Hoppa till sidans innehåll

Historia


Text hämtad hur "Jubileumsskrift över Svanesunds GIF 1938-2008"

 

Svanesunds GIFs historia började...

 

när några entusiastiska ungdomar samlades hemma hos Einar Olsson i Svanesund söndagen den 25 september 1938 för att bilda en idrottsförening. Snabbt och resolut beslöt de församlade, som förutom Einar Olsson, var Adolf Berntsson, Gunnar Johansson och Arne Eklund att bilda "Svanesunds Gymnastikförening", och sökte omedelbart medlemskap i Svenska Gymnastikförbundet. Styrelsen bestämdes till fyra personer med Einar Olsson som ordförande. Medlemsavgiften bestämdes till två kronor. Därmed var det första mötet avslutat och en gymnastikförening, Svanesunds GIF var bildad. Den första gymnastikövningen genomfördes den 11 oktober i Svanesunds kommunalhus, dagens hemvärnsgård.

 

Den 2 mars 1939 kom de första kvinnorna med i klubben när Greta Olsson, Dagmar Olsson, Vanja Ringmark och fröken Carlsson bildade en damgrupp i klubben. Med detta var kluben redan från början en könsjämställd förening.

 

Sedan gick det så här...

att vid ett möte den 15 september 1939 väcktes idén att bilda en friidrottssektion och en fotbolssektion. Det blev tyvärr inget årsmöte vare sig 1939 eller 1940 pga andra världskriget. De väckta idéerna om nya sektioner kom inte till beslut förrän i januari 1941. Då beslutades att söka medlemskap i Svenska Idrottsförbundet. Förslaget om att gå med i Svenska Fotbollsförbundet avslogs dock. 1943 förhandlade klubben till sig en idrottsplats för allmän idrott. Man hade även planer på att bygga en skidbacke då man fått ett par hoppskidor från Svenska Skidförbundet. Men det blev nog bara planer av skrifterna att döma.

 

Den 14 oktober 1947 bildas Svanesunds Bordtennisklubb, SBTK med Bertil Olsson som ordförande och Sigge Olsson som vice ordförande. Julen 1947 hölls klubbens första luciafirande som sedan blivit en årlig tradition. På ett möte 25 januari 1948 beslutas att SGIF och SBTK skall gå samman och bilda en gemensam förening där kassorna slås samman och bordtennisen blir en sektion i SGIF och man söker medlemskap i Svenska Bordtennisförbundet.

 

1950 bildas en ungdomsavdelning i klubben med Ivan Broqvist som ordförande. Samma år genomförde klubben även sin första kurst i orientering i Fridäng. 1952 började klubben med fotboll och man arrenderade mark i Röra, platsen där församlingshemmet legat, för anläggning av fotbollsplan. "Röravallen" invigdes med pompa och ståt 1953 med match mot Valla IF. Fotbollsverksamheten i klubben lades dock ner efter några år bl a för att planen ansågs för dålig för seriespel och svårigheter att få ihop ett A-lag. 1956 bildade man en bandysektion under ledning av Sten Olsson och Olle Olofsson, men var och hur mycket man spelade har inte gått att få fram.

 

Den 5 oktober 1961 bildades klubbens cykelsektion på initiativ av Arne Mårtensson och redan på våren 1962 deltog man i en cykeltävling i nyinköpta tävlingskläder. Parallellt med att Svanesunds samhälle växte ordentligt under 60- och 70-talen ökade också aktiviteterna inom föreningen och med cykelsporten som den dominerande grenen. Arne Mårtensson nöjde sig inte med cykel utan fick också med sig klubben på att bilda en skidsektion 1965.

 

1969 fick klubben sin första svenska mästare då Yngve Olsson vann tempoloppet och fick som förste cyklist i distriktet Bohusläningens guldmedalj. Samma år tog klubben fram en egen fana med vit botten och klubbens märke i rött. 1970 tillsattes en kommitté för skogspromenader som var en mycket populär aktivitet under hela 70-talet.

 

1971 kunde klubben inviga sin första, på ideellt arbete uppförda, klubbstuga "Vårdkasen" en bit in på Hjälperödsvägen. 1972 hade det blivit populärt med cykelmotion och cykelloppet Orust Runt introducerades detta år. 1975 väckte Sigge Olsson som ordförande och Kjell Samuelsson som kassör idén om ett nytt klubbhus närmare samhället. 1976 sattes det frivilliga arbetet igång med byggandet av dagens Svanhallen och på hösten året efter kunde den tas i anspråk. 1978 tog man beslut att uppmärksamma klubbens 40-åriga historia med en stor gymnastikuppvisning på Ängås skolgård inför en talrik publik. Samtliga sektioners arrangemang under året hade en jubileumsprägel över sig och ett jubileumshäfte, "Svanesunds GIF 40 år", togs fram.

