Hoppa till sidans innehåll

UJV-VM i Styrkelyft 2019

10 JUL 2019 02:27
Stockholms AK hade med två talanger, Filip Näreskog i -83 kg Ungdom och Mia Öhrnell i -84 kg M1. Värst vad alla våra talanger väger lika!
  • Uppdaterad: 10 JUL 2019 02:27

Filip inledde storstilat i knäböjen med en väldigt smidig upptrappning från 220 kg till 230 kg till 240 kg som alla såg hyfsat lätta ut, även om han fick kämpa en del på den sista! Det var fortfarande idel vita lampor! Endast en lyftare lyfte tyngre än Filip även om flera försökte och det med endast 5 kg, han slutade dock trea i knäböjen då tjecken Rada Karel som lyfte lika tungt vägde 150 g mindre.

Dags för den första av Filips två paradgrenar, bänkpress. Han gick ut hårt redan från start och satte 160 kg direkt i första lyftet vilket gav ett nytt europarekord. Målet var att redan i andra lyftet sätta ett nytt världsrekord och därmed sätta hård press på övriga deltagare. Detta gick dock tyvärr inte vägen och efter två försök på 166,5 kg fick han se sig besegrad denna gång. Han slutade trots denna fadäs på en förstaplats i bänken och låg nu precis efter Baiden Richmond (FRA) som lyft samma vikt men vägde lite lättare.

Återigen gick Filip ut stenhårt inför sitt första marklyft och satte 275 kg där nu endast fransmannen hade en chans att hänga med. De två gick in i en stenhård duell där Filip följde upp med 282,5 kg och fransmannen strax bakom med 280 kg. Målet var sannolikt att sluta på samma vikt för att kunna vinna på kroppsvikt. Denna plan visade sig dock förgäves för fransmannen då Filip med en enorm kraftansträngning lyckades hissa upp 286,5 kg för ett nytt världsrekord i Ungdom -83 kg medan fransmannen misslyckades med sitt lyft på 286 kg.

Filip slutade därmed etta i sin klass och kunde stolt lämna arenan med en total på 686,5 kg, tre guldmedaljer, ett brons, två europarekord (bänkpress och total) och ett världsrekord samt andre bästa lyftare på IPF-poäng bland ungdomarna, endast slagen av ryssen Marichev Ilia i -59 kg. Ska bli väldigt intressant att se vad som händer nästa år då Filip är den ende av deltagarna i -83 kg Ungdom som är född 2002 och därmed kan vara med i samma klass även nästa år. Grattis Filip!

https://www.youtube.com/watch?v=55gw9Ssfqgg

Mia Öhrnell gjorde sitt fjärde mästerskap på lika många månader men var fortfarande fylld av kämparglöd inför sitt första Veteran-VM. Klart lättast i sin klass gick hon ändå ut hårt med ett av de högsta böjlyften direkt i första lyftet. Både 147,5 kg och 155 kg kom upp till slut men tyvärr fick hon till slut se sig övermäktig 157,5 kg men slutade dock fyra i knäböjen.

Inledningen till bänkpressen, en av Mias starkaste grenar, blev rafflande då det första lyftet på 82,5 kg inte gick vägen men som tur var kom lyftet upp efter ett andra försök. Målet var att få upp 85 kg i det tredje lyftet för en bronsmedalj men tyvärr gick det inte vägen denna gång och hon slutade på en fjärdeplats även i bänken.

Utsikterna var inte så goda inför Mias svagaste gren, marklyftet, och här blev det tyvärr svårt att konkurrera med de övriga lyftarna där vissa gick in så tungt som 180 kg. Hon kämpade dock fortfarande upp 140 kg och försökte tappert på 147,5 kg två gånger efter det men det gick inte denna gång och Mia slutade på en total av 377,5 kg, en niondeplats men definitivt inte dåligt när man är äldst OCH lättast i klassen!

https://www.youtube.com/watch?v=9znntUi-D7s

Skribent: Stefan Thyberg
Epost: This is a mailto link

Vi är vaccinerade mot doping

svea_160x160

 

 

hoa hoa

Lennart "Hoa Hoa" Dahlgren, tävlade för Stockholms Atletklubb på 70-talet.

 

facebook_puff

 

#stockholmsatletklubb

Postadress:
Stockholms AK
S:t Eriksgatan 70 (3 tr. ned)
11320 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info