Hoppa till sidans innehåll

U21 SM-Slutspel 2012


Förluster i lång rad

 

Storumans IK:s flickor förlorade sex matcher av sex möjliga i SM-slutspelet i Katrineholm.

Fler turneringar av den här kvaliteten och volleybollen i Storuman och hela länet skulle kunna växa till sig och bli riktigt bra. En smärtsam väg, men absolut nödvändig.

_______________________________________________________________________________________________

 

Gruppspel lördag 28 april 

Storumans IK - Falköpings VK    0-2 (11-25, 15-25)                      

Falkenbergs VBK - Storumans IK    2-0 (25-15, 25-11)           

Sollentuna - Storuman  2-0 (25-12, 25-8)

 

Gruppspel dag 1

Efter första dagen var det ingen som skrattade i vårt lag. Tre raka förluster och mot Falkenberg och Falköping med alldeles för stora siffror. En underkänd insats från första boll. Sollentuna är ett elitlag och gick också till final och det var enligt ordningen att förlora stort i den matchen, som trots allt var Storumans bästa gruppspelsmatch.

Insatsen var "småflickaktig". Visserligen gäller det inte alla och under hela tiden, men som lag betraktat illa och alla hade sina djupa dykningar. I matchen mot Falkenberg brydde jag mig inte ens om att ta time-out i andra set eftersom det inte fanns en rimlig orsak. "Du ska alltid kämpa" kanske någon tänker och säger. Jag tycker det finns stunder när lärdomen är viktigare och att smärtan fort tar slut.

 

Nr.12 Erika Carstedt block mot Falkenberg

Erika blockerar i matchen mot Falkenberg

 

Två viktiga komponenter skiljer Storuman från lagen i söder: matchrutin/samspelthet och den mentala ”otäckheten”. Vi är alldeles för söta och gulliga. Små inslag av monster skadar inte. Våra motståndare bryr sig inte ett dugg om att vi är trevliga och det ska vi inte heller göra om dem. Bollen ska landa på golvet hos motståndarna och för att nå dit gör det ibland ont, såväl i kropp som själ. Bollen ska plattas till mot golvet till i stort sett varje pris. Det är därför lagen åker till ett svenskt mästerskap.


Hoppet finns i framtiden

En f.d. elitspelare från Sollentuna kom fram till mig (jag arbetade för Sollentuna under nästan 10 år) och sade att laget spelade bättre och bättre för varje set, för varje match. Det var kul att höra.

 

Frida_Erika_5195

Nr. 9 Frida Granberg (lagkapten på detta SM) och 12 Erika Carstedt.

 

Slutspelet söndag 29 april

Det märktes dessbättre under dag två, slutspelsdagen, att laget faktiskt började spela bättre och bättre. SIK avslutade med tre riktigt bra matcher där åtminstone två kunde ha blivit segrar. Nära räcker inte långt, men känns betydligt bättre än att bli utspelad. Hela söndagen hade alla tjejer en mycket fräckare inställning, ett större driv i smash, dropp, block, ja i alla moment. Oerhört nära vinst mot Falköping som trots allt har fem av sina spelare på Volleybollgymnasiet. Dem borde ha vunnit enkelt mot oss.

Dagen började med en riktigt hygglig match mot Värnamo (som vi kommer att möta i U19-SM i maj). Värnamo spelar en enkel och fin volleyboll.

Frida_mot_värnamo

Nr. 9 Frida Granberg och...

Lina_mot Värnamo

...Lina Wiklund i bra anfall mot Värnamo.

 

I dagens andra match mot Vindrarps VK var vi riktigt nära vår första vinst. Nu var spelet ytterlgiare stabilare och med mer krut. Vi förlorade avgörande set, men det kändes lika fullt som ett stort steg framåt.

Lina_mot Vindrarp

Lina Wuklund i egen duell mot Vindrarps center.

 

Lina_Elvira_mot_Vindrarp

Ett snyggt och bra blockförsök av Lina Wiklund och Elvira "JenniElvis" Carstedt mot Vindrarp.

 

Värnamo VBS - Storumans IK  2-0 (25-18, 25-19)

Storumans IK - Vindrarps VK  1-2 (25-18, 17-25, 7-15) Vindrarp vann över oss i klassen U17 för två veckor sedan, i Göteborg.

Falköpings VK - Storumans IK  2-0 (25-19, 16-25, 15-9)

Toledo_Tove_5257

8 Andrea Toledo och libero Tove Fellbrink.

Trots förlusterna var alla ganska glada under hemresan. Nu har vi nämligen fått en hel del kraft för kommande träningar. Alla flickor utom Frida Granberg, har ett nytt SM-slutspel att förbereda. 12-13 maj avgörs U19-SM i Gislaved. Då är det ingen som räknar med sex förluster. Förberedelserna börjar 1 maj med att vi ser matchen mot Värnamo på video och tränar två timmar.

Illa idag, betyder inte illa i morgon. Vi har två veckor på oss. Träningarna ska innehålla en hel del servemottagning (som var riktigt illa), serve (aj! aj!), rörelse och uppgifter på banan och en del prat och diskussioner. Svårt att mentalt slå om från "snäll" till "idrottsligt elak" på två veckor, men det är värt ett försök.

_______________________________________________________________________________________________

Mästare blev Svedala VBK från Skåne, som försvarade sin titel från i fjol. I laget finns tvillingarna Alexandra och Rebecka Lazic som båda spelar i A-landslaget. Tvåa blev Sollentuna som vi gratulerar och tackar för att dem lånade ut sina bollar till oss. Deras pojkar vann sitt JSM. Hitintills denna vår, har Sollentuna VK vunnit tre USM-guld och ett silver. Glädjer mig mycket att SVK är en stark ungdomsklubb. Snart ska det väl ändå bli en SM-final för seniorer.

Sollentuna_8538

Sollentuna VK, silver. Tack för att ni lånade bollar till oss.       


Svedala_8464
Svedala VK, guld.

 

Bosse_6267

Bosse från Sollentuna. Få har dömt lika många matcher som han och antagligen har ingen skrivit lika många matchprotokoll. Han skrev EM-finalen i Globen 1989. En gammal bekant till mig från tiden i SVK. Det är "gubbar" som Bosse som alla idrotter behöver. Han gör stora insatser för volleybollen.

 

 

Norsjö_5945

Norsjö VK som slutade femma. Strålande!
Bara en tjej är för gammal för U19-SM. Kanske final i Gislaved 12-13 maj.

 

Fotograf USM: Jakob Birgersson

 

P.S.

Sollentuna VK har medlemsnummer 1 hos Svenska Volleybollförbundet. Med den legendariske tränaren Anders Kristiansson sopade SVK golvet och väggarna med volleybollsverige. Vann alla SM-guld från 1975 till 1988. 14 raka! Följde upp denna svit med segrar 1990, 91, 92, 95. Senaste guldet 2007.

_______________________________________________________________________________________________

 

Vårt lag i Katrineholm

Lagbild-780

9. Frida Granberg, 11. Hoda Qabil, 4. Lina Wiklund, 3. Elvira Carstedt (lagkapten), 1. Evelina Båtsman

12. Erika Carstedt, 6. Tove Fellbrink (libero), 8. Andrea Toledo

(Foto: Sören Hellqvist, Storumansajten)


Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:40 Skribent: Jerker Bergström

Postadress:
Storumans IK - Volleyboll
Kansliet, Vildmannahallen, Lokgränd
92331 Storuman

Kontakt:
Tel: +4695177888
Fax: +4695177838
E-post: kansli@storumansik.n...

Se all info