 

En idrottslig nyhet, "Svaniaden", introducerades under året. Det var en mångkamp för ungdomar i åldern 7-12 år med hela 12 olika grenar. Tyvärr lades det hela ner efter några år, mest beroende på att det krävdes för många funktionärer, vilket var svårt att få ihop. Klubben fick under året sin första kvinnliga svenska mästarinna när Marina Persson, som var en duktig allroundidrottare, blev mästarinna i den nya cykelsporten "Rullcykel". 1979 beslutar årsmötet att orienteringssporten skall tas upp i programmet och skidsektionen döps om till skid- och orienteringssektionen. Samma år beslutades att den nya klubblokalen skulle heta SVANHALLEN.

 

Årets nyhet 1981 blir "Orustklassikern", med tre grenar. Vandring tvärs Orust ca 25 km, terränglopp ca 15 km och cykelloppet Orust Runt, ca 80 km. Gymnastikens dag i idrottshallen introducerades också detta år. Klubben ritade sin första orienteringskarta 1982 och en ny cykeltävling, LO Cykelsport GP infördes. 1983 tog man hem lagsegern i cykel-SM. Under åren 1984-85 utökade klubben sina aktiviteter med danskvällar vid badstranden. 1985 fick klubben också det hedersamma uppdraget att arrangera Götalandsmästerskapen på cykel i dagarna tre. 1986 kunde det elbelysta motionsspåret invigas.

 

Under klubbens 50-årsjubileum 1988 fick man uppdraget att arrangera Ungdoms-SM på cykel. Det egna ungdomslaget nådde en fantastisk framgång med att knipa SM-guldet i lagtempo. Orienteringen hade också ett aktivt jubileumsår och sektionen genomförde sitt första stora arrangemang, en ungdomstävling med över 200 deltagare på sin nyritade karta "Kultehamnsbladet". Som final på jubilumsåret arrangerade föreningen västsvenska mästerskapen i bordtennis och tog fram en jubileumsskrift över de gångna 50 åren.

 

Klubben var 1988, efter några år av upp- och nedgångar i organisation och aktiviteter, konstituerad på en huvudstyrelse och de fyra sektionerna bordtennis, cykel, gymnastik och skidor-orientering. Denna organisation fortsatte med sina olika etablerade aktiviteter under nästa 10-årsperiod med ett stabilt medlemsantal runt ca 500. Det var en ganska så välmående klubb som firade 60 år i sin egen klubblokal Svanhallen på hösten 1998 med gymnastikuppvisning, fest och dans. Då kungjordes också att klubben genom skid- och orienteringssektionens Sven-Olof Carlsson och Gunnar Persson tagit initiativet till att tillsammans med övriga orienteringsklubbar i distriktet ansöka om att få arrangera världens största orienteringstävling, O-Ringen 2003 i Bohuslän-Dal.

 

Handbollen kom in på föreningens idrottsprogram år 2000.

 

Så här är det i föreningen 2008

 

Huvudstyrelsen

i Svanesunds GIF ansvarar för övergripande frågor och samordnar större arrangemang. Föreningens ordförande är också ordförande i huvudstyrelsen. Förutom kassör och sekreterare är ordförandena i samtliga sektioner ledamöter i styrelsen. Föreningens alla medlemmar administreras genom huvudstyrelsen. Det övergripande ansvaret för skötseln av klubbhuset Svanhallen åvilar också huvudstyrelsen.

 

Varje sektion har en egen styrelse som ansvarar för och driver den egna idrottsgrenen och ansvarar för sin egen ekonomi. Huvudstyrelsen och sektionerna har gemensamt årsmöte i mars varje år.

 

Bordtennissektionen

började med spel i gamla Fridängs biosalong på ett bord hemmagjort av "Gösta på Fridäng". Därefter spelade man på Societetssalongen SÅSEN i Svanesunds samhälle.

Sektionen firar i år (2008) 60 år som BT-sektion. När Ängås skola blev byggd fick man möjlighet att spela i skolans idrottshall och parallellt i Fridäng. Från det att Svanhallen stod klar 1977 och fram till nu spelar man i huvudsak där förutom vid större arrangemang och turneringar som spelas i skolans idrottshall.

Tävlingen Minisvanen har arrangerats i 35 år. Under åren har den spelats i Ängås gymnastiksal, Ellös sporthall, Sundahallen i Stenungsund och idrottshallen i Svanesund.

