Hoppa till sidans innehåll

Information om deltagande i tävlingar


Tips inför tävling

Ta för vana att kolla på friidrottens hemsida www8.idrottonline.se/StoraSkedviIKSOFF-Friidrott  eller surf.to/ssikfriidrott innan träningar och tävlingar. På hemsidan finns länkar till tävlingar och ibland även info inför tävlingar.

Åldersklasser:

P= Pojkar F= Flickor

Vid gruppnamn F12 betyder det att det är en klass för flickor som under året skall fylla 12 år. I samband med innesäsongens start på hösten flyttar man upp till  nästa åldersklass. Vissa tävlingar väljer att sammanslå två åldersklasser. Då kan tävlingsklasserna t.ex. vara: F8, F 10, F 12, F14. Det betyder att en flicka som är född 2001 tävlar i klassen F12, alltså med flickor födda både 2001, men även flickor födda 2000.

Information om aktuella tävlingar:

Information om tävlingar kommer ej att mailas ut, utan ta för vana att se över information om kommande tävlingar samt sista anmälningsdag på vår hemsida(se adress ovan)  eller arrangerande förenings hemsida.

Anmälan till tävling:

SSIK betalar anmälningsavgifter till tävlingar för medlemmar i föreningen. Betalt medlemskap är en förutsättning för tävlande (bland annat för att försäkringar skall gälla). Man får anmäla till obegränsat antal tävlingar under säsongen samt obegränsat antal grenar per tävling, MEN vid återbud till tävling gäller endast sjukdom, skada eller andra liknande skäl. Anmälningsavgifter utgör en stor kostnad för föreningen, återbud ”för att man inte vill eller ångrar sig” betalas därför av den enskilde.

 Anmälan till tävling via mailen: This is a mailto link

Till denna adress skickar du som målsman deltagarens klass, namn, födelseår, gren/grenar. T.ex.: F13 Kajsa Anka – 98: Höjd    Kula    60 meter.

 

Anmälan måste vara gjord till SSIK Friidrott senast en dag innan arrangerande förenings sista anmälningsdatum. Är anmälan inte inskickad i tid kan man ofta efteranmäla på plats, detta till dubbel kostnad där klubben endast står för ordinarie anmälningsavgift.

Notera att vi friidrottstränare alltså INTE ansvarar för att ta in anmälningar utan det är upp till var målsman!

 

Tidsprogram:

Under veckan innan tävling läggs tidsprogram ut på arrangörsklubbens hemsida och länkas oftast även på SSIK:s hemsida.

 

Tävlingsdagen:

Se till att vara ute i god tid på tävlingsdagen. Både avprickning och uppvärmning skall hinnas med. Börja med att hämta ut nummerlappen. Oftast görs detta klubbvis och då hämtar första deltagare från klubben hela kuvertet med nummerlappar. Vi försöker sitta samlade på läktaren för att hjälpa och peppa varandra!  

Avprickningslistor för varje åldersklass vid löpgrenar(ibland även teknikgrenar) sitter uppsatta i hallen/på arenan och du kollar att alla uppgifter är korrekta och sedan kvitterar du med barnets signatur. – Detta görs senast 1 timme före start. 

Vid teknikgrenar som t.ex. kula eller längd är upprop oftast cirka 10-15 minuter innan grenstart. – Detta sker då vi respektive grenplats.

 

Ansvar vid tävling:  

Oftast är vi friidrottstränare med vid varje tävling, för att hjälpa till där det finns behov och besvara frågor, MEN:

Varje barn MÅSTE ha en vuxen som ansvarar för:

Att barnet kommer till tävlingsarenan i tid.

Prickas av och ropas upp i tid vid respektive gren.

Har lämplig utrustning samt regnkläder, extrakläder och matsäck

Ha det säkerhetsmässiga ansvaret; Annars kan kollisioner ske på löparbanor, och ännu värre skador vid pågående kasttävlingar på t.ex. gräsplanen.

Att medverka vid barnets samtliga grenar; Se till att uppvärmning inleds i tid, hjälpa till med startblock, start, ansats, etc. etc. Helt enkelt vara delaktig under hela tävlingen för att barnet skall känna sig tryggt.

 

En tävling pågår intensivt under flera timmar, spritt över hela arenan. Det är omöjligt för oss ledare att medverka vid alla barns grenar.  Det är därför det är så viktigt att ni föräldrar tar del av hur rutiner vid samtliga grenar fungerar, och inte lägger ansvaret på att vi ledare skall se till att allt flyter på för barnen under tävlingsdagen. JSjälvklart hjälper vi till vid t.ex. en ovan deltagares första 60m start, längd etc. men ni föräldrar måste också medverka för att, precis som barnet, lära sig tävlingens moment!
 

Mat och dryck:

Vattenflaska ska alltid tas med på tävling. Det är viktigt att få i sig vätska, allra helst då man skall vara med på många grenar och det blir en lång dag. 

Det är lika viktigt att ha med sig en bra matsäck så att man orkar hela dagen. 

Mackor, pastasallad och frukt är exempel på bra matsäck.
 

Policy för klädsel vid tävling och träning

Stora Skedvi IK SOFF:s logotyp och våra färger är viktiga bärare av vårt varumärke och därför av stort värde att upprätthålla så långt det är möjligt.

Detta gäller såväl vid tävling som vid träning. Här följer SSIK SOFF:s policy för användning av kläder i samband med friidrottstävling och träning.

Tävling

• För ungdomar upp till 12 år gäller minst SSIK SOFF:s vita t-shirt vid tävling.

• Från det år man fyller 12 år (eller om man är yngre och tävlar i distriktsfinal för 12 år) gäller att man alltid tävlar i SSIK SOFF:s kompletta tävlingsdräkt (kortbyxor /långa tights och t-shirt/top/linne). Undantag gäller endast om aktiv nyss börjat i föreningen och är med i sina första tävlingar. Då gäller minst SSIK SOFF:s vita t-shirt.

 

• För tävlingar i samband med kall väderlek eller motsvarande är det tillåtet att förstärka tävlingsdräkten med långa tights och tröja med kort eller lång ärm. De ska då alltid vara svarta,  gröna, vita eller svarta/vita/gröna (SSIK SOFF:s färger). Tävlingslinne, alternativt T-shirt, se ovan, ska dock alltid bäras överst.

• I samband med prisutdelning skall, om den aktive innehar, SSIK SOFF:s overall (överdel  och helst även underdel) alltid bäras. I övriga fall skall SSIK SOFF:s tävlingskläder enligt ovan bäras.

• Det är inte tillåtet att trycka egna saker på tävlingsdräkten eller overallen.

 

Träning och uppvärmning inför tävling

Den aktive väljer själv tränings- och uppvärmningskläder.

 

Kom ihåg!

Det ENDA som är viktigt är att barnen har kul på tävlingarna och får genomföra den på sin egen nivå.

Ibland får man medalj, oftast inte. Ett personligt rekord är alltid ett rekord, och ett bra tekniskt utfört lopp eller hopp trots en sistaplats är ändå ett jätteframsteg!

 

–  Låt oss se som vårt främsta mål att barnen vid avslutad tävling redan skall längta till nästa!

 

 

Hälsningar Friidrottsledarna, Anders, Rikard, Louise, Göran

Uppdaterad: 25 NOV 2012 19:48 Skribent: Göran Götbo

Postadress:
Stora Skedvi IK SOFF - Friidrott
Anders Claesson, Kasseby 9
78393 Stora Skedvi

Kontakt:
Tel: 022543247
E-post: This is a mailto link

Se all info