Hoppa till sidans innehåll

Drogpolicy


Ladda ned

Vår förening är uppbyggd och drivs helt av ideellt arbete. För oss är det viktigt med gemenskap, kamratskap och social fostran. Det är också viktigt att våra barn, ungdomar och seniorer utvecklas sitt idrottande och i andra intressen. Hur vi vuxna och ledare agerar mot våra barn, ungdomar och seniorer är viktigt i denna utveckling. Ett led är att ha en drogpolicy där föreningens gemensamma regler fungerar som riktlinjer och stöd för föreningens medlemmar. Med anledning av detta har föreningen antagit följande riktlinjer gällande tobak, alkohol, doping och narkotika.

Tobak
Tobak innefattar snusning och rökning. Enligt svensk lag är åldersgränsen för tobak 18 år. Vi tillåter inte att våra ungdomar under 18 år brukar tobak under eller i anslutning till träning, tävling eller annan föreningsverksamhet. Om vi upptäcker att någon av våra ungdomar inte följer våra föreskrifter, agerar vi genom samtal med berörd och kontakt med föräldrarna.

Som barn- och ungdomsledare är det viktigt att tänka på sitt ansvar, att man är en förebild och att man därför hanterar sitt tobaksbruk med omdöme inför andra och varandra. Om vi upptäcker att någon av våra ledare inte följer våra föreskrifter, agerar vi med ledar-/styrelsesamtal med den berörde.
Ansvaret för att dessa regler följs är styrelsens och ledarnas.

Alkohol
Enligt svensk lag är det en åldersgräns på 18 år för att dricka folköl och att dricka alkohol på restaurang, samt 20 år för att handla på systembolaget. 

Vi tillåter inte att våra ungdomar under 18 år dricker alkohol. Om vi skulle upptäcka att någon av våra ungdomar druckit alkohol samtalar vi med berörd och tar kontakt med föräldrarna. Vid misstanke om problem (inom familjen) tar vi kontakt med sociala myndigheter.
Ansvaret för att dessa regler följs är ungdomarnas, styrelsens och ledarnas.

Som ungdomsledare och vuxen är det viktigt att tänka på sitt ansvar och att man är en förebild för sina ungdomar. Det är alltså inte tillåtet att:

  • Dricka alkohol på resa, läger eller inom verksamheter där man har ansvar för sina ungdomar.
  • Komma berusad eller bakfull till träning, tävling eller annat möte.
  • Dricka alkohol eller uppträda berusad i föreningens kläder.

Vid misstanke om alkoholproblem hos någon av våra ledare samtalar vi enskilt med vederbörande och erbjuder hjälp och stöttning.
Ansvaret för att dessa regler följs är i fösta hand styrelsens.

Doping och narkotika
Allt bruk och hantering av narkotika är förbjudet enligt svensk lag. Skulle vi i vår förenings verksamhet misstänka eller upptäcka att någon av våra medlemmar hanterar eller brukar dopingpreparat eller narkotika agerar vi på följande sätt:

  • Enskilt samtal och föräldrakontakt om medlemmen är under 18 år.
  • Kontakt med sociala myndigheter eller polis.
  • Ytterligare konsekvenser utifrån bedömning efter ovanstående åtgärder.

Ansvaret för att dessa regler följs är i första hand styrelsens men även ledare/tränare har ett stort ansvar att detta upptäcks och uppmärksammas.

För att få tyngd och hållbarhet i vår policy kommer vi att lyfta fram den vid årsmötet, gemensamma träffar samt vid våra arrangemang. Dessutom ska vår policy finnas presenterad på vår hemsida och anslagen i klubblokalen.

Uppdaterad: 30 SEP 2017 18:54 Skribent: Lena Vähä-aho
E-post: This is a mailto link

 
 
 

 

Stensäters Ryttarförening uppdaterar sin integritetspolicy i samband med att den nya personuppgiftslagen (GDPR) träder i kraft. Föreningen är personuppgiftsansvarig för behandling av alla personuppgifter som sker inom ramen för föreningens verksamhet. Har du frågor som rör föreningens integritetspolicy kan du kontakta styrelsen via This is a mailto link

Postadress:
Stensäters RF - Ridsport
Löberöds Säteri
24194 Hurva

Kontakt:
Tel: 041331313
E-post: This is a mailto link

Se all info