Sektionens mest framgångsrika tid har varit 1985-86 då man spelade med både dam- och herrlag i division 2. På senare år har man spelat i Superettan i två år, därefter i division 1 och nu åter i division 2 med herrlaget. Man har för närvarande lag i division 2, 3, 4 och 5. Endast SGIF har så många lag i seriespel i distriktet med omkring 50 spelare igång varje vecka. Nyhet i år är en tjejsatsning för 6-7 åringar. Pingisspelarna har genom åren kommit både från Svanesund och övriga Orust men även från närliggande kommuner. DM har i år arrangerats som ett led i 70-årsjubileet. Man har även ett bra och nära samarbete med skolan, som spelar någon dag i veckan i Svanhallen.  I skolturneringen "Bästa 4-an" har man haft framgångar med riksfinal vid ett flertal tillfällen.

Sektionen sköter också tennisbanorna vid idrottsplatsen Ängevi.

 

 

Cykelsektionen

är väl kanske den sektion som allra mest har satt Svanesund på idrottskartan. Med ett antal Götalandsmästerskaps- och SM-medaljer och olika landslagsuppdrag samt även deltagande i Europamästerskapen har Svanesundscyklisterna verkligen visat upp sig i landet.

 

Orust Runt har körts 37 år i rad. Motionsloppet har haft som mest 565 deltagare i början på 1980-talet. Antalet deltagare har sedan varierat med åren. De senaste åren har förutom 80 km, även körts 4-milarn och Utflykten som är 20 km, allt för att aktivera hela familjen.

 

Orustloppet som körts i många år har sedan 2005 blivit Svanesunds 3-dagars. En uppskattad tävling som körs med fyra etapper på tre dagar. Det hela startar med ett backtempo på fredagskvällen med start vid seglarskolan. På lördagen körs först ett kort varvlopp inne i Svanesund och sedan ett tempolopp och avslutningsdagen körs ett längre linjelopp. Både tempoloppet och linjeloppet har start och mål i Kebo. Tävlingen har varit mycket uppskattad är i år, för andra gången nominerad till "Årets bästa landsvägsarrangemang" på Cykelgalan vid Svenska Cykeldagarna.

 

Götalandsmästerskapen på landsväg arrangerades 2001 med Backamo lägerplats som start- och målplats.

 

I början av 1990-talet gjordes en ordentlig satsning på herrarna både på junior- och seniorsidan, med både egna cyklister och några utifrån med flera fina resultat.

 

I slutet på 1990-talet var Mountainbikecykling en mycket populär cykelform. På träningskvällarna kunde det vara mellan 20-25 ungdomar. Man tävlade också en hel del under några år. För tillfället är det inte så många tävlande i MTB men träningen fortsätter och samlar många ungdomar.

 

2005 började satsningen på damerna. Eftersom det inte finns så många cyklande damer i Svanesund har det rekryterats från hela Sverige. Redan första året lyckades tjejerna kamma hem en silvermedalj i lag på tempoloppet vid SM i Jönköping. 2007 kom klubbens första seniormedalj på SM i Uppsala. Madelene Olsson skrällde med en bronsmedalj på linjeloppet. En framgångsrik satsning som gjort tjejerna till landets bästa i år. Laget vann Svenska Kalas Cup och Madelene vann Kalas Cup individuellt.

 

I övrigt är årets resultat i en klass för sig. Förutom cupsegrar har Sara Olsson vunnit tempoloppet och kommit 3:a på linjeloppet vid JSM i Falun. Vidare kom hon 10:a på Europamästerskapen för juniorer. Madelene tog sin andra SM-medalj som senior vid kortbane-SM.

 

Med årets fina resultat ser sektionen framtiden an med stor tillförsikt.

 

 

Gymnastik- & Fitnessektionen

har sedan jubileet för tio år sedan haft en fantastisk utveckling och stor framgång. Det har blåst friskvårdsvindar över Sverige - såväl offentlig sektor som privata företag har satsat på sina anställda och gett dem bidrag och möjligheter att få friskvårdsaktiviteter. Det ligger i tiden att träna och sektionen kan med stolthet erbjuda en stor bredd av aktiviteter för alla träningssugna.

 

För tio år sedan köpte man in tio spinningcyklar, vilket blev en omedelbar succé med fulla cykelplass varje dag. Idag har sektionen 24 spinningcyklar i en nymålad lokal med ett mycket bra fläktsystem. "Box & Kick" blev nästa stora trend - 2001 var året då boxhandskarna åkte på mångas nävar. 2003 gjorde man en egen variant av SGIF-loggan: "Gymnastik & Fittnes". Programmet utökades med Step Up, Body Toning, Aerobic och Corepass.

 

För att kunna erbjuda den världskända träningsformen Body Pump, som är skivstångsträning i grupp till häftig musik, skrevs avtal med Les Mills. Body Pump i kombination med spinning blev väldigt populärt.

