Hoppa till sidans innehåll

Rallylydnad


Många säger att denna sporten är en hybrid mellan den klassiska brukslydnaden och agility. Genom glädje, kommunikation och samarbete ska hund och förare ta sig igenom en rallylydnadsbana. Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden "kör" en bana där föraren agerar "kartläsare". Anvisningarna finns på skyltar med ca 3-5 meters avstånd som både visar vägen och vad som ska genomföras.

De 12-20 momenten är ofta delar ur traditionell lydnad som sitt, ligg, gå runt, hopp över hinder med mera. I högre klasser förekommer även andra moment som till exempel att snurra vid sidan. 

En stor skillnad, som många uppskattar, mellan rallylydnad och klassisk lydnad är att i rallylydnad får du lov att använda din röst och handtecken och verbalt berömma och peppa din hund hur mycket du vill under tävling. Många hundar och förare upplever därför ofta att rallylydnaden är roligare än den klassiska lydnaden även om många av momenten liknar varandra. 

Rallylydnad är en mycket bra möjlighet att öka kontakten och samarbetet med din hund och är ofta ett bra alternativ för den pensionerade agilityhunden som fortfarande vill träna utan att belasta kropp och leder. 

Det finns fyra klasser i rallylydnad.  Nybörjarklass, Fortsättningsklass, Avancerad klass och Mästarklass. I nybörjarklassen är hunden kopplad hela tiden, vilket gör detta till en bra gren att börja tävla i. I högre tävlingsklasser ska hunden vara okopplad genom hela banan samtidigt som det blir sammansatta moment. I stort sett ska alla moment kunna genomföras på båda sidorna om föraren.

rallylydnad.jpg

Uppdaterad: 23 SEP 2020 09:03 Skribent: Ina Malmkvist
E-post: Adressen Gömd

Besök oss på Facebook:


 

Våra sponsorer:

HelHundlogo.jpg

p1.png

sportringen.png

8313_cmyk_c_pos_2.jpg

Andra bra länkar: 


 

 

Postadress:
Staffanstorps hundklubb - Draghundsport
Ina Malmkvist, Åkershus 19B
24537 Staffanstorp

Besöksadress:
Gullåkravägen
24532 Staffanstorp

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: styrelsen@staffansto...

Se all info