Hoppa till sidans innehåll

SWTK:s historia


Historien om SWTK består av två klubbars historik. År 2015 läggs Väsby Tennisklubb ned för att istället gå samman med Stora Wäsby Tennisklubb

Kort om Väsby Tennisklubb
Klubben grundandes 1947 av Lennart Grahn 

Klubben hade som mest 7 utebanor, varav 5 vid stationen och 2 vid Campushallen där man också hade 3 innebanor under ett 15-tal år. 

Väsby TKs bildande gjorde tennisen tillgänglig för alla i kommunen. Bredd och tillgänglighet var ledorden, men stod inte i vägen för ett framgångsrikt tävlingsspel. Både juniorer och seniorer gavs möjlighet till Europaspel med mål att nå ATP. Bland de mest framgångsrika spelarna märks Ulf Stenlund (med 1 ATP seger och åttondelsfinal i Franska Öppna), Björn Schröder och Stig von Bahr (med ett 15 SM tecken). Klubben spelade även Europafinal under en följd av år på 90-talet.

VTK var även en uppskattad tävlingsarrangör, med Väsbyspelen och Kalle Anka finaler för flickor (under 26 år) som största åtaganden. Klubben hade under de senaste årtiondena ett mycket uppskattat träningsläger på Mallorca, som var öppet för alla medlemmar. 

Klubben hade under hela 37 år (1977-2014) samma ordförande, Yngve Floberg. 

VTK lades ner 2015 för att gå samman med SWTK.  

 
 
1984
Stora Wäsby Tennisklubb (SWTK) bildades 1 februari 1984. Namnet härrör från det faktum att klubben bildades av några entusiaster som spelade i ett tennistält på Stora Wäsby Gård.

Invigningen av klubben skedde med pompa och ståt - celebriteter som Lennart Bergelin (tränare för Björn Borg under många år), och tennischampion Ulf Schmidt var där. Fin invigning och fin omgivning... men som klubblokal fick i början en redskapsbod tjäna.

Tennisskolan startade redan det första året - hösten 1984.

1985
Snart föddes tanken på en riktig hall. Den stora tennisentusiasmen hos Christina och Carl de Geer på Stora Wäsby och en drivkraftig klubb, som vågade ta på sig ansvaret att driva tennisverksamheten, medförde att en hall kunde komma till stånd.Hösten 1988 kunde hallen invigas och nu växte verksamheten snabbt - särskilt tennisskolan.

1994
Gruppspelen blir allt fler och populärare och lagom till 10-årsjubiléet startade bl.a. en mixedgrupp där herrar och damer i alla åldrar spelar med och mot varandra i varierande parkonstellationer. Ytterligare ett tecken på att SWTK är en social klubb! Snart kom också veterantennisen till - ett glatt gäng mogna tennisvänner utövar trevligt gruppspel på dagtid.

1999
Från redskapsbod till website: Nu finns SWTK även på nätet och snart övergår styrelsen från handskrivna protokoll som entusiasterna (Åke/Marianne) kör runt med och lägger i brevlådan, till prydliga Word-dokument som e-mailas till styrelsemedlemmarna!

2000
Puh! Vårt bokningssystem lyckades vår kassör Hilkka "lura" så vi slapp råka ut för någon millenniumbugg.

2001
Styrelsen undersöker möjligheten att erbjuda bokning via internet. Tennisskolan har numera över 100 elever.

2003
Seriespelet blir snabbt populärt och under 2003 växer det till 23 spelare i 4 grupper på herrsidan. På hösten får även en grupp damer upp intresset och en damserie drar igång med 16 damer i 3 grupper.
Under sommaren hålls för första gången ett mycket uppskattat juniorläger i Mariehamn på Åland.

2004
Klubben fyller 20 år vilket firas med en stor fest i hallen. Åke och Marianne får då även stockholms tennisförbunds silver OCH guld plakett för förtjänstfullt arbete för tennisen under 20 år.

2006
Klubben inleder ett samarbete med Friskis & Svettis och kan nu även erbjuda två nyrenoverade utomhusbanor vid Campushallen.

2015
Väsby Tennisklubb går samman med Stora Wäsby TennisklubbDet finns nu bara en tennisklubb i Upplands Väsby kommun. 

Uppdaterad: 25 SEP 2017 10:44

Postadress:
Stora Wäsby TK - Tennis
Stora Wäsby Gård
19437 Upplands Väsby

Besöksadress:
Stora Wäsby Gård
19437 Upplands Väsby

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info