Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Svensk dominans i USA!

30 OKT 2022 12:05
Sex svenska bangolfare reste över Atlanten för att tävla i världens största tävling i golfputting, PopStroke Tour Championship, och resultatet blev fantastiskt!
  • Uppdaterad: 30 OKT 2022 12:05

Spelarna kom till anläggningen i Sarasota för träning och tävling och möttes av Tiger Woods fantastiskt vackra anläggning med två 18-håls banor.

PopStroke_kväll.jpg

Några av spelarna har deltagit i tävlingar i USA tidigare och många har säkert kännedom om deras tidigare framgångarna på MSOP (Major Series of Putting). Ricard Lockner tog 2017 hem segern och den fantastiska prissumman på 110.000 dollar.

Den här tävlingen, PopStroke Tour Championship, skiljde sig en del ifrån tidigare rena puttingtävlingar och påminde mer om en MOS-tävling.

Hans Olofsson, Kungälvs BGK, var en av spelarna och han förklarar anläggningen så här:
- Banorna var 100% MOS skulle jag säga, tidigare år med MSOP i Las Vegas har handlat om puttning, men detta var verkligen minigolf fast modell större, USA-versionen helt enkelt. Men dessänger, puttskisser, ändrade lägg pga väder mm påminde mycket om spelet i Sverige. Mycket varianter med spel genom bunkrar, via ”sarger” i form av höga ruffkanter etc. Det enda som vi egentligen inte saknade men som gjorde spelet relativt spikfattigt var avsaknad av sug runt koppar, nästan mer vulkaner vilket gjorde framförallt andraputten lurig och utslagsgivande.

Banorna var något längre och mer böljande och större bunkrar än vi är vana vid i sverige och mer ondulerat med mycket kullar & lutningar som påverkade från olika håll. Mattan & ruffen påminde relativt mycket om de olika konstgräs vi har på banorna i Sverige men ändå lite annorlunda, väldigt mjukt underlag och just att rullet ändrades 30-40% mellan morgon, dag & kväll utgjorde stor utmaning. Två lika hårt slagna puttar på hål 1 (ingen inslagning!) kunde skilja 3-4 meter i längd & rull mellan de olika varven.

Hela arrangemang var annorlunda. Mycket allmänhetsspel ända fram till tävling (1100 betalande lördagen innan) och lite sämre träningsmöjligheter än vi är vana vid. Men ändå oerhört imponerande och proffsigt hanterat event med exakta starttider, protokollförare varje boll, online scoring mm.

Det var hundratals deltagare som var anmälda (100 i singeltävlingen och 200 2-mannalag), alltifrån amatörspelare till de bästa på PGA-touren, Kurt Kitayama och Taylor Montgomery bl a. Dessa två var med i Las Vegas på MSOP för några år sedan och nu är de stjärnor på PGA och Europatouren där de närmar sig top 50 på världsrankingen, som är en magisk siffra för majors.
De svenskar som deltog var Alexander Malina, Uppsala BGK - Gunnar Bengtsson, Askims BGK, Hans Olofsson, Kungälvs BGK - Kevin Sundström, Sundbybergs BGK - Mattias Hägglöf, Sundbybergs BGK och Ricard Lockner, Sundbybergs BGK.

Som aviseras i rubriken och ingressen så blev det svensk dominans och ett helt fantastiskt resultat för de svenska killarna.

Lagtävlingen

Efter två dagars lagspel stod det klart att Alexander Malina och Gunnar Bengtsson säkrade 3:e platsen i lagtävlingen efter ett fantastiskt finalvarv med banrekord. 

Alexanders ord efter lagtävlingen: 
Spiken på bana 18 framför en stor publik, när man filmas och är på en storbildsskärm, för att säkra 3:e platsen, och reaktionerna från alla och känslan man har i kroppen när den går i, det är den känslan som jag lever för!
Gunnar Bengtsson tillägger:
- Det var jättekul att vi lyckades så bra - jag fick bara två dagars träning, men med Alexanders hjälp lyckades jag lära mig banorna hjälpligt. 

PopStroke_lagtävling_trea.jpg

Individuella tävlingen

Mattias Hägglöf, Sundbybergs BGK, tog hem segern i det individuella spelet och berättar följande.

Mattias Hägglöf.jpg

- Träningen på anläggningen var väldigt svår då det var 2 st 18-hålsbanor som vi skulle träna in samt att båda banorna ej var särskilt spikvänliga och en del banor oerhört långa om man jämför med banorna hemma i Sverige.

