Hoppa till sidans innehåll

Årsberättelse 2017 STBK TS ver 1.0

24 FEB 2018 19:14
  • Skapad: 24 FEB 2018 19:14

 

Spånga 2018-03-05

 

 
   

 


Spånga TBK

Tennissektionen

 

Årsberättelse 2017

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Årsberättelse 2017

Tennissektionen

Tack för ett mycket trevligt 2017! Detta tack riktar sig till alla som deltagit eller som på något annat sätt varit involverad i vår verksamhet inom Spånga TBK:s tennissektion. Ett speciellt tack riktas alla de personer som varit med och drivit verksamheten. Dessa innefattar våra tennistränare och hjälptränare i tennisskolan och styrelsemedlemmar och alla övriga ideella krafter som arbetat med verksamheten under året.

 

Tennisstyrelsen har under 2017 förutom den löpande verksamheten även arbetat med aktiviteter som KM, tränarrekrytering, Spånga Vintertour och Spånga Höstcup, flera mer lekbetonade dubbelturneringar/trivselkvällar, extraträning och träningsläger för juniorer m.m. Engagemanget av ideella krafter har möjliggjort att vi har kunnat genomföra de inplanerade aktiviteterna på ett trevligt sätt.

 

                                                                 Spånga TBK har ca 900 medlemmar varav ca 600 är tennisspelare.

 

Tennissektionen Spånga TBK


 

Tennissektionens ekonomi

Löpande bokföring, årsbokslut, fakturering, uppdatering av medlemsregistret samt redovisning till Svenska Tennisförbundet har under året upprättats och handlagts av Viktoria Lundquist, Jan Kjellegård, Kristina Blom, Mimmi Wallentin och Bertil Jakobsson. Fakturering sker generellt via e-post för att underlätta hantering och spara pengar på porto och förbrukningsmaterial.

 

Tennissektionen gick under 2017 med ett underskott om ca 10 000 kr jämfört med en budgeterad vinst på 185 000 kr. Skillnaden förklaras främst av ökade lönekostnader för anställda tränare samt något färre elever i tennisskolan än vad vi hoppades på.

 

Öppna gruppspel

Klubben har en fin och lång tradition (mer än 30 år) med gruppspel för både damer och herrar. Totalt ett 60-tal damer och herrar träffas, spelar och har det trevligt i klubbens eget gruppspel. Matcherna spelas under både höst- och vårterminen. Huvudsyftet med Spånga TBK:s gruppspel är att spela under trivsamma former. Spelformerna varierar något från säsong till säsong, just nu spelar herrarna gruppspel i singel (se mer info under aktuellt rubrik), damerna har både singel- och dubbelserier igång. Gruppspelsmatcherna spelas både på vardagskvällar och helger. Damerna har bantid på torsdagar kl 19 och 20 och  på söndagar kl. 17, 19, 20 och 21. Herrarna spelar sina matcher på måndagar mellan kl. 20 och 23.

 

Herrarnas gruppspel

Per Johansson har fram till HT-2017 ansvarat för herrarnas gruppspel. Sedan HT-2017 ligger administrationen för herrarnas gruppspel på Spånga TBK:s kansli. Stort tack, Per, för dina insatser under året. Jan Kjellegård har tagit över ansvaret efter Per.

 

Gruppspelet omfattar fyra divisioner och i varje division spelar 6 spelare. Efter att alla spelare mött varandra summeras resultatet och de två bästa flyttas upp till en division och de två med minst poäng flyttas ned en division. Det innebär att vid varje ny omgång är minst hälften av spelarna nya för den divisionen/omgången.

 

Varje match är tidsbestämd till en timme. Vid varje matchtillfälle är det uppvärmning i 10 minuter varpå två set under 35-50 minuter.

Är det tid kvar spelas ett set utan game-begränsning. Ett vunnet set ger två poäng och oavgjort ger en poäng. Man erhåller ett poäng för flest vunna game.

