Hoppa till sidans innehåll

Individuella teknikträningar hösten 2020

06 NOV 2020 18:48
Eftersom vi rekommenderas träna individuellt till så stor utsträckning som möjligt har finns det några nya (gamla...) teknikträningar upplagda på hemsidan för egen utskrift.
  • Uppdaterad: 06 NOV 2020 18:48

Eftersom vi rekommendars träna individuellt till så stor utsträckning som möjligt har jag laddat upp några teknikträningar på hemsidan under "För Medelmmar / Kartor från Klubbträningar" (kräver inloggning). De finns samlade i kategorin "Fredriks hössträningar 2020". Det finns inga kontrollmarkeringar utmarkerade, men kan vara en bra träning ändå.

Två av träningarna är helt nya och går i Ursvik.

Momentbanan

Tanken med en "Momentbana" är att bryta ner orienteringen i dess grundtekniker och fokusera på en specifik sak i taget. Hela banan är 7,6 km, men det går utmärkt att korta av på flera ställen eller dela upp banan på flera pass. Kika gärna på banan i förväg och välj ut vilken strategi du ska ha vid de olika kontrollerna/momenten.

Den här momentbanan har följande "moment":

  • Kontroll 1-8: Riktning. Här gäller det att vara noga med utgångsriktningen från kontrollen och att sedan hålla den.
  • Kontroll 9-16: Brunbild. Brudbilden är på de flesta svenska kartor det i särklass viktigaste karttecknet och det skadar aldrig att öva på. Vissa av kontrollerna kräver också noggrant kompassarbete.
  • Korridor: Här är det superviktigt att hålla koll på kompassen för att inte hamna utanför korridoren. Det ställs också höga krav på att tolka kartan - det är inte alltid helt lätt att avgöra om en höjdkurva går upp eller ner etc.
  • Kontroll 17-24: Kontrollplock. Här är utgångsriktningen superviktig - med rätt utgångsriktning är halva arbetet (minst) redan gjort.
  • Kontroll 25-29: "SkidO". Allt förutom stigarna är bortplockat från kartan. Är rakt på fortfarande snabbas? (ja, troligen).
  • Kontroll 30-31: Brunbild. Dessa kontroller kan göras väldigt enkla genom att tänka på hur höjderna ser ut och håla koll på högsta punkten.
  • Kontroll 32-34. Här är förutom höjdkurvorna också svart och blått med på kartan. Här är tanken att träna på att läsa det som är viktigt på kartan. Vad är tydligast? Prova att gå så rakt som möjligt till kontrollerna.

Momentbana

Korridoren - UUCC (Ursvik ultimate corridor challenge)

I en korridorövning är allting på kartan vitt förutom en smal korridor som du ska hålla dig innanför. Välj mellan 3,8 km, 5,8 km eller 7,3 km (alla tryckta på samma karta).

Övningen finns i flera olika svårighetsgrader genom olika breda korridorer. Den tunnaste är 26 meter bred och den bredaste 75 meter bred. Välj den du tror passar dig men fortfaran de är en utmaning!

Hur smal klarar du?

Korridor

Här finns jpg-filer om någon vill kolla facit efteråt:

 

Lycka till!

Skribent: Fredrik Bjernulf
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

ICA Järvastaden

  

Postadress:
Sundbybergs IK - Orientering
Stationsgatan 9
17268 Sundbyberg

Kontakt:
Tel: 08281115
E-post: This is a mailto link

Se all info