningsmtr_Splash
 
     Apec tryck
Handelsbanken
kåges
Sigge Cykel
fruktdealen

ÅJ Distribution utformar skräddarsydda lösningar
för våra kunders kampanjlogistik och minskar kundens omkostnader samtidigt som vi ökar kampanjens kvalitetssäkerhet.

Begner Agenturer
SISU_177X177
Lionsfot framsida

Postadress:
Spånga IS FK - Fotboll
Box 8008
16308 Spånga

Besöksadress:
Spånga Center Stormbyvägen 2-4
16308 Spånga

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link