Hoppa till sidans innehåll


Tävling med Heatsegling enligt

”Tyska modellen”


 

Förberedelser:

Dela in deltagarna i lämpligt antal och så lika stora och grupper som är möjligt så att de blir så jämna som möjligt baserat på aktuell rankingplacering om någon sådan finns, annars så kan lottning vara ett förslag. Sedan följer man schemat för antingen 3 eller 4 grupper här nedan. Jag har valt att inte göra något schema med 5 grupper då det behövs 16 race för att alla skall möta varandra så det blir inte mycket seglat för varje deltagare.

Man kan välja att använda siffror eller färger på grupperna, men en bra sak med färger är att man kan ha en liten tejpbit på varje båts däck med gruppens färg som gör det lättare att se vilken grupp båten hör hemma i.

 

Schema för 3 grupper, detta är lämpligt i de fall när deltagarantalet är ca 24-39 stycken.


Heat # 1 Grupp 1 och Grupp 2
Heat # 2 Grupp 1 och Grupp 3
Heat # 3 Grupp 2 och Grupp 3

 

Länk till Schema i PDF format

 

Schema för 4 grupper, detta är lämpligt i de fall när deltagarantalet är ca 36-52 stycken.


Heat # 1 Grupp 1 och Grupp 2
Heat # 2 Grupp 1 och Grupp 3
Heat # 3 Grupp 2 och Grupp 4
Heat # 4 Grupp 1 och Grupp 4
Heat # 5 Grupp 2 och Grupp 3
Heat # 6 Grupp 3 och Grupp 4

 

Länk till Schema i PDF format

 

Genomförande:

Om man inte har en Seglingsledare så kan man göra så att man bestämmer att den som vann föregående heat är seglingsledare på nästa om inte den skall segla i nästa heat, då tar man och kollar om 2:an är ledig osv, på första heatet får man ta ut någon frivillig bland de som inte seglar i det heatet.

Sedan måste man segla genom hela Runda #1 eller #2 osv, det spelar ingen roll hur många rundor man seglar, bara att man seglat genom hela rundan innan man slutar, så att alla seglare har seglat lika många seglingar när tävlingen är klar.

 

Resultat:

Eftersom det är två grupper som möts så får de seglarna i det heatet placeringarna efter antalet seglare i det aktuella heatet, dvs om det är 8 st seglare i Grupp 1 och 7 st i Grupp 2 så får dom placerinarna 1-15, och tex 16 för den som tex bryter och får DNF.

Det gäller sedan för samtliga heat att man får placeringarna från plats 1 till totala antalet i heatet.

Eftersom varje deltagare seglar i 2 av 3 heat i varianten med 3 grupper så får man först räkna bort 1/3 av racen för varje deltagare, det är dom som den inte fått någon plasering i, därefter räknar man bort det antal heat som man vill stryka, tex 1 av 4, det gör man som man annars hade gjort.

I varianten med 4 grupper så får man ta bort 1/2 av racen istället och sedan stryka det antal man hade gjort.

 

Exempel:

Exempel på 3 grupper och 4 genomförda rundor.

3 heat per runda och 4 rundor = 12 seglade heat totalt.

12 heat delat med 1/3 = 8 seglade per deltagare, har man sedan bestämt att man skall stryka 1 segling på 4 så blir det här att 2 till skall bort så att man räknar bort de 2 sämsta placeringarn.

Så då blir det totala antalet borträknade seglingar 4 st + 2 st = 6 st totalt, räknade heat blir 6 st, dvs 8 st - 2 st.

 

Resultatrapportering:

Om man använder Sailwave så kan det programmet göra det helt automatiskt, tom slumpa fram vilka som skall ingå i de olika grupperna mm, men om man inte är så värst haj på Sailwave och det här med grupper och gruppindelning i det men ändå kan lägga in resultatet så är det en enkel lösning på problemet här nedan.

 

Det är bara att lägga in resultaten i t.ex. Sailwave som vanligt och sedan kolla på hur många race som skall räknas bort.  

I det fallet att antalet grupper har varit 3 så räknar man bort 1/3 av racen + antalet race man vill stryka, och i det fallet att antalet grupper har varit 4 så räknar man bort 1/2 av racen + antalet race man vill stryka, förslagsvis så räknar man bort var 4 seglat race, dvs man räknar 3 och tar bort det 4, så har man med 4 gruppers segling genomfört 24 race så delar man det med 2 som blir 12, och vid 12 seglade race av varje deltagare så stryker man dvs. 3 race och det antal strukna race som man skriver in i tex Sailwave 12 + 3 = 15, och då skriver man bara 15 i Sailwave under: Setup / Edit Scoring System / Series Scoring / Discard Profile /, där raderar man alla andra siffror som redan står där och skriver bara den siffran man kommit fram till, sedan trycker man på knappen Score series och gör det man annars gör för att få fram ett resultat.


Hoppas att detta har varit till någon nytta, det behöver inte vara så värst krångligt att arrangera tävlingar där det kommer fler än man tänkt att ha i ett heat.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:05 Skribent: Stefan Olsson
E-post: This is a mailto link

StSS väderlänkar med webbkameror

Vår vision:

StSS skall med stort engagemang skapa förutsättning för all segling på flera nivåer.

Genom att utveckla våra seglare och funktionärer skapar vi gemensamt bra arrangemang och ett Maritimt Center.

Våra ledord:

 

Postadress:
Stenungsunds SS - Segling
Stenunge Allè 7
44430 Stenungsund

Kontakt:
Tel: +46030367660
E-post: This is a mailto link

Se all info