Hoppa till sidans innehåll

SIK träffar finansminister Anders Borg

26 SEP 2012 12:57
SIKs ordförande Lars Göransson och nye sportchefen på SIBK, Kim Knudsen, träffade Sveriges finansminister Anders Borg för att överlämna protestlistor mot EU-beslutet att införa moms på ideella föreningar.
  • Uppdaterad: 08 JUN 2016 06:09

Se nyhetsflashen på TV Play på denna länk.


Bakgrunden är att EU vill införa moms även på Sveriges alla ideella föreningar, vilket betyder att idrottsrörelsen skulle drabbas hårt om detta genomförs enligt Riksidrottsförbundet. Sverige fick på torsdagen nej av EU-kommissionen på undantaget för den svenska momsfriheten för ideella föreningar med en omsättning på under en miljon kronor.

Nu har 400 idrottsföreningar i Uppland gått samman för att protestera mot att Sverige kan tvingas införa moms för ideella föreningar i enlighet med EU:s momsdirektiv. En protestlista lämnades idag in till finansminister Anders Borg - med kravet att han ska stoppa momskravet från EU.

Regeringen kommer att fortsätta arbeta för att den ideella sektorn inte ska drabbas om momsreglerna måste förändras, säger finansminister Anders Borg (M) i ett uttalande.
– Beslutet från Kommissionen att avslå regeringens ansökan är förvånande och jag är besviken. Den ideella sektorn är en viktig och betydelsefull del av det svenska samhället som engagerar medborgare i olika idrottsföreningar, kulturföreningar och socialt arbete, säger Anders Borg.

Ledningen för Riksidrottsförbundet satte sig på förmiddagen i ett möte för att diskutera vilka konsekvenser EU-kommissionens beslut får för den svenska idrottsrörelsen.

– Vi är otroligt kritiska. Ska ideella föreningar börja redovisa moms får det enorma konsekvenser – betydligt färre kommer att engagera sig ideellt. De flesta föreningar har inte anställd personal och i dag är det inte direkt någon kö till att bli kassör i en ideell förening, säger Karin Mattsson Weijber.

I dag är hela den svenska ideella sektorn undantagen från moms. Men det strider mot EU:s lagstiftning och EU-kommissionen har försökt få bort undantaget.

Skribent: Sören Johansson

SAMARBETSPARTNERS

ICA Solen (färg)

 Intersport

  

 

 Office IT-partner

 

 

 

Postadress:
Storvreta IK
Idrottsplatsen, Skogsvallsvägen 15
74340 Storvreta

Besöksadress:
Skogsvallsvägen 15
74340 Storvreta

Kontakt:
Tel: 018366411
E-post: storvreta-ik@telia.c...

Se all info