Hoppa till sidans innehåll

Ny i stalletVälkommen till oss på Stenungsunds Ridklubb!

Här har vi samlat tips och råd som kan vara bra för dig som är ny elev eller förälder till ny elev på ridskolan. Har du ridit på annan ridskola tidigare känner du säker igen många regler och rutiner, men det kan vara bra att känna till de rutiner som vi har.

Vi är en ideell förening och vi försöker hålla nere våra avgifter genom att medlemmarna hjälper till med alla möjliga uppgifter som t.ex. fixardagar, cafédagar, funktionärer vid tävlingar mm. Läs mer om vad som förväntas av medlemmarna här.

Vi har alltid stallvärdinnor i stallet när vi har lektioner för nybörjare. De har gula västar på sig och finns där för att hjälpa till.

Viktigast av allt – känner du dig osäker, våga fråga! Alla har varit nybörjare och det finns många som vill hjälpa till.

Säkerhet

Vid all ridning ska hjälm och ridstövlar eller ridskor med klack bäras. Långt hår ska vara uppsatt och tröja med huva är inte tillåten. Vid hoppning är ridväst obligatoriskt för ryttare under 18 år. Ridvästar och hjälmar finns att låna men vi kan inte garantera tillgång i alla storlekar.

Säkerhet är viktig för oss och för att undvika skador på både hästar och våra medlemmar har vi tagit fram säkerhetsregler och en obligatorisk säkerhetsutbildning som alla medlemmar behöver delta på. Säkerhetsutbildningar genomförs ett par gånger per termin och anmälningslistor för dessa utbildningar sätts upp på anslagstavlan på ridhuset samt på vår facebook sida.

Läs igenom reglerna noga, mycket vet vi redan men det tål att påminnas om: Länk till pdf.

Hur funkar det i stallet?

Innan ridning:
När du kommer till anläggningen så finns det en lista som visar vilken häst varje elev ska rida. Kom gärna i god tid innan så du hinner pyssla om din häst lite extra om den står inne i stallet.

Hos oss står alla hästar i boxar. När vi handskas med hästarna och sköter om dom före och efter ridning ska de alltid vara uppbundna med grimma och grimskaft i boxen. Grimman hänger på en krok utanför boxen. Inne i sadelkammaren finns sadel, träns och ryktpåse med borstar mm. Alla hästar har sin egen utrustning. 

Borsta och sadla din häst i god tid innan lektionen börjar. Tränsa hästen ca 5 minuter innan det är dags att gå ut till lektionen. Hästarna får inte stå lösa med utrustning på sig.

Stallpersonalen informerar juniorgrupperna om när det är dags att gå ut till ridhusen, men seniorgrupperna går själva dit ut. Oftast är det flera andra som också ska gå ut, vänta in tills alla är klara så ni kan gå ut tillsammans. Om din häst går lektionen före så tar du över hästen inne i manegen.

När du leder in hästen i ridhuset, gå till höger och följ spåret längs väggen innan det är dags att ställa upp på medellinjen. Förbered för uppsittning och invänta tills ridläraren meddelar att ni får sitta upp.

Efter ridning:
När lektionen är slut förbereder vi hästen för att gå in i stallet genom att ta upp stigbyglarna och lägga tyglarna över huvudet. Invänta och se om någon elev kommer och ska ha din häst på lektionen efter. Om ingen kommer invänta att ridläraren meddelar att det är klart att ta in hästarna. Hen meddelar även i vilken ordning hästarna ska tas in.

När du kommer till boxen tar du grimman från kroken och binder upp hästen med i grimskaftet som finns i boxen. Tränsa av, sadla av och ta bort eventuella benskydd. Borsta hästen och kratsa sedan hovarna. 

Till sist tas all ridutrustning in i sadelkammaren. Bettet rengörs genom att det gnuggas rent under rinnande vatten och därefter hängs sadel och träns upp på avsedd plats.

Åter igen – tveka inte på att be o hjälp och fråga när du känner dig osäker. I stallet hjälps vi alla åt!  

Uppdaterad: 02 NOV 2019 17:44 Skribent: Emma Groth
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Stenungsunds RK - Ridsport
Jordhammar 110
44495 Ödsmål

Kontakt:
Tel: 0303773937
E-post: This is a mailto link

Se all info