Hoppa till sidans innehåll

Senior-VM i Styrkelyft 2019

10 JUL 2019 01:30
För första gången på jag vet inte hur många år så hade Stockholms AK en deltagare i senior-VM i Styrkelyft, Erik Karlsson, som deltog i -83 kg tillsammans med storheter som Brett Gibbs, Russel Orhii och Owen Hubbard.
  • Uppdaterad: 10 JUL 2019 01:30

Sverige hade dessutom ytterligare en deltagare i samma klass i form av Jonathan Söderling. Erik har tidigare deltagit i EM i Styrkelyft 2018 och slutade då trea på 743 kg, precis efter ryssen Kuzmin Aleksei (750 kg) och britten Owen Hubbard (770 kg). Han fick dock som bonus till sin bronsmedalj ett europarekord i knäböj med 280,5 kg.

Flera från SAK var på plats för att heja och Erik bjöd på en show som fick hela arenan att skallra av hejarop i sitt slutskede. Erik gick in starkt på 275 kg vilket han klarade lätt, bara 5,5 kg under sitt europarekord. Höjningen blev sedan spektakulär, hela vägen upp till 290 kg vilket han klarade med bravur och höjde därmed sitt eget rekord med 9,5 kg. Avslutade gjorde han med ytterligare ett nytt europarekord på 295 kg vilket endast en lyftare slog (med ett världsrekord på 313 kg) men pga kroppsvikten blev det dock en bronsmedalj.

Dags att ladda om inför bänkpressen, vilket var Eriks klart svagaste gren, mycket viktig för att samla kilon för totalen. Uppvärmningen blev här ganska stressig eftersom Erik var nästan sist ut på knäböjens tredje lyft men startade på den lägsta vikten i bänkpressen och därför startade i direkt efter pausen. Inledningen på 140 kg gick smärtfritt och höjningen till 147,5 kg gick bra även den. Erik avslutade i stor stil med ett nytt personbästa på 152,5 kg. Owen Hubbard satsade här för fullt och tog guldet med ett nytt världsrekord på 215,5 kg.

Inför den tredje omgången var det svårt att få fatt på Brett Gibbs och Russel Orhii i totalen men fortfarande hägrade chansen på både ytterligare en medalj och ett möjligt nytt världsrekord. Erik inledde med ett "lätt" lyft på 300 kg vilket gått bra på även på serietävlingar tidigare och även här. Inför andra lyftet satte han hård press på motståndarna med 317,5 kg, det tyngsta av alla andralyft. Inför det tredje lyftet var det mycket rackarspel från övriga tävlande med omöjliga höjningar på 350 kg, 355 kg och 400 kg, den sista av vilka Erik själv stod för, allt för att få gå sist och kunna mörka den faktiska vikten för det sista lyftet. Slutet blev oerhört spännande efter lyckade lyft på 325 kg från Russel Orhii och 326 kg från kanadensaren Hotsonyame Kafui men Erik hade jobbat precis korrekt taktiskt och kämpade till stormande applåder från läktarna till slut 326,5 kg, för övrigt det första marklyftet från Erik som såg riktigt tungt ut, för att kamma hem guldet i marklyft och världsekordet i -83 kg. Totalt slutade han femma, bara 1,5 kg bakom fjärdeplatsen.

En av de största sakerna från den här tävlingen var att Erik på bara ett halvår ökat sin total med 31 kg(!) och gått från att ligga 27 kg efter Owen Hubbard i EM till att slå honom med 16 kg i VM. Fantastiskt.

https://www.youtube.com/watch?v=M_LZb9njq38

Skribent: Stefan Thyberg
Epost: This is a mailto link

Vi är vaccinerade mot doping

svea_160x160

 

 

hoa hoa

Lennart "Hoa Hoa" Dahlgren, tävlade för Stockholms Atletklubb på 70-talet.

 

facebook_puff

 

#stockholmsatletklubb

Postadress:
Stockholms AK
S:t Eriksgatan 70 (3 tr. ned)
11320 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info