Hoppa till sidans innehåll

Ture Widlund har avlidit

01 SEP 2018 23:59
Stockholms Atletklubbs tidigare vice ordförande, idrottshistorikern Ture Widlund har avlidit i en ålder av 84 år.
  • Uppdaterad: 02 SEP 2018 00:37

Ture var en personlighet med ett brinnande intresse för alla former av idrott. Han började i unga år dokumentera resultat, producera statistik och samla litteratur om idrott. Intresset höll i sig och han efterlämnar ett av landets största arkiv och bibliotek för idrott.

Ture var initiativtagare och medgrundare till såväl International Society of Olympic Historians som Sveriges olympiahistorikers förening. Han var dessutom verksam i Svenska idrottshistoriska föreningen. Författarskapet är imponerande. Såväl artiklar som volymer om de olympiska spelen finns på publikationslistan. De engelskspråkiga verken 1896 Olympic Games, och The 1912 Olympic Games (båda tillsammans med Bill Mallon) ingår i en serie ”official reports” från olympiaderna. Det är gedigna arbeten, den sistnämnda omfattar 570 sidor.

Insatserna som olympisk historiker resulterade i att Ture fick status som olympisk VIP, med tillträde till olympiska arenor och tillgång till limousine för transporter. 2017 tilldelade Sveriges Centralförening för idrottens främjande Ture ett Stipendium för Idrottslig Kulturminnesvård.

Trots ett allomfattande idrottsintresse var tyngdlyftningen det som låg Ture närmast, och han bidrog på flera sätt till vår idrott, såväl nationellt som internationellt. Bland annat som ledamot i Internationella Tyndglyftningsförbundets (IWF) Historical and Statistical Committee med en 400 sidors sammanställning av alla fakta kring tyngdlyftning vid de Olympiska spelen 1896 – 1988, och som ansvarig för STF rankingstatistik. Förtjänstfulla insatser är också artiklarna i Nationalencyklopedien om Olympiska spelen och Tyngdlyftning, samt bidraget till SAKs jubileumsskrift vid 100 årsjubileet.

Det kunde uppfattas som att Ture hade en viss kärvhet I framtoningen, speciellt i frågor om medarbetarnas förmåga att prestera i tid och om bidragen som sådana. Insikten att Tures kunskap och personlighet var en försäkran om slutresultatens kvalitet gjorde det dock lätt att känna tillit. Vi kan vara hedrade av att Ture valde SAK som klubbtillhörighet.

Som vice ordförande var Ture mycket noggrann och ordningssam. Han såg alltid till att styrelsearbetet sköttes formellt riktigt. Han hade ett gott hjärta, var en god kamrat och visade en rolig och torr humor.

Ture begravdes den 31/8. SAK var representerade genom Ragnar Lundgren och Göran Björkman. Klubben satte in ett bidrag på Lyftidrottens Ungdomsfond till Tures minne, lämnade en bukett vid kistan och höll några minnesord vid den efterföljande samlingen.

Peter Wahlgren
(f.d. ordförande SAK)
Skribent: Stefan Thyberg
Epost: This is a mailto link

Vi är vaccinerade mot doping

svea_160x160

 

 

hoa hoa

Lennart "Hoa Hoa" Dahlgren, tävlade för Stockholms Atletklubb på 70-talet.

 

facebook_puff

 

#stockholmsatletklubb

Postadress:
Stockholms AK
S:t Eriksgatan 70 (3 tr. ned)
11320 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info