Hoppa till sidans innehåll

Så började det....


År 1917 började vi…


Stora Tuna IK eller Romme IF, som föreningen hette på den tiden, bildades officiellt 1920. Redan tre år tidigare, 1917 alltså, började klubben Romme IF ta form.

Från 1917 till 1920 levde klubben under lösa former, där ingen ordförande fanns vald. Man valde bara en lagledare och kapten till det fotbollslag som då började spela en del matcher. Denna den förste ledare i föreningen hette Mauritz Söderlund.

 


År 1920 valdes Evald Valin till klubbens första ordförande och Mauritz väljs till kassör.

År 1970, i samband med klubbens 50 års jubileum, intervjuas den då 75-årige Mauritz, boendes i Bro, av Ingemar Johansson för medlemsskriften Tuna Sport:

-1917 började vi, det var ett gäng som ville sparka boll. Vi satt ute på den s.k. slätthea och diskuterade och beslöt oss för att bilda en förening och kalla den för Romme IF. Jag blev vald till både lagledare och kapten bara för att jag ett par år tidigare varit med i Domnarvets idrottsförening.

 


Några protokoll förde vi inte men vi kallade oss för Romme IF och bildade på en gång ett fotbollslag. Bland de pojkar som var med då minns jag bl.a Ivar Sjöberg, Fall-Einar, Frank och Fritz Larsson, Alfred Larsson (han var en bra målvakt) och bagar Johanssons pojkar.

-Själv spelade jag center och jag lyckades väl också ganska bra då jag var rätt snabb och kunde för det mesta springa ifrån de andra.(Mauritz gjorde som bäst 11.6 på 100 meter på dåliga banor och med tunga skor).

- I egenskap av lagledare så var det mitt jobb att ta ut laget till matcherna. Men det stötte för det mesta på svårigheter. Ibland var det massor av spelare att välja på och ibland fick man skicka bud eller själv cykla efter de som fattades. Och det var inte alltid som vi var fullt lag när matchen började.

 


En rolig episod inträffade i Kvarnsveden. Vi skulle spela match men var långt ifrån fullt lag när matchen började. Kvarnsveden tog också ledningen ganska snart med 3-0 men när andra halvlek började var vi fullt lag och när matchen var slut hade vi vunnit med 4-3…

-Hårda tag var det också på den tidens fotbollsplaner. Jag kommer speciellt ihåg en match mot Säter där det både gavs och togs med besked. Efter den matchen skrev vår ordförande Evald Valin i tidningen bl.a "fler sådana matcher och träbenen kommer stå högt i pris"…

 


-Bra intresse var det också för våra matcher. En gång bjöd vi in IK Blixt (Brages föregångare) som var det stora laget även på den tiden. Matchen samlade ca 400 personer ute på Romme. Vi fick som väntat stryk men kom lindrigt undan ändå, 5-3. I den matchen hade Blixt räknat med storseger där vi inte skulle få ett enda mål med.

En rolig episod från den matchen är värd att berätta. Blixt backar hade i sin iver att göra mål på oss gått över halva plan. Jag fick helt plötsligt en fin boll och sprang ifrån hela försvaret och fick in bollen bakom deras målvakt som blev så arg att han lämnade planen. Hans lagkamrater övertalade honom dock att fortsätta och efter långt parlamenterande ställde han sig igen. Och inte blev hans dag bättre av att vi lyckades överlista honom två gånger till. Men som sagt vår målvakt släppte in bollen fem gånger och segern var Blixts.

 


-Men tänk vad roligt vi hade under dessa första år. Så småningom blev det seriespel, spelarna blev mer och mer bortskämda och fotbollspelet gav inte samma trevliga utbyte som när vi började. Men åren omkring 1920 glömmer jag aldrig avslutar Mauritz.

 
Uppdaterad: 02 DEC 2007 12:37 Skribent: Av Jan Johansson som redigerat text, hämtad ur tidskriften Tuna Sport från 1970

  

  Ny i Stora Tuna IK 

 


   TunetsIP


Handlar du på nätet. Gå in på Sponsorhuset och se det breda sortimentet av varor och tjänster.

642 olika företag finns nu på Sponsorhuset. För varje köp stöder du Stora Tuna IK med en slant

 

 


Postadress:
Stora Tuna IK - Fotboll
Nordahl, Rommevägen 19
78463 Borlänge

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Se all info