Hoppa till sidans innehåll

Historik


År 2014 arrangeras Två Sjöar Runt för femtionde gången.

Tävlingsledningen har kontaktat initiativtagaren Jan-Olof Dackebro och Björn Karlström som kom på namnet på tävlingen för att få en historisk återblick.

Har du egna minnen från loppet? Maila då dessa till This is a mailto link så lägger vi in dem i historiken - Två Sjöar Runt - detta har hänt.

 

Jan-Olof Dackebro, berättar om de första 25 åren

Det var 25 intressanta år som gav mig många minnen. Utvecklingen gick hela tiden framåt. Jag minns så väl första åren då ja satt hemma hos Evert Rimér (legendarisk ledare i SIK) och kollade startavgifterna. Vi hade telefonupplysning i vår bostad. Veckorna före tävlingen gick telefonen varm på kvällarna. Spännande var det också när anmälningarna kom. Vad man räknade och jämförde.

Jag minns också hur jag oroade mig för vädret. När det snöade och blåste dagarna när anmälningstiden gick ut var man deppig.

 

Två Sjöar Runt en föregångare

Jag vågar, med viss stolthet, påstå att Två Sjöar Runt var en föregångar för motionsloppen i Sverige  som jag hoppas kommer att fortsätta. Vi öppnade vägen  att våga visa sig och löpa/jogga på gator och vägar. När jag gav mig ut på mina tränings turer från bostaden i Jakobsberg i början av 60-talet blev jag mer eller mindre uttittad. I dag är det populärt och enkelt att träna från bostaden.

Två Sjöar Runt är Sveriges äldsta elit-och motionslopp. Lidingöloppet startade på hösten samma år men här var inriktningen helt olik. Lidingöloppet vände sig från början till dom som ville springa långt. Det skulle vara ett komplement på hösten till Vasaloppet  Vi fick många efterföljare, men tyvärr är dom flesta  nedlagda och ersatta av allt fler långlopp. Riktiga kraftprov.

Uppdaterad: 30 OKT 2016 20:49
Skribent: Claes Johannesson

 

Postadress:
Sundbybergs IK - Friidrott
Stationsgatan 9
17268 Sundbyberg

Kontakt:
Tel: 08281115
E-post: This is a mailto link

Se all info