Hoppa till sidans innehåll

Storvreta IK får sin värme av solen

04 AUG 2011 16:47
Varmvatttnet i duscharna i omklädningsrummen på Skogsvallen IP kommer inom kort värmas upp av solen. Solfångare ska energieffektivisera anläggningen och beräknas kunna minska klubbens elförbrukning med 40 000 kWh per år.
  • Uppdaterad: 05 AUG 2011 13:06

"Vi börjar med att låta solen värma upp duschvattnet".

– Vi har arbetat för att hitta en bra lösning på hur vi ska kunna minska vår elförbrukning på Skogsvallen, och nu är vi äntligen i mål och allt är på plats. Vi börjar med att låta solen värma upp duschvattnet men framöver ser vi också framför oss att solenergi i framtiden även kan värma omklädningsrummen då anläggningen även är förberedd för detta, säger Ulf Lindberg, Storvreta IK. 

Storvreta IK är en av fyra klubbar i Uppland som ansökt om och tilldelats 25 000 kronor ur Energifonden, vars syfte är att minska landsortsklubbars elberoende och uppmuntra omställning till alternativa energikällor. Initiativet till fonden är taget av E.ON och Svenska Fotbollförbundet.

Storvreta IKs solfångare beräknar minska totalförbrukningen med upp till 40 000 kWh.

Klubben har en stor ungdomsverksamhet och varje vecka ta många duschar på Skogsvallens IP. Mellan 50 och 60 procent av elkostnaden kommer från varmvatten, och därför förväntas den nya solfångaranläggningen minska totalförbrukningen med upp till 40 000 kWh.

Då energikostnaderna är den enskilt största utgiften inom klubben och den utgift vilken ökar mesta av alla utgifter måste något göras.

Efter ett bra samarbete med en av våra sponsorer, Skyttorps Mek & Bioenergi AB, utförde vi en kostnadskalkyl på att ersätta fem av våra eluppvärmda varmvattenberedare med tre ackumulatortankar vilka värmer vattnet via två solfångaranläggningar.

Styrelsen beslutade att ta ett lån på 450.000kr för att finansera investeringen. Lånet beräknas vara betalt på ca. 6 till 8 år via förväntad energibesparing enligt 2010 års energipris.

För intresserade kommer Janne Alm från Skyttorps Mek & Bioenergi att finnas vid Skogsvallen under Fotbollens Dag.

Vid sidan av Skogsvallens IP driver klubben även en skidanläggning och har planer för en skidskyttearena.

 

Skribent: Sören Johansson

SAMARBETSPARTNERS

ICA Solen (färg)

 Intersport

  

 

 Office IT-partner

 

 

 

Postadress:
Storvreta IK
Idrottsplatsen, Skogsvallsvägen 15
74340 Storvreta

Besöksadress:
Skogsvallsvägen 15
74340 Storvreta

Kontakt:
Tel: 018366411
E-post: storvreta-ik@telia.c...

Se all info