Hoppa till sidans innehåll

Kappsegla med StSS


Att kappsegla är roligt både för barn och föräldrar och det finns många möjligheter och olika nivåer.

Börja med kappseglingar på StSS

I början kanske det räcker med poängkappsegling och mindre regattor i den egna klubben.

StSS har under de senaste åren framgånsgsrikt arrangerat poänkappseglingar med sysfte att träna på att tävla. Här ges träning på kappsegling för såväl den luttrade till den allra grönaste kappseglaren. Poängkappseglingarna delas  upp i mindre kupper som pågåt 4 - 6 veckor och avslutas med trevliga och lättsamma prisutdelningar. Här ges möjlighet att lära sig kappseglingsregler och olika banor samt förstå hur man genomför ett race med framgång. Vi föräldrar ställer upp som funktionärer och alla är välkomna att hjälpa till så även för oss föräldrar ges här en god möjlighet att lära sig lite mer om hur man kappseglar jolle.

StSS arrangerar varje år två regattor i augusti som är utmärkta att börja med. På Stenungsöregattan finns instruktörer med som hjälper de som är ovana. Lilla Tjörn runt är stor till formatet och deltagarantalet men även här finns instruktörer och där deltar alla utifrån sin egen ålder och förmåga.

De flesta mindre regattor för optimistjollen är indelade i olika klasser, A, B och ibland C. C-klassen är en ren nybörjarklass och den arrangerade klubben ställer upp med hjälpinstruktör som finns med ute på sjön. Man seglar en kortare bana. B-klassen deltar man i t.o.m. det år man fyller 11 år. I A-klassen deltar man från 12 år och uppåt.

LIROS cup

Här på Västkusten finns en serie regattor som ingår i en cup kallad, Liros cup. Man deltar på de man vill och flera av dom erbjuder en C-klass med extra hjälp om så behövs.

När man är ute långa dagar och kappseglar bör man ha vatten med sig i båten och mat i en vattentät behållare som antingen går att sätta fast i båten eller kanske lämna till en följebåt.

Svenska optimistförbundet (SOF)

Om man ska börja kappsegla på allvar i optimistjollen måste man vara medlem i Svenska Optimistjolleförbundet. SOF är en del av Svenska Seglarförbundet och har till uppgift att organisera och administrera optimistjolleklassen.

Målet för förbundet är att rekrytera flera seglare och sprida optimistjolleseglingen i landets alla regioner. Optimistjollen är utmärkt som första båt och får seglas (i tävlingshänseende) till det år barnet fyller 15 år.

SOF arrangerar i samarbete med lokala klubbar ett antal kvaltävlingar som ligger till grund för den rankinglista som förbundet upprättat. Den ligger sedan till grund för uttagningar till de lag som ska representera Sverige i VM, EM och JNoM (Nordiska Juniormästerskap) i optimist.

Mer information hittar du på http://www.optisweden.nu/

Uppdaterad: 13 AUG 2017 20:37 Skribent: Elinore Karlsson

Pressmeddelanden på MyNewsdesk:
Följ Stenungsunds Segelsällskap/Tjörn Runt by COWI

StSS väderlänkar med webbkameror

Vår vision:

StSS skall med stort engagemang skapa förutsättning för all segling på flera nivåer.

Genom att utveckla våra seglare och funktionärer skapar vi gemensamt bra arrangemang och ett Maritimt Center.

Våra ledord:

 

Postadress:
Stenungsunds SS - Segling
Stenunge Allè 7
44430 Stenungsund

Kontakt:
Tel: +46030367660
E-post: This is a mailto link

Se all info