Är du intresserad av att spela i herrarnas gruppspel, skicka ett mail till This is a mailto link eller läs mer på backhandsmash.se. Spånga TBK:s kansli hanterar en kölista för herrarnas gruppspel.

 

Damernas gruppspel

Damernas gruppspel äger rum på 8 bantider per vecka på torsdag och söndag kväll. Ett 40-tal spelare har deltagit under året varav 14 singelspelare och 19 dubbelpar. Vi ser att  intresset för att delta i damgruppspel växer för varje termin så fler bantider står högst på önskelistan.

Kontaktpersoner har varit Pia Hedenskog och Ann-Louise Ulfsparre.

 

 

Tennisskolan

Ansvarig för tennisskolan har varit Peter Norlin (heltidsanställd). Övriga tränare, ca 15 st, är timanställda.

 

Tennisskolan har under året haft ca 320 elever i träning fördelat på ca 40 barn i minitennis, 80 vuxna i vuxenkurserna samt ca 200 juniorer i tennisskolan. De flesta spelar 1 gång per vecka men allt fler börjar spela mer vilket är glädjande. Vi har några som även tagit sig ut och provat på att tävla utanför klubben. På sikt så hoppas vi att den gruppen blir större och att vi kan få rapportera lite bra resultat.

 

Samtliga tränare har åtminstone gått tränarutbildningen Plattformen och flera har även gått vidareutbildning, vilket vi ständigt motiverar tränarna att göra. Tränarutbildning är något vi satsar på.

 

Det känns som vi har ett väl sammansvetsat tränarteam och det märks på tennisskolan. Vi får mycket beröm. Våra hjälptränare är duktiga och nu gäller det att inte tappa den nivån. Vi utbildar kontinuerligt tränare och har egna tränarträffar. Yngre tränare slussas in via minitennis för att senare, med lite erfarenhet och utbildningar, ha egna grupper.

 

Vi vill passa på att tacka alla elever, föräldrar, ledare och tränare för ett fint tennisår och vi hoppas på ett lika gott 2018!

 

Andra aktiviteter under året

Under loven finns ibland aktiviteter för klubbens juniorer och sommartid anordnas lägerverksamhet både inomhus i hallen samt på utebanorna vid Runstensplan. Klubbens läger är mycket uppskattade.

 

Under året arrangerades ett flertal läger som till stor del subventionerades av

tennissektionen.

 

Tävlingsverksamhet och representation 2017

Damlaget

Laget har under 2017 bestått av Malin Hjärner, Cecilia Jonsson, Melissa

Jacobsson, Mille Höyeraal och Nicole Reinbring . Laget har under 2017 deltagit i Svenska Tennisserien inomhus i division 3 (placering 4:a) och i division 2 i utomhusserien (placering 3:a).

 

Lagledare och kontaktpersoner vid seriespel är Peter Jonsson och Peter Norlin.

 

Herrlaget

Spelare som deltagit under året har varit John Lönnfält, Per Jerrelind, Petr

Pleticha, Philip Andersson, Mattias Johansson, Mikael Alvén, Per Vestermark, Mathias Westrup, Anders Fornstedt, Sujeet Kumar och Gustav Degerman. Uteserien 2017 spelades med ett lag i division 2 (placering 5:a). Inneserien spelades under hösten med ett lag i division 4 (placering 4:a).

 

John Lönnfält har varit lagledare för herrlaget och kontaktperson vid seriespel.

Herrar 35

Spånga TBK:s herrar 35 har deltagit i Svenska Tennisserierna med ett lag i

uteserien och två lag i inneserien. Deltagande spelare har under 2017 varit Per

Jerrelind, Kalle Gurén, Mathias Lindberg, Anders Fornstedt, Martin Wahlström, Andreas Söderkvist och Tommy Elofsson. I uteserien spelade laget i division 2 och tog hem förstaplatsen! I inneserien spelar det ena laget i division 2 och det andra i division 3. Seriespelet inomhus avslutas inte förrän i mars 2018.

