Hoppa till sidans innehåll

Unikt utbyte - Långväga gäster på besök på Skogsvallen

21 AUG 2014 09:57
Göteborg, Köpenhamn, Oslo, Stockholm, Helsingfors och Storvreta. Det var orterna våra gäster från Kina besökte i somras. Det var under några vackra dagar i juli som Storvreta IK P99´s lag fick långväga besök från...
  • Skapad: 21 AUG 2014 09:57

Göteborg, Köpenhamn, Oslo, Stockholm, Helsingfors och Storvreta. Det var orterna våra gäster från Kina besökte i somras. Det var under några vackra dagar i juli som Storvreta IK P99´s lag fick långväga besök från Lanzhou Overseas Chinese Experiment School från Ganzu-provinsen i Kina. Ett kinesiskt fotbollslag med spelare i 14-16 årsåldern, som åkt till Sverige för att delta i Gothia Cup samt för att besöka några nordiska huvudstäder kom också till lilla Storvreta. Tack vare Jinhua Jonsson, Björklinge, togs tidigt i vintras kontakt med Storvreta IK och planerna för ett utbyte mellan våra ungdomar började smidas.

KINA, Ledarbild Åke och 2 st
Utbyte på högre nivå. Åke som representant för SIK och två st av de kinesiska
rektorerna (rektor för 3500 st respektive 73000 st elever).

Ankomst
Det var spända och förväntansfulla svenska killar, som tog emot gästerna på kvällen den 23:e juli och bjöd dem på pizza på Restaurang & Pizzeria Vreten.  Det blev en helt ny upplevelse med pizza för gästerna och en lyckad första sammankomst även om språkbarriären visade sig vara högre än väntat. Det hindrade dock inte spelarna från att umgås med fotbollen som gemensam nämnare fram tills mörkret föll redan första kvällen.

KINA, Grillmästare
Firas, vår kock, och Björn agerar grillmästare.


Välkomnande, fotboll, fotboll och fotboll
Torsdagen den 24:e juli började med en välkomstceremoni med tolkade tal och utbyte av presenter både på organisations- såväl som på individnivå. Därefter genomfördes gemensamma fotbollsträningar i dagarna två på Skogsvallen, ömsom lett av svenska respektive kinesiska ledare. Det blev både tufft, varmt och annorlunda för spelarna. Förutom de tränarledda träningspassen på naturgräs, vilket för övrigt var väldigt ovant för kineserna, spelades det självklart mycket spontanfotboll på Rosendals Arena om kvällarna.

KINA, Träningsbild
Fotbollsträning under Storvreta IK:s ledning. Mattias Strandh i bakgrunden.

Sista eftermiddagen spelades det en jämn och bra träningsmatch om 3x25 minuter, vilken SIK ”oartigt” slutligen vann med uddamålet i hettan. Efter matchen svalkade båda lagen sig välbehövligt i Fyrisån nere vid Storvretabadet. Då upptäcktes även att kinesernas simkunskaper var på samma nivå som svenskarnas kunskaper i kinesiska språket, dvs väldigt bristfälliga…

Avslutning och avresa
Kontakten mellan lagen blev bättre och bättre efterhand och var givetvis som bäst sista kvällen, då det togs många gruppfoton. På fredagskvällen anordnades en stor grillfest för samtliga spelare, ledare och föräldrar. Gästerna introducerades även till brännboll och kubb. Det blev en fantastisk sommarkväll på Skogsvallens IP i nya och goda vänners lag. Tidigt på lördagsmorgonen den 26:e juli tog spelarna i Lanzhou OCE School åter på sig de gula skoluniformerna och började sin långa resa hem. Förhoppningsvis kommer våra Storvretakillar att följa deras spår österut och återgälda besöket någon gång. Stort tack till alla ledare och föräldrar som ställde upp i samband med vårt långväga besök. Speciellt tack till; vår inköpare och kock, Al Shear Mahmoud Firas, tolk och kontaktperson, Jinhua Jonsson samt duon Mattias Strandh & Mats Friman, vilka jobbade och slet länge för att stadkomma denna lyckade och minnesvärda upplevelse för oss alla!

KINA, Gruppbild

Gruppfoto med svenska och kinesiska spelare samt ledare från Storvreta IK och Lanzhou OCE School.

 

Text: Pelle Rangsten
Foto: Björn Glennhammar och Pelle Rangsten

Skribent: Pelle Rangsten
Epost: This is a mailto link

SAMARBETSPARTNERS

ICA Solen (färg)

 Intersport

  

 

 Office IT-partner

 

 

 

Postadress:
Storvreta IK
Idrottsplatsen, Skogsvallsvägen 15
74340 Storvreta

Besöksadress:
Skogsvallsvägen 15
74340 Storvreta

Kontakt:
Tel: 018366411
E-post: storvreta-ik@telia.c...

Se all info