Hoppa till sidans innehåll

En vecka i Polen

05 MAR 2015 23:10
Reserapport från Europamästerskapen i XV-jakt
  • Skapad: 05 MAR 2015 23:10

Nu åker vi från de masuriska sjöarna i nordöstra Polen mot Gdansk och färjan. Min gast och tillika dotter Märta håller i ratten och jag har tid att sammanfatta veckan. Vi är tre svenska bilar i kolonnen, två av oss med släpvagnar fullastade med XV-jakter, plankor, master, segel och blypåsar. Vädret är lite vårligt och temperaturen stiger till nio plusgrader innan vi når hamnen och färjan. Vi har tillbringat en vecka i Rydzewo i Polen. Vi har seglat isjakt.

Vi, det är Mats Åkerblad, Bernhard Rost med sin nya gast Jonas Wibom och så jag, Sverker Björling med Märta i ”gastfacket”. Dessutom är XV-veteranen Ulf Torberger med som fotograf och hjälpreda till oss som tävlar. Den fjärde svenska besättningen med George Bolsch och Ergo Kask flög in från Schweiz.

Vårvindar

EM - eller VM de år vi fått med en amerikansk rorsman - har seglats nästan varje år sedan 1993. Av de ursprungliga fyra länderna Ryssland, Estland, Lettland och Sverige så är Lettland inte med längre men Tyskland, Holland, Finland och Polen har tillkommit. I år var vi 27 jakter på startlinjen, varav fyra med S (eller SWE) i seglet. Alla seglingar genomfördes i lätta vindar och på mer eller mindre mjuka vårisar. Solen sken ofta över oss därute på isen och efter lunch var den nattfrusna ytan förvandlad till issörja. Efter en bra måndag med fem heat på Lake Niegocin följde en transporttisdag till den issäkrare Lake Sniardwy, en onsdag där vi förgäves väntade på seglingsbar vind och en torsdag med ytterligare tre lättvindsrace.

Årets tävlingar handlade om slaskmedar (prisma), ensamsegling och lätta vindar. Även om gastarna fick vara med de första racen på Niegocin så fick de sedan mest ägna sig åt att stuva undan blypåsar, byta medar och rulla ihop hårdvindssegel. Rorsmännen fick jobba desto hårdare med att hålla farten i den svaga brisen och på den mjuka isen. Skillnaderna blev stora mellan de som kunde och de som inte alltid kom runt alla tre varven.

R31 med "Dima" (Vadim Bikler) vann tre av fyra EM-race på Niegocin. På Sniardwys isar hade Dima svårare att dominera och S16 Mats Åkerblad seglade ohotad först i mål de två första seglingarna. I sista seglingen fick Mats ge sig för Peter Sinivali i P7 och i resultatlistan fick Mats ge sig för Dima. Mats Åkerblad och hans nye finlandssvenske gast Niklas Jansson fick alltså en fin silverplats, S29 Bernhard Rost och Jonas Wibom kom sexa, S31 George Bolsch och Ergo Kosk kom tolva och S36 Sverker och Märta Björling på 22:a plats. I den nyinstiftade lagtävlingen kom Sverige tvåa, före Ryssland men efter Polen.

Tillsammans igen

Inkvarteringen på värdshuset Gospoda i Rydzewo var lika trivsam sist vi var där (2013) och umgänget med övriga seglare lika positivt som alla år. Maten är god, personalen trevlig och ölen billig. På Gospoda bodde alla svenskar, tyskar och holländare samt några av ryssarna. Esterna, resten av ryssarna och finländarna bodde några mil bort på Robert's Port. Holländarna med åldermannen Bou i spetsen var många i år, sammanlagt sex holländska XV-jakter på startlinjen. Dessutom var tre traditionella holländska jakter också med på Niegocin och seglade fint trots vårisarna. Vännerna från Holland bidrar högst påtagligt till stämningen, i synnerhet på kvällarna.

Igor Bolchakov plirade som alltid vänligt över glasögonen och var coach och hjälpreda till sonen Georg som i år seglade pappas jakt. Georg fick dessvärre resa hem mitt i veckan på grund av en olyckshändelse hemma. Igor meddelade senare på banketten att han själv inte kommer att tävla mer men att han kommer att fortsätta bygga jakter. Övriga ryssar – med undantag av Mannen från Vladivostok efter några vodka – är lite svåra att få kontakt med. Dock brukar Dima och hans gast ibland tala dålig engelska med andra seglare i toppen av resultatlistan när tävlingarna är avslutade.

Den nu 73-årige estländaren och EM-segraren Vello Jurjo seglade C3 med viss framgång men åldern börjar ta ut sin rätt. Polackerna hade flera nybyggda jakter och verkar ha hög aktivitet i seglandet. Man vann också lagtävlingen där varje nations tre bäst placerade jakter räknades. Tyskarna deltog bara med en enda jakt i år, Eckhard Pagel i G57. Från Finland deltog som alltid Mats Löfberg med en räv bakom örat och Janne i främre sittbrunnen. Den enda deltagande kvinnan bland alla män i vinteroveraller, var Märta Björling i S36. Sista dagarna dök det faktiskt upp en DN-seglande ryska på Gospoda, annars är det lite glest mellan kvinnorna i Monotype!

Krigsminnen

Veckan blev lite lågintensiv med bara två seglingsdagar. På fredagen åkte vi sex kvarvarande svenskar på utflykt till Wolfsschanze, tyskarnas huvudsakliga högkvarter under kriget. En fascinerande samling söndersprängda bunkrar mitt inne i en ostpreussisk skog. Här tillbringade Hitler och hans stab två och ett halvt år av kriget. En imponerande och deprimerande samling enorma bunkrar med centralvärme, ventilation och elektricitet, kulvertar under mark för kommunikation och underhåll och ett massivt minfält utanför taggtrådsstängslet.

Snart seglar vi!

Polen och Jurek är duktiga på att arrangera regattor. I år var Stan Mazur tydlig och informativ tävlingsledare. Kanske var det därför lite mindre intriger och politik och lite mer raka besked och segling, kul var det i alla fall. Gästfriheten var stor med soppa på isen och en riktigt god och riklig förtäring på banketten.

Holländske Ton van Berkel hälsade alla välkomna till EM i Holland på Monnickendam nästa år, vi får väl se om isen bär den här gången ….

Nedtecknat den första mars 2015 på en av Polens nya, fina riksvägar, halvvägs mot Gdansk.

Bubbel på banketten

En traditionell holländare

Estländska C13

From Russia with Love

Jurek och Igor Bolchakov

Middag på Gospoda

Nybyggd polsk jakt

Prismamede

R31, Dimas jakt

Rena linjer

Resultatlistan EM 2015 Montype XV

Rorsmans sittbrunn på H31

Snygga beslag

Vandringspriset, en replik av originalet från 30-talet

Skribent: Sverker Björling

Postadress:
Stockholms Isjaktklubb - Issegling
Ulf Torberger, Jaktvägen 81
18742 Täby

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link