Hoppa till sidans innehåll

Draghundsport


Att använda hundar för drag har gamla anor. Hundar har i delar av världen haft stor betydelse för transport av människor och varor t.ex. på Grönland, i Sibirien och i Alaska. Det ligger i människans natur att mäta sig med varandra och tävlingar med draghundar uppstod. Under guldruschen i Alaska var draghundstävlingar mycket populära och har sedan blivit kvar som en del av samhällskulturen där.

I Norden har draghundar framför allt använts som en fritidsverksamhet för att komma ut i naturen med hundar som drar släde eller pulka. I Sverige och andra länder med snösäkra vintrar har det utvecklats som en del av äventyrsturismen att köra eller åka hundspann. 

Draghundsporten har genomgått en snabb utveckling till en modern idrott. Man tävlar i tre olika stilar: Vinter (snö): nordisk stil där föraren åker skidor efter hund(-ar) och slädhundsstil där flera hundar drar en släde och föraren står på släden.
Barmarksstil: springa, cykla med en hund, sparkcykel (kickbike) med 1-2 hundar eller köra vagn med upp till 8 hundar.

För att tävla i officiell tävlingsklass krävs medlemskap i en draghundsförening, tävlingslicens och grönt kort. I motionsklass krävs inte detta.

Draghundsporten i Sverige organiseras av Svenska Draghundsportförbundet, SDSF som är medlem i Riksidrottsförbundet och därmed är en del av idrottsrörelsen.

Draghundsporten är en av nykomlingarna i Staffanstorps hundklubb och vi vill gärna utveckla denna gren i vår verksamhet. 
Eftersom tillgången på snötäckt mark är begränsad hos oss fokuserar vi främst på barmarkstil och linlöpning (canicross) i synnerhet. 
Även om man inte är intresserad av att tävla är canicross en väldigt trevlig träningsform för att bygga muskler och uttålighet både hos hund och förare. 

I draghundsport är det inte vikten som hunden drar som är den avgörande utan ATT de drar, vilket innebär att även små hundar kan träna och tävla i drag. 

Din anmälan är bindande och du kommer att få ett svarsmail på att vi mottagit din anmälan. Betala inte in kursavgiften förrän du fått ett bekräftelsemail om att du fått plats i kursen. 
Betala in avgiften innan sista inbetalningsdag, annars går din plats vidare till eventuella reserver. 

Tänk på att du måste vara medlem i klubben för att gå kurs hos oss. Ansök om medlemskap här. 

118851321_369054900772971_8766713791618214084_n.jpg119125928_3375638585808386_4305130343118592969_n.jpg

Besök oss på Facebook:


 

Våra sponsorer:

HelHundlogo.jpg

p1.png

sportringen.png

8313_cmyk_c_pos_2.jpg

Andra bra länkar: 


 

 

Postadress:
Staffanstorps hundklubb - Draghundsport
Ina Malmkvist, Åkershus 19B
24537 Staffanstorp

Besöksadress:
Gullåkravägen
24532 Staffanstorp

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: styrelsen@staffansto...

Se all info