Hoppa till sidans innehåll

Spår/sök


SPÅR

Spår går ut på att en hund, kopplad i spårlina till föraren, följer en markbunden vittring av en människa. I viltspår följer hunden doften av blod från ett klövvilt. 

Hundar tycker vanligtvis att det är intressant att följa spårvittring. Den kopplar då på sina ursprungliga instinkter som handlar om att spåra efter ett potentiellt byte.

Som förare är det spännande att följa efter en spårhund. Man inser vilket fantastiskt luktsinne hunden har. Stoppar man själv näsan i backen känner man ingenting av spårdoften. Hunden kan tränas att följa spår som är 10-20 timmar gamla, allt beroende på väderförhållanden och rutin.

En hund som spårtränas övar upp sin koncentrationsförmåga. Hunden tränar samtidigt sin kropp och sina muskler på ett funktionellt sätt. Som förare blir man skicklig på att läsa hundens beteende. Ett spår påverkas av väder, vind, tid, andra djur och människor som rör sig och det skapar förstås svårigheter för hunden och då krävs det att föraren kan läsa hunden och se när den går rätt och när den kanske väljer att följa ett annat spår.

En viktig sak att komma ihåg, är att man själv aldrig kan överta jobbet att spåra. Det handlar om att lita på hunden och lugnt följa efter.

I nuläget har vi inte möjlighet att erbjuda viltspår, men erbjuder introduktion till personspår vid mån av tillgång till mark. 

Har du mark som du skulle kunna tänka dig att låna/hyra ut till klubben är du välkommen att kontakta klubben på This is a mailto link 

SÖK

Sök skiljer sig från spår i att här finns det ingen markbunden vittring utan hunden fångar upp vittringen i luften och följer den tills den får upp ett spår eller hittar källan. För att hunden ska kunna fånga upp en luftburen vittring räcker det inte med att en person, eller figurant, bara gått igenom ett område utan figuranten gömmer sig någonstans och väntar på att hunden ska hitta den. 
För att hunden ska tycka att det är extra roligt att hitta figuranten är det figuranten som belönar hunden. 
Vid ett sök är man inte lika beroende av ostörd mark som vid spår, och man kan till och med göra olika sökvarianter inomhus. 

Din anmälan är bindande och du kommer att få ett svarsmail på att vi mottagit din anmälan. Betala inte in kursavgiften förrän du fått ett bekräftelsemail om att du fått plats i kursen. 
Betala in avgiften innan sista inbetalningsdag, annars går din plats vidare till eventuella reserver. 

Tänk på att du måste vara medlem i klubben för att gå kurs hos oss. Ansök om medlemskap här. 

Prova på personspår

Dag: 15/5 10:00-15:00 FULL
30/5 10:00-15:00 FULL
Kursavgift: 300 kr
Instruktör: Ingrid Dahlström
För frågor kontakta: This is a mailto link

Besök oss på Facebook:


 

Våra sponsorer:

HelHundlogo.jpg

p1.png

sportringen.png

8313_cmyk_c_pos_2.jpg

Andra bra länkar: 


 

 

Postadress:
Staffanstorps hundklubb - Draghundsport
Ina Malmkvist, Åkershus 19B
24537 Staffanstorp

Besöksadress:
Gullåkravägen
24532 Staffanstorp

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: styrelsen@staffansto...

Se all info