Hoppa till sidans innehåll


Info om klassen Dragon Force 65

(DF 65)


En av starterna på vårat KM -2024 där det kom 24 st till start

 

Denna klassen är ny i Sverige, introduserades i månadsskiftet november/december 2013, och vi hoppas mycket på den då den är relativt billig med sina ca 1500 kr seglingsklar, men kvaliten på delarna och selgingsegenskaperna är väldigt bra. Det som gör att vi tror på den är att den säljs av tex en nationell butikskjedja som Teknikmagasinet och även av Radioseglarverkstaden i Växjö som även säljer optiondelar som tex segel och riggar mm.

Det är en ren entypsklass så man får nästan inte göra något med den alls, det man får göra är att byta ut sändaren och mottagaren till annat om man vill, men inget annat får bytas ut, men det funkar riktigt bra med orginal radion. Båten är 65 cm lång och väger ca 1300 gram.

Båten säljs med en A-rigg, men man får ha 3 st olika stora riggar till båten, A, B och C-rigg, för olika vindstyrkor, men orginal A-rigg klarar vindar upp till 6-7 ms så i början behöver man inte köpa fler riggar, men skulle man ändå vilja ha ett annat fabrikat av segel på orginalriggen så hittar man det från ca 275 kr och uppåt, en komlett B-rigg med segel och mast samt bom hittar man från ca 450 kr och uppåt.

Denna klassen håller på att bli riktigt stor ute i Europa, bara i England har det sålts över 1500 båtar de sista månaderna av 2013 och försäljningen verkar hålla i sig under 2014. I Sverige har utvecklingen varit bra med ett tjugotal båtar registrerade sedan den introduserades och där finns hälften här omkring och fler båtar har beställts.

Båten är liten så att man får med den i bilen riggad och klar att segla med, och har man en "riktig" båt så kan DF 65:an vara trevlig att ha med så att man kan segla några stycken när man ligger i en hamn, och när man är hemma så kan man vara med och tävla på tex klubbtävlingarna eller tom natioenllt med en konkurenskraftig båt.

Det arrangeras allt från klubbtävlingar till minternationella mästerskap i klassen, i klubben försöker vi hålla minst en tävling varje månad samt regelbunna träningar där vi är numera över 10 st, mer info om detta finns på våran FB sida, StSS RC.

 

Här finns en lista på var man kan köpa båten samt reservdela, Länk

 

Här är det en liten filmsnutt på klubbens första tävling i klassen, Länk till filmen i HD-kvalitet.

 

Här är länkar till Tävlingsregler och Klassregler

Här är det länk till DF 65 Segelnummerregister där man kan ansöka om ett segelnummer vilket jag tycker att alla skall göra även om man inte tänkt att tävla.

 

För mer info om denna klassen så kan ni kolla på klassens svenska hemsida Dragon Force 65 Sweden eller klassens FB-sida Dragon Force 65 Sweden eller på klubbens RC funktions FB-sida StSS RC eller kontakta sektionsansvarig på e-post This is a mailto link

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:04 Skribent: Stefan Olsson
E-post: This is a mailto link

StSS väderlänkar med webbkameror

Vår vision:

StSS skall med stort engagemang skapa förutsättning för all segling på flera nivåer.

Genom att utveckla våra seglare och funktionärer skapar vi gemensamt bra arrangemang och ett Maritimt Center.

Våra ledord:

 

Postadress:
Stenungsunds SS - Segling
Stenunge Allè 7
44430 Stenungsund

Kontakt:
Tel: +46030367660
E-post: This is a mailto link

Se all info