Hoppa till sidans innehåll

Introduktion till Flaggfotboll


Flaggfotboll är en kontaktfri sport som har sitt ursprung i amerikansk fotboll och som attraherar både ungdomar och vuxna, tjejer och killar. 

 

Alternativ för nystart eller omstart av förening

Det krävs inte så många spelare för att få ihop ett lag, vilket gör det blir enklare att starta upp en ny förening i flaggfotboll eller starta upp en vilande förening i amerikansk fotboll med en initial verksamhet inom flaggfotboll.

Nytt alternativ i befintlig förening

Föreningar med befintlig verksamhet i amerikansk fotboll kan med hjälp av ett flaggfotbollslag erbjuda ett kontaktfritt alternativ till amerikansk fotboll med bibehållen teknisk och taktisk nivå. Flaggfotbollen kan öka attraktionen till en föreningen då en större målgrupp blir tillgänglig med möjlighet till ökat medlemsantal. Dessutom har fd spelare eller tillfälligtvis skadade spelare i amerikansk fotboll möjlighet att spela flaggfotboll då den är mindre fysisk. Det finns alltså möjlighet att konvertera flaggfotbollsspelarna till amerikansk fotboll och tvärtom, vilket är ett viktigt för att kunna behålla medlemmarna inom föreningen.

Flaggfotboll erbjuder ett snabbare spel än i amerikansk fotboll eftersom femmannaspel på en liten plan kräver snabba passningar. Detta tvingar till högre smidighet och snabbhet hos anfallarna, vilket sätter försvararnas fokus, reaktion och positionering på plan på sin spets.

I skolor

Flaggfotboll är en fartfylld och rolig sport att spela och handlar mycket om teknik och taktik. Flaggfotboll kräver väldigt lite plan- och spelarutrustning och kan enkelt användas i skolornas idrottsundervisning. När intresset väl växer kan flaggfotboll spelas genom exempelvis lokala skollagscuper och med samarbete från lokala föreningar ger dessa ett enkelt och attraktivt rekryteringsinstrument till den lokala föreningsverksamheten.

Planutrustning

Flaggfotboll kräver minimal planutrustning. Planens storlek kräver inga stora ytor, utan kan spelas i inomhushallar (strandflaggfotbollsregler rekommenderas) eller i parker där man enkelt kan markera ut planen med koner för sidlinjer, baslinjer och målområde samt för övningsändamål. Om man vill spela mer organiserat behövs endast en 7-mannaplan (gräs eller konstgräs) med lägre bokningskostnad och mindre behov av kritning pga mindre planstorlek och mindre antalet linjer. I övrigt behövs en amerikansk fotboll för att kunna börja öva.

Spelarutrustning

Spelarutrustningen i flaggfotboll enkel och billig. En spelare behöver tandskydd, shorts utan fickor (ur säkerhetssynpunkt) samt ett flaggbälte. Spelar man utomhus (gräs eller konstgräs) kan dubbskor vara lämpligt att använda och ska man spela match behövs dessutom numrerad matchtröja.

Organisation

Med tanke på att ett flaggfotbollslag består av upp till 12 spelare innebär detta inte så stora utgifter för en förening. Flaggfotbollslag kräver dessutom en mindre organisation och tränarstab:

  • Huvudtränare (kan även agera någon av de två nedanstående assisterande tränarrollerna).
  • Assisterade tränare för anfallet
  • Assisterade tränare för försvaret

 

Förenings- och spelaravgifter

Se Tävlingsbestämmelserna  för uppdaterad information.

Uppdaterad: 27 APR 2016 22:06

Kontakta Flaggfotbollsutskottet:

This is a mailto link

Idrottens utbildningsplattform

 

 

Folksam

Råd och Vård för idrottsskador  

 riksidrottsgymnasium_logo_RGB 

Puff borja

 

Puff

 

Medlem av

 

IFAF

 

Ren Vinnare  

 SAMARBETSPARTNERS 

 

Contact Sports

 

Wilson 

 

Postadress:
SWE3 – Svenska förbundet för amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbron 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information