 

Kalle Gurén och Anders Fornstedt har varit lagledare.

Damer 35

Under 2017 har ett damlag spelat i Stockholmsseriens 35-klass utomhus.

Inneserien spelas i Stockholmsseriens 35-klass i division 1 och denna serie pågår fram till mars 2018. Spelare i laget har under 2017 varit Anna Odelius, Annica Dahlborn, Kristina Blom, Pia Hedenskog, Anna Fiskáare, Anne Pihl, Marianne Hagen, Maria Stråhle och Martina Rustman.

 

Annica Dahlborn har varit lagledare.

 

 

 

Rookielaget

Rookielaget har spelat 5 matcher och laget har bestått av  Ludvig Odelius -05, Anton Florizoone -06, Morris Rewelj -06, Melker Fornstedt -07, Sebastian Lindahl -08, Oscar Rane Roos -08, Casper Dolk -08, Vera Blom -05, Amanda Runnbäck -05, Jennifer Ländin -05, Natalie Puksec -05, Selma Bonetto -05. Lagledare har varit Peter Norlin.

 

Vi kanske inte vann alla matcher men det har varit lärorikt och kul. Matcherna spelas som lagmatcher där man spelar två flicksinglar och två pojksinglar och sen spelas även en flickdubbel och en pojkdubbel. Vi tackar spelarna samt givetvis alla föräldrar som ställt upp med att köra, stötta, fixa mackor mm. mm.

 

 

Seriespelet och klubbens lag kan följas på Svenska Tennisförbundets hemsida: http://seriespel.tennis.se/.

 

KM

Klubbmästerskapets avgjordes som alltid under vecka 6 i början på februari. 140 spelare deltog i 23 klasser och 166 matcher spelades.

 

 År 2017 var antalet starter 189. Antalet starter i 2016 år KM uppgick till 202, jämfört med antalet starter i 2015 års KM som uppgick till 207 stycken, 196 stycken för KM 2014, 206 stycken för KM 2013, 193 stycken för KM 2012, 181 stycken för KM 2011 och 160 stycken för KM 2010. KM är en mycket uppskattad vecka med mycket tennis och gemenskap i vår hall som avslutas med en trevlig fest. Ett varm tack riktas till främst Peter Jonsson och Peter Norlin, som var huvudansvariga, men naturligtvis också till både frivilla funktionärer, spelare och publik.

 

2017 års klubbmästare

 

Spånga Höstcup

136 deltagare deltog (mot 76 förra året). Detta är på gränsen till vad som är genomförbart på våra tre banor under den disponibla tiden. Endast ett fåtal w.o. lämnades. Speciellt glädjande var att ca 10 spelare från Spånga TBK deltog och att vår egen Nicole Reinbring vann damklassen. I herrklassens vann Vito Tonejc, KLTK och i herrdubbeln Pelle Jerrelind och Per Vestermark, Spånga TBK.

 

Spånga Vintertour

45 herrar deltog (fullt startfält) och 43 damer (2 vakanser), vilket var betydligt fler än förra året. Vinnare i herrklassen blev Christer Samuelsson, GLTK, och i damklassen Miriam Björklund, SALK. Fyra deltagare från Spånga TBK deltog.

 

Vi får mycket beröm från deltagare och ledare. Ett stort tack till huvudsponsor TF Bank men också till övriga sponsorer Ica Spånga, Wahlström Nielsen Bil AB samt Baan Thai.

 

Ett stort tack även till tävlingsledning, domare och alla frivilliga krafter som

hjälpt till att möjliggöra såväl Höstcup som Spånga Vintertour.

 

 

Övriga aktiviteter

Årsfest

Som vanligt avhölls tennissektionens årsfest i samband med finaldagen och prisutdelningen av KM. Festen blev som vanligt väldigt trevlig och alla deltagare skall ha ett stort tack för visat intresse!

