Hoppa till sidans innehåll

200 kvalmatcher, det har hänt en del.....

16 MAR 2019 21:18
I fredags spelade Sura sin 200:e kvalmatch och mycket har hänt sedan våren 1944, när man spelade den första av alla dessa. Här kommer en liten tillbakablick.
  • Uppdaterad: 16 MAR 2019 21:18

Det var alltså på våren 1944 som Surahammars IF spelade sin första kvalmatch genom tiderna. Som seriesegrare i Västmanlandsserien division 2 fick man möta Skuru IK i en kvalmatch till högsta serien.

Den 27 februari 1944 så spelades den första historiska kvalmatchen på Surahammars IP. Enligt VLT:s skribent så var det strålande vinterväder, god publiktillströmning och prima is. Så här skriver han vidare, ” Bataljen var dock inte riktigt vad vi hade väntat oss, det verkade som om spelarna spände sig för uppgiften för intensivt, så det hela gick lite hackigt”

Kan man tänka sig. Redan då var det spända spelare som äntrade isen.

Nåväl gästerna tog ledningen efter omväxlande spel med 0-1 genom vf Börje Johansson som avslutade ett fint anfall med ett bra skott. Kvitteringen skötte Bertil Palm om strax före periodens slut.

Andra perioden började med stark Suraperss och man väntade att hemmalaget skulle ta ledningen. Men av det blev det inget. Däremot så fick Skuru ett mål till skänks då Seth ”Tajbbo” Carlsson lyckades krångla in pucken i egen bur på ett enkelt skott som han räddat. Så ledning för Skuru med 1-2 efter två perioder.

I tredje perioden kvitterade Folke Berg på en storstilad genomåkning och nu blev det fart på Suragrabbarna. Sura hade massor med chanser, men lyckades inte få in pucken. I stället säkrade Skuru segern med ett vackert mål av hf Sundelin. Eija Stål dömde matchen inför 523 personer. I Skuru så spelade backen Arne Strömberg, som senare skulle sätta sitt avtryck i svensk ishockey och även i Surahammar. Vi kommer till det sen.

Nu blev den här matchen betydelselös i slutändan då Svenska Ishockeyförbundet under sommaren beslutade att dela upp högsta serien i en norr och en söderserie. Så alla kvallag blev uppflyttade. Ja då blev Surahammars IF Västmanlands första lag i högsta serien, vilket grämer många gurkor.

Vi hoppar fram till 1969, alltså för 50 år sedan. Sura hade vunnit division 2 Västra A i tuff konkurens med Fagersta AIK, Enköpings SK, Skultuna IS och Avesta BK.

Ett tag låg de fyra första lagen på samma poäng, det var bara målskillnad som skiljde lagen åt. Men Sura drog det längsta strået när man borta slog Enköping i sista matchen med 7-2. Så Sura och Fagersta slutade på samma poäng, 35, men Sura hade bättre målskillnad. Nu ställdes Sura mot de övriga seriesegrarna, från Division 2 Västra B, Färjestads BK, Från division 2 Södra A, Nyköpings BIS och från Division 2 Södra B Tingsryds AIF.

Annons i VLT
Matchannons i VLT 13 februari

Sura fick börja hemma mot Färjestads BK, som då tränades av Arne Strömberg, se där dök han upp igen. Fredagen den 14 februari skulle matchen spelas på Surahammars IP. Men det var kallt då i mitten av februari, väldigt kallt och Färjestad ville flytta matchen till Rocklunda. Men det ville inte Suraledningen. Vi har spelar i 23 minus en gång mot Fagersta, sa Sören Lennstrand. Från förbundet fanns det ingen nedre kylgräns enligt Harry Näsström på förbundets kansli. Så det blev match på Surahammars IP denna kylslagna februarifredag 1969.

När Färjestad kom dit så hade Suraledarna värmt termometern som satt på gavlen till paviljongen så den visade bara -18. Arne Strömberg var ner och tittade. -18, men det känns kallare, sa han. 1153 personer fyllde läktarna runt rinken och de fick se en match som verkligen värmde.

Kvalfeber
Matte i VLT 13 februari

Sura tog ledningen efter 2:08 när Curt Ferding dundrade in ett mäktigt slagskott som gick stolpe in. Det klinget hördes över hela Sura. Efter lite schabbel i Sura försvaret kom Bosse Berglund fri med Lasse Granström och satte säkert kvitteringen 1-1 efter 6:25.

Men Sura återtog ledningen 18:45 när Mats Davidsson tog vara på Göran Åkerlunds passning och lyfte in en avig backhand på Björn Fagerlund i Färjestadskassen. Andra perioden blev mållös och Sura hade ledningen med 2-1 efter två perioder. 7:01 in i sista perioden ekade jublet från hemmasupportrana, när Bjarne Broström höll sig framme och liggande på isen rakade in en retur från målvakten. Nu visste jublet inga gränser och resterande delen av tredje perioden sjöng supportrarna ”Vi går upp, vi går upp.” De tystnade inte ens när Anders Asplund reducerade med ett dragskott fem meter utanför kassen, Då stod klockan på 14:54. Men sen kom inte FBK:arna närmare. Resten av puckarna stoppade Lasse Granström i kassen.

Målskyttarna
Målskyttarna: Bjarne Broström, Mats
Davidsson och Curt Ferding
Foto: VLT

Det var en start av kvalserien som chockade hockey-Sverige. Ingen trodde att Färjestad skulle förlora, men Sura ville annat. När kvalröken skingrades sig så stod Surahammars IF som tvåa i kvalserien efter Tingsryd, vilket innebar spel i högsta serien igen.

Det här är två matcher som står ut i Suras kvalhistoria, men det finns fler att skriva om och det kommer säker någon mer artikel om Suras kvaläventyr.

 

Källor: VLT och Årets Ishockey 1969

Skribent: Staffan Hesselbäck
Epost: This is a mailto link

Följ oss på Socialamedier
Facebook

Instagram

Twitter

YouTube

Hockeyettan

LIGASPONSORER

Svenska Spel

Best Western

 Gatorade

VÅRA LEVERANTÖRER

CCM

Brages

Skylt och Neon

HUVUDPARTNERS

Karlstad Metalisering 

Pass of Sweden

Ramnäs Buss & Resetjänst

Revisionsbyrån Hallstahammar

Stena Recycling

 Surahammars Elaffär

 GULDPARTNERS
Nordikon

Starka Betong

 Svensk Cater

TATA Steel Surahammars Bruk

SILVERPARTNERS

 Kåpe Måleri

LF Invest

 PEAB

Sandvik

Silfvernagel
Uponor

BRONSPARTNERS

Econ Konsult

Sura Kom Tek

Trollskog

Willmans Byg

OFFICIELLAPARTNERS

Alliansen
Borens Måleri

ELKON

 Husells

Socialdemokraterna

 Surahammars Oljeprodukter

 Surahammars Hus

 TGA

 Vänsterpartiet

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Surahammars IF - Ishockey
Box 38
73521 Surahammar

Besöksadress:
Idrottsvägen 2
73591 Surahammar

Kontakt:
Tel: 022031022
E-post: This is a mailto link

Se all info

SISU_Webb_Banner_170X170_samverkan 

Per Bäckman kopiera

games_online_v4