Hoppa till sidans innehåll

Gör aldrig fem mål!

12 JUN 2018 18:17
Möt Tigern Norrström i en liten serie på tre delar. Här den andra; om glömda skridskor och Des Moroney.
  • Uppdaterad: 12 JUN 2018 22:39

En lång karriär ger många minnen och Tigern berättar leende om när han som 17-åring för första gången skulle träna med a-laget.

"Jag spelade musik i ett band och var rätt långhårig. När jag kom till träningen tittade Korven Norrman på mig och sa bara helt kort att” du pojk gå och klipp dig. Annars har du inget här att göra!”.
Hans-Ove Norrman
Hans-Ove Norrman

Sura tillhörde då hockeyklubbarna närmast eliten och pendlade flera år mellan högsta och näst högsta serien. En brukslag där det allra flesta spelarna var egna produkter eller hämtades från närområdet; Ramnäs, Hallsta, Kolbäck, Virsbo och möjligen Västerås. Ett sammansvetsat gäng med god stämning. När Garvis Öhrlund kom till Sura för att runda av sin karriär konstaterade han ”Vilket gäng. Hade jag vetat hur det är att spela i Sura hade jag kommit tidigare.”
Garvis Öhrlund
Garvis trivdes i Sura

Relationen med VIK hockey och Västerås är värd en egen historia. Noterbart är att de lovande Suraspelare som ville vidare i karriären sällan valde Västerås som nästa steg utan hellre Södertälje eller Färjestad. Och legendarisk är den match mot Västerås där Sura spelade bort VIK från en slutspelsplats. Sura hade haft en dålig säsong och förlorat det mesta, Västerås skulle i sista omgången möta Sura för att säkra en plats i det fortsatta slutspelet.

VIK-spelarna kom med buss ombytta och klara, dom tyckte vi hade för dåliga omklädningsrum i Sura. Dom var oerhört självsäkra men vi hade laddat. Man ger 110 procent om det är match mot Västerås. Så vi vann med 3-0 och jag tror att Curt Ferding gjorde två av målen.
Curt Ferding
Curt Ferding - kanonskytt

Sura spelade bort storebror Västerås från slutspel och för många suringar var detta årets match. Alla förluster var glömda.

Tigern har i rinken mött många av svensk hockeys stora namn. Han pratar om möten med Brynäs som då härbärgerade halva svenska landslaget och spelare som bröderna Salming och Virus Lindberg; ”lilla Sura skulle åka upp till Gavlerinken och möta nästan ett landslag”.

Men en av de svåraste motståndarspelarna att möta menar Tigern var den legendariske kanadensaren Des Moroney. En spelare som gjorde en lång karriär i Sverige med start i Fagersta. Det sägs att Moroney ville spela i Sverige men visste inte var. Så han kastade pil på en Sverigekarta och prickade just Fagersta. Efter en säsong i Västmanland fortsatte han till bland andra Leksand, Rögle, Västerås och Tingsryd.
Des Monroney
Des Monroney- Het Kanadick

Det var näst intill omöjligt att ta ifrån honom pucken, säger Tigern. Han kunde nämligen byta fattning mitt i spelet. Om man åkte runt honom för att försöka ta pucken bytta han fattning på klubban så att man fortfarande var på fel sida.

Färjestad, Brynäs, Västerås i alla ära men när jag ber Tigern plocka fram ett alldeles speciellt minne så lyfter han en match mot Almtuna år 1976. Sura hade då en målvakt, Dan Björnlind, som bodde i Enköping. Och strax före matchstart upptäckte han att han glömt sin skridskor hemma. Det fanns ingen annat val än att sätta in en orutinerad och skärrad reservmålvakt samtidigt som en Suraledare kastade sig i en bil till Enköping för att hämta skridskorna.

Efter första perioden låg vi under med 5-0. Men sen kom skridskorna och efter två perioder hade vi kvitterat till 5-5. Jag hade gjort 5 mål. Sen föll vi i sista och förlorade med 8-7. Faktum är att varje gång jag gjort 5 mål har vi förlorat…

Detta var minnen.

Del tre av The Tigern Story kommer att handla hockeyn o framtiden.

Kommer inom kort....

Text: Pelle Söderbäck

 

Skribent: Staffan Hesselbäck
Epost: This is a mailto link

Följ oss på Socialamedier
Facebook

Instagram

Twitter

YouTube

Hockeyettan

LIGASPONSORER

Svenska Spel

Best Western

 Gatorade

VÅRA LEVERANTÖRER

CCM

Brages

Skylt och Neon

HUVUDPARTNERS

Karlstad Metalisering 

Pass of Sweden

Ramnäs Buss & Resetjänst

Revisionsbyrån Hallstahammar

Stena Recycling

 Surahammars Elaffär

 GULDPARTNERS
Nordikon

Starka Betong

 Svensk Cater

TATA Steel Surahammars Bruk

SILVERPARTNERS

 Kåpe Måleri

LF Invest

 PEAB

Sandvik

Silfvernagel
Uponor

BRONSPARTNERS

Econ Konsult

Sura Kom Tek

Trollskog

Willmans Byg

OFFICIELLAPARTNERS

Alliansen
Borens Måleri

ELKON

 Husells

Socialdemokraterna

 Surahammars Oljeprodukter

 Surahammars Hus

 TGA

 Vänsterpartiet

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Surahammars IF - Ishockey
Box 38
73521 Surahammar

Besöksadress:
Idrottsvägen 2
73591 Surahammar

Kontakt:
Tel: 022031022
E-post: This is a mailto link

Se all info

SISU_Webb_Banner_170X170_samverkan 

Per Bäckman kopiera

games_online_v4