Hoppa till sidans innehåll

Pepparkakshus-KM avgjort!

13 DEC 2020 19:41
  • Skapad: 13 DEC 2020 19:41

När vi på grund av pandemin inte kunde genomföra vårt traditionella tårt-KM valde vi ett annat upplägg. Vi ställer ju inte in utan ställer om. Sumpans medlemmar utmanades därför i ett klubbmästerskap som krävde både kreativitet, arkitektonisk kompetens och koll på kladdig glasyr, smält socker och hur godisdetaljer kan skapa effekter. Redan i skvallersidans försnack märktes att konkurrensen i denna prestigefulla tävling skulle bli tuff. Några tävlande verkade luta sig tillbaka mot gamla tårt-KM-meriter medan andra förlitade sig till att tysk-kontakter skulle vara dem till gagn. Ytterligare några tävlande försökte tona ned förväntningarna för att kunna slå till underifrån, helt utan press.

Juryn, som bedömde de inskickade bidragen, utan att veta vem som gjort vilken, bestod av Peder Samuelsson, Tuva Falk och familjen Näsman-Landh. De bedömde pepparkakshusen utifrån

  • koppling till Sumpan
  • koppling till orientering
  • kreativt tänkande och fyndighet.

Här följer, utan inbördes ordning, alla pepparkakshus med juryns bedömningar. Resultatet avslöjas längst ned.

Pepparkakshus 1- Familjen Wickbom Westman:

Inga avstånd eller Coronarestriktioner
hindrar Bengts Nordcupsambitioner
När hundra Sumpan-barn firar segern
klättrar tomten nedför skorstensstegen
I skogen finns skärmar och en älg
Nu önskar vi er alla en mycket julig helg!

 

Juryns bedömning till nr. 1: En unik och relevant idé. Kul med kopplingen till Nordcupen och orientering. Trevlig och kreativ vers. Speglar på ett bra sätt klubbens många deltagare under året.

Pepparkakshus 2 – Familjen Wistedt

SIK på Snö-ringen

 

Juryns bedömning till nr. 2: Mycket välgjord och fyndigt med bra koppling till både orientering och SIK. Bra idé med fin konstruktion. Detaljrikedom med variation och kreativt husval med drömsk touch där man kan se det som att SIK är redo för utomhusorientering året om ifall Covid-19 fortsätter att härja. Enda minus är att idén påminner om ett annat bidrags.

Pepparkakshus nr. 3 - Familjen Johansson

Sundbybergs IK ser fram emot O-ringen 2021! Vi kommer bo på Campingen, med och utan el, shoppa på C-orten och fira alla fina insatser på de olika etapperna. Frågan är: Vem får ta över den gröna mössan?


Juryns bedömning till nr. 3: Wow så många hus, en hel camping! Fantastisk illustration av Sumpans boende på O-ringen 2021 med en bra, tillhörande förklaring. Framtidstro och längtan efter O-ringen är tydlig och inspirerande men i den tuffa konkurrensen drar de (till synes)) oätbara vägvisarna och att ett annat bidrag också hade koppling till O-ringen ned något på betyget.

Pepparkakshus nr 4 – Irma Widehag

Mitt pepparkakshus är Bankhus90 som har gräs (sedum) på taket och många fönster. Kanske vårt nya klubbhus. SEB flyttar ut – flyttar SIK in? Oavsett så vill vi gärna springa Stockholm Indoor Cup här 2021.

Juryns bedömning till nr. 4: Bra idé till klubbhus. Men räcker verkligen storleken till alla Sumpans ungdomar ;)? Bidraget är unikt och kreativt, långsökt men innovativ koppling till både SIK och orientering! Våga drömma stort är härligt och vi är många som håller tummarna att Indoor kan bli av 2021. En oväntad SIK-koppling som sticker ut i startfältet.

Pepparkakshus nr. 5 – Ida, Saga, Alice och Karolina

På bilden syns tomte-Bengt och tomte-Tina vänta utanför motionsgården på att ungdomarna ska komma tillbaka från skogen.

Midvinternattens köld är hård
Stjärnorna gnistra över Ursvik
Orienterare springer från sin egen gård
Som idag ett pepparkakshus är lik
Månen vandrar sin tysta ban
Löparna springer från fur till gran
SIK-märket lyser på taken
Endast natt-orienteraren är vaken


Juryns bedömning till nr. 5: Syns tydligt att det är motionsgården, till och med rätt färger ingår. Mycket juligt med snö och tomtar. Bra koppling till Sumpan och orientering. Kreativ och rolig vers. Lite minus då det finns fler bidrag med samma tema, dock kreativt med Bengt och Tina som tomtar! Så nära en pepparkaks-kopia av MG som man kan komma…

Pepparkakshus nr. 6 – Sofia Dell`Orto

"Tisdagsträning med Bengt runt 2,5-an"

Varför nöja sig med ett pepparkakshus när man kan ta hela motionsspåret? Notera att då får man med sig två av husen/grillplatserna på kartan också ;-).


Juryns bedömning av nr. 6: Kul ide med spåret och Sumpanträning -”less is more” som man säger. Helt klart ett kreativt bidrag som sticker ut med stark koppling till orientering och SIK. Frågan är bara om detta klassas som ett hus? Mer av en pepparkakskarta kanske! Sen undrar juryn vilken deg som ger Bengt en sådan spänst....?

Pepparkakshus nr 7 – Simonsson, Westström, WagnerJuryns bedömning till nr. 7: Tydlig koppling till SIK och orientering med kompassen och orienterare samt Nordcupssegern. Kanske till och med lite för mycket på en gång, dock väldigt kul att hitta alla olika saker. Det kreativa multihuset lyckats fånga året som gått med många olika smaker på liten yta.

Pepparkakshus nr 8: Eleonora Dell`Orto

Motionsgården i all sin prakt!

Juryns bedömning till nr. 8: Syns tydlig att det är motionsgården och därmed tydlig koppling till SIK och orientering. Finfin trappa men inte riktigt full pott på kreativiteten.

Resultat

Juryn hälsar att det var tufft att utse en prispall eftersom alla bidrag var otroligt fina, kreativa och välgjorda. Efter långa överläggningar vann familjen Wistedt och andraplatsen delades av Johanssons och Hellbergs-damerna. Stort grattis till dessa topplaceringar!

 

Skribent: Åsa Lindh
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

ICA Järvastaden

  

Postadress:
Sundbybergs IK - Orientering
Stationsgatan 9
17268 Sundbyberg

Kontakt:
Tel: 08281115
E-post: This is a mailto link

Se all info