 

Sektionen kan idag erbjuda mycket varierande motionsformer för alla åldrar från 2 år och upp till 80+. Barn- och ungdomsgymnastiken har under alla år varit mycket populär med många deltagare i alla grupper, allt från familjegympan för de yngsta upp till redskapsgympan för högstadiet. För vuxna finns, förutom alla ovan nämnda fitnessprogram, den traditionella gympan, som blev initiativet till att Svanesunds GIF bildades. Stavgång är en annan uppskattad träningsform bland våra pigga pensionärer och kan sägas vara en renässans av 70-talets skogspromenader.

 

Man är fortfarande en växande sektion med ett stort antal duktiga ledare och en positiv och kreativ styrelse.

 

Handbollssektionen

bildades den 14 juni 2000 är det senaste tillskottet i föreningen. Sektionen kom till genom en utbrytning från Orust HK. Det hela startade mer eller mindre som en ren flicksatsning. Lite senare kom det några herrseniorer och undrade om de inte kunde få spela för SGIF när Orust HK lade ner sin herrhandboll, och visst fick de det. Detta utvecklade sig till att säsongen 2007-2008 hade man två herrlag, ett i division 4 och ett i division 6. Detta blev för mycket pga för få spelare så säsongen 2008-2009 har man bara ett lag i division 6.

 

Några av flickorna som var med från början spelar idag i Orust HK damlag i division 4. Flickor-93 har varit väldigt framgångsrika med flera cup- och seriesegrar. Höjdpunkterna hittills har varit seger i New Body Cup, västsvenska mästerskapen, samt att man nått steg 4 i Ungdoms-SM och därmed tillhör de 32 bästa lagen i Sverige. Flickor-94 började spela nrä de var 7-8 år och vann sin serie som C-flickor, 11 år. Säsongen 2005-206 frågade 11 tjejer från Henån om de fick komma och spela med oss och helt plötsligt var man 27 stycken på träningarna och det gick alldeles utmärkt.

 

Några spelare har försvunnit så idag tränar och spelar 93- och 94-lagen tillsammans. Flickorna spelar i tre serier, två A-flick- och en B-flickserie. Båda lagen har kvalificerat sig till steg 3 i årets flick-SM. Vi har även en handbollsskola för flickor födda 1999-2001.

 

 

Skid- och Orienteringssektionen

bildades först som en renodlad skidsektion 1965 då det fanns bra snötillgång. Den ojämna tillgången på snö nuförtiden gör att skidverksamheten främst får utövas med rullskidor och några läger på plats med snö. En träning som årligen avslutas med att flera medlemmar deltar i Vasaloppets olika discipliner. För de år som snön händelsevis faller över Svanesund är man förberedd med spår utrustning på samhällets motionsslinga som sektionen också har ansvar för.

 

Orienteringssektionen bildades 1979 som en utökning av skidsektionen. Tävlandet bedrivs för närvarande på en låg nivå medan andra aktiviteter som vandringen Orust Tvärs lockar många utövare. Klubben arrangerar årligen i mars sedan 1996 Orustkavlen som blivit en mycket omtyckt tvåmannakavle som uppstart på vårtävlandet i Bohuslän-Dals orienteringsdistrikt. Klubben blev känd för hela världen när man tillsammans med Brattås CK arrangerade en mycket uppskattad första etapp under O-Ringen 2003. Jubileumsåret 2008 bättrade sektionen ytterligare på Svanesunds GIFs fina arrangörsrykte genom att tillsammans med övriga sektioner arrangera svenskt mästerskap i orientering för veteraner. Tvådagarstävlingen som genomfördes i samma område som O-Ringen 2003 med över 500 deltagare från hela Sverige fick högsta betyg av såväl tävlande smo svenska orienteringsförbundet. Eller som förbundets representant sa i förbundstidningen Skogssport: "Glad och imponerad över att se hur en liten orienteringssektion med hjälp av föreningens övriga sektioner kan arrangera och perfekt genomföra ett svenskt mästerskap".

 

Det sparsamma egna aktiva orienteringstävlandet kompenserar sektionen med att iordningsställa och underhålla vandringsleden ORUST TVÄRS som är en del av KUSTSTIGEN genom Bohuslän. Sektionen har också gjort kulturstigen Kultehamn tillgänglig för den som har svårt att gå eller behöver använda rullstol. Sedan några år tillbaka bedriver sektionen i samverkan med lärarna på Ängås skola orienteringsutbildning för årskurs 4 till 9.

 

 

 

 

Uppdaterad: 27 DEC 2010 20:58 Skribent: Kenneth Simonsson

Orusts Sparbank

Postadress:
Svanesunds GIF
Box 1
47221 Svanesund

Besöksadress:
Svanhallen, Fridängsvägen 5
47231 Svanesund

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info