Hoppa till sidans innehåll

OIR 2010


Äntligen var det dags för tredje upplagan av Orust Inshore Race (OIR) som i år fick hela 15 deltagare. Det blev en härlig blandning av båtar med start av en Maxi 68 på SRS 0,95, sen en Folkbåt som tyvärr bröt i den svaga vinden, en gul 707:a, 2008 års OIR segrare, Amundin, med sin NF som dessutom just vann förra veckans race ”Hermanö runt”. Grattis! Det sätter verkligen press på de andra motståndarna!!

Näst ut var ytterligare en Svanesundsbåt, Comfort 32, en Express från Nordön, en Startbåt och två M60 båtar, som var de enda med samma typ i detta race. En extra internfight dem emellan…. En Bull 7000 startade som nr 10, sen tre gästande båtar från SSVÄ - X-34, Cheetah 30 och en Farr 30. Tillsist - men inte minst, en Centerline 40 med SRS 1,38.

 

Bansträckning detta år var satt till start i Henån, via Korstensholmen utanför Uddevallabron och en extra lov in till Ljungskilebukten till målet i Svanesund, SvSS klubbhus. Vid start hade man tyvärr ”noll vind” i seglen så tävlingsledaren Tor-Anders Arby fick ta ett snabbt beslut och flytta fram starten med en timma. Vinden kom något och det blev en NV 2-4 m/s segling i soligt och varmt väder.

 

Vid klubbhuset hade vi en fin dag, Lobbe Da Silva bidrog med sin dunkande musikanläggning som höll hela stranden gungande. Elisabeth Andersson och Katarina Kocken härjade i köket med hamburgare, korv och annat gott. Robert Berg fick bra hjälp av ungdomarna att sätta upp partytältet, Charlotte Johansson och Ingela Eriksson satt på bryggan och ”målade” in våra tävlande medans ordförande Helen Celander fixade med flaggor och allt det där som måste på plats när publik och tävlande börjar strömma in. En riktigt festlig och somrig välkomstscen för alla ute till sjöss, men även krabbfiskarna med dess familjer på land. Barnen kunde också fördriva tiden med fiskedam där Simon C.-Källerfelt fick lura som den stora fisken bakom skynket.

 

Första båten över mållinjen:

14_01an_nf

Om vi förstod de nästkommande efter vinnaren så hade de inte en chans att på slutet ta in på fam. Amundin i sin Nordiska Familjebåt som redan efter nästan 5 timmar (4,43 h) seglade in som nummer 1. Ett jättegrattis till ytterligare en OIR pokal till vår grannklubb ÖKK och skeppare Peter Amundin med sin besättning! På en andraplats, ca 30 minuter senare fick vi se en Cheetah 30 med skeppare Micke som tydligen hade varit en sväng upp i masten och vänt…

 

Tredje plats kammades hem av "Miss Wind" – en HP1030 med två generationer Samuelsson i sittbrunnen.

X-34 in på en fjärde och den gula 707 med Jan Nilsson seglade vackert in på en 5:e. I lagom takt tog sig sedan båtarna in i mål en efter en. Fighten mellan de två M60 båtarna vanns av Peter Olsson med sin pappa Lars-Folke Olsson som gast med dryga kvarten, de blev dock blev lite ”hängande” bakom den stora tankern som plötsligt fanns där i hela farleden!

Det är rätt strömt i vår fjord och det fick Farr 30 surt erfara när de som möjlig 10:a fick ta ett extra slag precis vid målsnöret och fick se sig omseglad av Bull 7000.

Maxi 68:an klarade 18.00 med hela 13 minuter och sedan var alla i mål som inte valde att bryta och resultatlistan kunde sammanställas inför prisutdelningen.  

 

Grattis till NF killarna

 

Artiklar/bloggar om OIR 2010 är samlade här

Ett stort TACK till alla ni som var med och förgyllde denna dag – tävlande, funktionärer och publik - vi hoppas på snart återseende!

 

 

Ett stort tack till våra sponsorer för dessa fantastiska priser. Här fanns något i allas smak – seglings bagar, necessärer, kepsar, flytvästar, t-shirts, shorts, skärp, korgar, servetter, fodral. Allt detta från Sportmanship med Sebago o Henry LLoyd, Sailracing, Baltic, Robship, SB båttillbehör Wallen Sport och Pelle P.

 sponsorer

 

 

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:52 Skribent: Charlotte Johansson

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Svanesunds SS - Segling
Ordf. Martin Källerfelt, Strandåsvägen 8
47231 Svanesund

Besöksadress:
Warmarkska villan, Öhrströms väg
47231 Svanesund

Kontakt:
Tel: +4630445670
E-post: This is a mailto link

Se all info