Hoppa till sidans innehåll

Bra tips på vägen!


Optimist är den största juniorseglingsklassen i världen. Över 150 000 seglare över hela världen delar samma glädje. Dock finns det många olika båttyper att ha i åtanke. Om man är lite äldre och vill börja segla kan optimisten kännas liten. Känner man att det vore roligt att kunna segla med en kompis så finns det ett bra alternativ i RS Feva. Vill man hellre segla själv så rekommenderar vi Zoom8. besök gärna respektive klass förbund för mer utförlig information.

Optimisten är en utmärkt båt att börja segla i och beroende på hur mycket man växer och vad man väger så kan man segla den tills man blir 15år. Om ni ännu inte köpt någon båt följer här några tips och råd att tänka på vid köp av båt.

Pris

Innan man har börjat kappsegla ellr om man mest är lite nyfiken och kan tänka sig att segla mindre tävlingar så duger en enklare optimist för runt 5 000 kr gott och väl. När man vill fortsätta och börjar kappsegla lite mer avancerade tävlingar så kostar en begagnad tävlingsoptimist mellan 10 000-25 000 kr. 

Köp av begagnad båt

De äldre lite billigare optimisterna är oftast lite tyngre och har fem siffror i seglet. En tävlingsoptimist väger ca 35 kg och har 4 siffror i seglet samt en tävlings rigg (mast och spri). Till båten hör ett mätbrev. Det är inte alla äldre optimister som har det men ska man tävla mycket och vill kunna segla region- och rikskval så måste man ha en försäkrad båt med mätbrev.

Köpa ny båt

Det finns ett flertal båttillverkare och eftersom båten är av "one design" typ spelar det inte någon större roll vilket märke man väljer. OS båtar, Winner, Finessa, ZIM Racing och Blue Blue är exempel på några olika båtmärken.

Andra båttyper 

I vår klubb har vi många Zoom8seglare i dagsläget och vill man veta mer om just den båttypen rekoenderar vi er att besöka Svenska Zoom8 förbundets hemsida. Det finns dock även intresse att segla andra båttyper med jämna mellanrum och vi försöker skapa möjlighet för alla att vara med så kontakta jollesektionen så ser vi över möjligheterna att hitta en lämplig lösning om du är intresserad av at komma och träna med en annan båttyp.

Uppdaterad: 23 OKT 2020 12:49 Skribent: Patrik Johansson

StSS väderlänkar med webbkameror

Vår vision:

StSS skall med stort engagemang skapa förutsättning för all segling på flera nivåer.

Genom att utveckla våra seglare och funktionärer skapar vi gemensamt bra arrangemang och ett Maritimt Center.

Våra ledord:

 

Postadress:
Stenungsunds SS - Segling
Stenunge Allè 7
44430 Stenungsund

Kontakt:
Tel: +46030367660
E-post: This is a mailto link

Se all info