 

Huvudansvariga för festen var Lotta Nordmark och Tony Borg. Stort tack till er!

 

Tävlingsresa

I november så besökte 4 av våra spelare Gävle och spelade deras turnering. Vi åkte dit för att se hur det är att spela tävling utanför klubben. Mycket lärorik helg. Förhoppningsvis gör samma resa nästa år men med fler deltagare från oss.

 

Runstensdubbeln

Den traditionella Runstensdubbeln genomfördes som vanligt en lördag i slutet av maj.

 

Juldubbeln

Juldubbeln spelades lördagen innan Julafton och vi hade 22 spelare, 11 par, som sattes ihop  av tävlingsledningen. Matcherna var jämna och trivselfaktorn hög med först poolspel och sedan slutspel. Pizza serverades innan finalerna. Priser till alla och efter matcher och prisutdelning så blev det trevlig eftersnack av delar av damsektionen.

 

Tack till alla deltagare och samtliga sponsorer till tävlingen. Tack vare er så hade vi priser till alla.

 

Nyårsdubbeln

Nyårsdubbel spelades på nyårsafton och där spelade 10 par. Alla mötte alla i ett supertiebreak. Tävlingen var mycket uppskattad.

 

Frukosttennis

Under året anordnades på fredagar frukosttennis. En grupp tränade mellan kl. 7.00 och 8.00 och en grupp mellan 8.00 och 9.00. En enklare frukost serverades till deltagarna.

 

Trivselkvällar

Under året har dam- respektive herrsektionen anordnat egna trivselkvällar.

 

 

Tennissektionens verksamhet för 2017

Under förutsättningar att tennisstyrelsens förslag till budget godkännes av klubbens årsmöte planeras följande ytterligare aktiviteter under 2017:

 

-       Sportlovsläger för juniorer och vuxna

-       Påsklovsläger

-       Sommarläger

 

I övrigt kommer 2017 års aktiviteter att i möjligaste mån fortsätta under 2018.

 

Fr o m 2017 är kraven på tennistränare i Spånga TBK att minst ha gått tränarutbildningen Plattformen samt ha lämnat in utdrag ur brottsregistret för sexuella brott.

 

 

 

 

 

 

Tennissektionens styrelse 2017

Styrelsen har konstituerat sig på följande sätt:

 

Peter Jonsson                        Ordförande

Lotta Nordmark                    Vice ordförande

Eric Weiss                             Sekreterare

Jan Kjellegård                        Ledamot (till augusti 2017)

Pia Hedenskog                      Ledamot

Tony Borg                            Ledamot

Maria Stråhle                        Ledamot

 

(Jan Kjellegård avgick ur styrelsen i samband med att han tillträdde befattningen som hallchef i Spånga TBK.)

Adjungerade till styrelsen under 2017

Peter Norlin

Jan Kjellegård (från augusti 2017)

Per Svensson (från huvudstyrelsen)

Valberedning

John Lönnfält

 

Styrelsen har under året haft 13 protokollförda möten.

 

Tennisstyrelsens ordförande Peter Jonsson tackar styrelsen, tränare och frivilligarbetare för ett gott arbete under 2017.

 

 

 

 

Peter Jonsson                                                            Lotta Nordmark

Ordförande                                                                Vice ordförande

 

 

 

 

Eric Weiss                                                                  Tony Borg

Sekreterare                                                                 Ledamot

 

 

                                                                                  

 

Pia Hedenskog                                                           Maria Stråhle

Ledamot                                                                     Ledamot

Bilaga till Årsberättelse 2017 Spånga TBK, Tennissektionen

 

 

Skribent: Tony Borg
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Spånga TBK - Tennis
Box 8231
16308 Spånga

Besöksadress:
Kronofogdevägen 42
16308 Spånga

Kontakt:
Tel: 08 - 7610100
E-post: This is a mailto link

Se all info