Jag har alltid väldigt stort förtroende när jag ska tävla och ställer väldigt höga krav på att min prestation ska vara så bra som möjligt. Så inför tävlingen hade jag klara förhoppningar om att komma topp 10 i både lag och singel.

Det var riktigt bra spelare med i tävlingen, både mina lagkamrater från Sverige men även några utav USA:s bästa minigolfare och riktigt duktiga långgolfare så man visste att man behövde spela på topp för att ha chansen.

Inför sista varvet så var allting väldigt jämnt där jag o Kevin gick ut i ledarboll med 1 slags ledning ner till Rainey Statum. Där fanns även Hans, Alexander och Ricard som alla hade slagläge på toppen.

Känslan inför varvet var lite nervositet men framförallt glädje att få gå ut o spela ett varv minigolf om 55 000 kr i förstapris. Så nerverna släppte direkt när jag började spela och det var bara att spela och ha så kul som möjligt och njuta utav hela upplevelsen.

Det var klart speciellt att ha så många kameror runtomkring sig samt alla blickar när man slår iväg slaget och alla kikar på vart bollen ska ta vägen.

Hela upplevelsen med den här tävlingen är det klart roligaste jag varit med om i min minigolfkarriär och tror det här bara är starten på någonting som kommer växa och bli ännu roligare och ännu häftigare.

Nu ska jag njuta av vinsten och ta mig hem till Sverige!

Vad säger motståndaren Kevin?

Kevin tog alltså hem andraplatsen efter Mattias och här berättar han om upplevelsen.

PopStroke_individuella_tävlingen.jpg

- Det var en häftig känsla att gå ett finalvarv med min klubbkamrat Mattias på andra sidan Atlanten! Mattias är alltid bra när det kommer till avgörande slagspelsvarv så jag visste att det skulle bli tufft. Men jag är stolt över oss båda att vi visat vilken kvalitet vi håller mot de bästa puttarna runt om i världen. 
Alla svenskar peppade varandra till bättre resultat för varje dag. Det var en faktor till framgångarna. Men sen är vi alla otroligt bra puttare och vi hade alla inställningen att ta hem rubbet.

- Ska jag vara ärlig så var jag aldrig nervös på det sättet att det påverkade mig negativt. Jag var mest laddad inför den kommande uppgiften. Vissa perioder under varvet kändes det som om vi spelade en klubbtävling hemma på Sumpan.
Det blev ingen seger denna gång men jag känner verkligen att jag vill satsa på detta i framtiden och kommer definitivt åka tillbaka hit minst en gång nästa år. Popstroke har något som sporten aldrig sett tidigare och mer ser ut att komma. Det är bara hoppa på det tåget. Avslutningsvis vill jag gratta Mattias till segern men även alla andra svenskar till ett fantastiskt spel denna vecka.

Resultatet för svenskarna:

Lagtävlingen:

3:a  Alexander Malina & Gunnar Bengtsson
5:a  Hans Olofsson & Ricard Lockner
7:a  Kevin Sundström & Mattias Hägglöf

Individuella spelet:

  1. Mattias Hägglöf
  2. Kevin Sundström
  3. Hans Olofsson
  4. Ricard Lockner

     7. Alexander Malina

   15. Gunnar Bengtsson

Resultatlänkar: https://www.golfgenius.com/pages/8952367387823319501
(välj i listan vid 'select a date' för att komma till tävlingarna)

Kul att veta!

Sammandrag  av tävlingarna kommer i november och december på lite olika kanaler...Golflife och The Golfchannel..och det är ju inte så tokigt att vi troligen kommer få se mycket av Alexander, Kevin och Mattias i det här sammandraget.

  

Skribent: Agneta Harrysson
E-post: Adressen Gömd

TIDNINGEN BANGOLF

som interaktiv pdf 
Klicka på omslaget för att läsa

Omslag 2022-3 300x423.pngExtramaterial.
Resultatlänkar
Läs äldre nummer av tidningen här
ANSLAGSTAVLAN
_________________ 

Waypoint Be your brand button

HCP-Online 190

Facebook 190

Camera 190

GAMMAL FOTOSIDA

Yotube.190

Vimeo logo

SISU

RB_puff_170

 

 

 

 

 

 

 

 besöksräknare 

besöksräknare

Postadress:
Svenska Bangolfförbundet
IFU Arena, Råbyvägen 77
754 60 Uppsala

Besöksadress:
IFU Arena, Råbyvägen 77
754 60 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0730477557
E-post: This is a mailto link

Se all info

Outlook-rjrqmpbr.png