Hoppa till sidans innehåll

Bli medlem


Stockholms Atletklubb (SAK)

 SAK bildades år 1905. SAK är en idrottsförening för tyngdlyftning och styrkelyft som vänder sig till både män och kvinnor.

 

Klubben har upplevt flera storhetstider men också perioder då verksamheten legat på en lägre nivå. Under 40-talet hade vi en framgångsrik period liksom på 70-talet då klubben hade flera elitlyftare av internationell klass.

 

Under detta decennium har SAK åter upplevt en allt framgångsrikare tävlingsverksamhet. Vi tror att detta till stor del beror på vårt omfattande ungdoms- och junioraktiviteter och vårt ständiga rekryteringsarbete. Med dessa som bas bygger vi upp verksamheten underifrån. Vår förhoppning är att ungdomarna ska bli duktiga juniorer som i sin tur blir framgångsrika seniorer.

 

Utan rekrytering inga ungdomar – utan ungdomar ingen framtid.

En annan hörnpelare i vår verksamhet är att bejaka bredd och mångfald. Alla är välkomna hos oss att träna och tävla oavsett talang, ålder eller bakgrund. Mångfalden i vårt samhälle avspeglas i att det för närvarande finns 9 olika nationaliteter representerade i vår förening, såväl aktiva som ledare.

 

David Parmacek

Ordförande

 

 

Historia

Stockholms Atletklubb, Stockholms AK, SAK... kärt barn har ju som bekant många namn, och denna klubb är verkligen ett kärt "barn". Barn kanske å andra sidan inte är ett passande namn för klubben, som just nu firar 100-års jubileum!

Under detta händelserika sekel har "100-åringen" SAK varit med om både fram- och motgångar. Man har vunnit SM-guld, både individuellt och i lagsammanhang, satt likväl svenska som internationella rekord och SAK är även ett av de lag i Sverige som legat flest antal säsonger i högsta serien.

Klubben har genom åren haft många olika sorters lyftare, men gemensamt för samtliga har varit laganda, klubbkänsla och sportslighet. Inom tyngdlyftningen minns vi sådana lyftare såsom Lennart "Hoa-Hoa" Dahlgren, som fortfarande är (relativt) aktiv inom klubben - speciellt när det är dags för de återkommande "kraftsportsträffarna", tränarprofilen Folke Liwendahl, som numera arbetar och bor i Danmark, och många, många fler.

Den andra sporten som klubben ägnat, och ägnar, sig åt är styrkelyft. En inte lika populär sysselsättning tyvärr, men SAK har även här satt en stor prägel på lyftningen i landet. Särskilt kan uppmärksammas två av Sveriges genom tiderna kanske BÄSTA styrkelyftare; Lars Norén och Conny Nilsson. Dessa kraftpaket till karlar har vunnit det mesta som går och innehar fortfarande ett par svenska rekord!

Uppdaterad: 16 SEP 2017 11:42

Vi är vaccinerade mot doping

svea_160x160

 

 

hoa hoa

Lennart "Hoa Hoa" Dahlgren, tävlade för Stockholms Atletklubb på 70-talet.

 

facebook_puff

 

#stockholmsatletklubb

Postadress:
Stockholms AK
S:t Eriksgatan 70 (3 tr. ned)
11320 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info