Hoppa till sidans innehåll

Historia


Fotbollshistoria

Danderyd först på plan

Amerikansk fotboll kom till Sverige under mer eller mindre ordnade former på 70-talet. Mestadels via utbytesstudenter som förde med sig sin utrustning och sina kunskaper tillbaks, efter avslutad studietid. Därför var högskolorna sportens första säte, men televisionen skulle snart sprida sporten vidare....

1982 startades Sveriges första ännu existerande förening, Danderyd Mean Machine och 1984 bildades Sveriges Amerikanska Fotbollsförbund. 1985 spelades dem första (inofficiella) SM-finalen, där Lidingö Pink Chargers besegrade Danderyd med 6-0, men 1986 var det dags "på riktigt". På Fyrisfjädern i Uppsala stod Lidingö än en gång som segrare, denna gång mot Glue Harbour Buccaneers (numera Limhamn) och siffrorna blev 15-6.

Limhamn ja, de kommer från Malmö, och det har varit mycket Skåne i toppen på sporten genom åren. Kristianstad C4 Lions var det andra stora skånelaget som slogs om guldmedaljerna och man var ofina nog att ta tre raka under perioden 1987-89. Numer har styrkeförhållandena ändrats, och de senaste årens mästarlag hetat Stockholm Mean Machine. (Javisst, killarna från Danderyd har flyttat in till storstan!). Fyra raka SM-guld har det blivit, senast mot "lillebror" Tyresö Royal Crowns och dessförinnan två stycken mot Örebro Black Knights.

Bland de dominerande kämparna hittar vi bland andra Europas främste defensive spelare 1999, Stefan Sköldebäck. Denne försvarsbjässe spelar linebacker, och är därmed ankare i den lagdel som traditionsenligt varit Stockholms starka del genom åren. Framåt har Mean Machines kännemärke alltid varit springspelet. De som med den äran bär lagets stafettpinne vidare i den kategorin är herrar som Magnus Eriksson och Mario Santos. Säsongen 2000 skötte man sig så bra att det räckte ända till semifinal i EuroBowl slutspelet (det Europeiska mästerskapet för klubblag).

Efter den boom som sporten kunde visa upp i början av 90-talet, kom en tillbakagång under seklet sista år. När allt gick som bäst glömde man bort ungdomsverksamheten, men nu kan man åter skönja ljuspunkter. Även om antalet seniorlag i år har sjunkit, så har amerikansk fotboll aldrig haft fler juniorspelare än nu. Arlanda Jets är en av föregångarna på juniorsidan, och följdaktligen kan man nu börja skörda framgångarna av flera års goda ungdomsinsatser, med bl.a guld för u-19 juniorer 1996, -97 och -99.

När det gäller landslagsspel, så ligger Sverige väl framme. Förra året genomfördes det första världsmästerskapet, och Sverige bärgade en mycket hedervärd bronsmedalj. (Dock i frånvaro av USA och Canada).

Det började på college

Annars är det på skolnivå i USA som sporten har sitt ursprung. Den sjätte november 1869, satte sig 25 förväntansfulla amerikanska collegeungdomar på ett tåg, i hemstaden Princeton. Målet för färden var New Brunswick, New Jersey. Klockan tre denna eftermiddag spelade Princeton och Rutgers, den första "intercollegiate football" matchen någonsin och samtidigt började den amerikanska fotbollens historia.

Matchen mellan Rutgers och Princeton innehöll inte särskilt mycket av det som vi idag förknippar med amerikansk fotboll. Den liknade mest vanlig "soccer" och någon spelarutrustning var det aldrig tal om. Spelarna tog helt enkelt av sig sina hattar, rockar och västar och sen var de redo. Att de bägge skolorna sedan hade olika uppfattningar om vilka regler man spelade efter underlättade ju inte heller.....

Rutgers vann till slut denna historiska kamp med 6-4 (det hette mål och inte touchdown, och gav en poäng). Rutgers var också med och bildade "American Intercollegiate Football Association", tillsammans med Princeton, Harvard, Yale och Colombia. (Ingen av dessa skolor tillhör numera toppskiktet i collegefotbollen, men samtliga har ändå kvar sporten på sitt program). Sporten växte sedan lavinartat Över hela kontinenten och från och med 1883 har man i efterhand, funnit så mycket statistiskt underlag att det har varit möjligt att kora en "national champion", och första året blev det Yale.

Regeländringarna har varit många under åren. De 25 man som deltog i matchen från början minskade sakta och 1880 var man nere i det får oss välbekanta antalet 11. Fyra år tidigare, 1876, blev det tillåtet att bära bollen, och 1906 var det dags för den revolutionerande framåtpassningen.

Bowl-matcherna gjorde sitt intåg på trettiotalet, som avslutning på den ordinarie säsongen. Rose Bowl har dock ännu äldre anor. Redan 1902 gick den första av stapeln, och Michigan besegrade då Stanford. Från 1916 har det sedan spelats fotboll varje nyårsdag i Pasadena.

Numera innehåller collegefotbollens div I-A, drygt 100 lag och varje år spelas ett 25-tal Bowl-matcher, av olika dignitet. Fyra av dessa ingår i en koalition som utser de nationella mästarna, och senast var det Oklahoma som tog den titeln. Under dessa lag finns sedan mängder med större och mindre college, som spelar i olika divisioner och conferencer.

Från Chicago Staleys till Baltimore Ravens

Över alltihopa har vi sen givetvis proffsligan, NFL. 1921 spelades den första säsongen i National Football League. 13 lag deltog i seriespelet och det var Chicago Staleys som blev de allra första mästarna. Det enda av dagens lag som deltog redan då, var Green Bay Packers. I övrigt har omsättningen på lag varit stor. Vilka av dagens fotbollsfans minns Evansville Crimson Giants, Providence Steamrollers eller Rock Island Independents?

Antalet lag varierade också. 1926 vad det 22 stycken, för att sedan sakta minska till endast 8 vid 1932 års spel. 1933 spelades den första championship matchen. Man hade då delat upp lagen i olika divisioner, en Eastern division och en Western division, ett koncept skulle komma att bli bestående. Lagen som gjorde upp där var två gamla bekantingar, Chicago Bears mötte New York Giants och Bears vann med 23-21.

1950 kom nästa (smärre) ändring. I stället för divisioner blev det conferencer. Dessa hette ett tag American och National, men man var snart tillbaka till East och West.

1960 var det dags för en konkurrent att göra entré på arenan, American Football League. Redan 1940 hade NFL överlevt en utmaning från något som hette All-American Football Conference, men AFL skulle visa sig vara en tuff uppstickare. Då den var ordnad på samma sätt som NFL var det lätt att göra jämförelser och den tilldrog sig allt större intresse.

Konkurrenter i all ära, men 1966 var det dags för det alla fotbollsfans väntat på. Segrarna i respektive ligor möttes i en direkt final. Super Bowl var född!! Men organisationsförändringarna fortsatte. 1970 slogs de bägge ligorna ihop och American Conference och National Conference bildades. Bägge delades in i tre divisioner: Eastern, Western och Central. Bägge conferencerna fick sitt eget slutspel, och vinnarna där möttes sen i Super Bowl.

Därmed har vi nått fram till dagens organisation. NFL består nu av 31 lag, men redan 2002 ökas ligan ut med ett lag och ytterligare planer på utökning finns. Baltimore Ravens heter de regerande mästarna, och kommande säsong drar igång första veckan i september.

Uppdaterad: 18 SEP 2017 13:41 Skribent: Fredrik Haraldson

Postadress:
SWE3 – Svenska förbundet för amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbron 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information