Hoppa till sidans innehåll

Återstart av tränarkåren - Laxbuggarna boostar ledarengagemanget

12 APR 2022 14:33
Katharina Nilsson intervjuas om Laxbuggarnas initiativ, där Återstartsstödet kunde bekosta både föreläsarnas arvoden samt mat för hela dagen för alla som deltog.
  • Uppdaterad: 12 APR 2022 14:33

Katharina Nilsson är tränare i Sportdansklubben Laxbuggarna i Halmstad. Verksamheten har varit kraftigt begränsad under pandemins värsta perioder och möten med klubbens ledare och tränare har bara kunnat genomföras digitalt.

Med en ambition att ”boosta” ledarengagemanget och få igång ett nygammalt engagemang i föreningen arrangerades en heldag och "Kick off" fysiskt i klubbhuset med motiverande föreläsare. Hela tränarkåren samt skuggare bjöds in. Återstartsstödet kunde bekosta både föreläsarnas arvoden samt mat för hela dagen för alla som deltog.

Varför var det just en heldag och ”kick-off” som behövdes för en återstart?

- Många av våra nya och unga ledare hade inte träffat varandra under pandemin. Den här träffen hade aldrig som ambition att vara granskande eller utvärderande, utan skulle först och främst ge bra pepp för alla som nu var "tillbaka". I det stora gav det ett samlat helhetsgrepp för våra ledare som inte haft insyn i de olika verksamheterna.

Hur kände ni och er tränarkår efter denna dag? Vad var nytt?

- Vi har aldrig fått så mycket beröm som för denna ledarträff. Efteråt var det bara positiva känslor och kommentarer. Vi upplevde det viktigt att såväl ledare som skuggare fick träffas för att skapa klubbkänsla. Detta infriades helt! 

- Våra unga ledare utryckte det som ett hinder för deltagande att behöva anmäla sig till liknande träffar som denna. Därför testade vi ett nytt sätt för anmälan: ALLA våra ledare var anmälda i förväg och du hörde bara av dig om du INTE kunde delta. Det gjorde att, i princip, alla ledare var på plats utan tanke på detta som de upplevde som ett jobbigt krav.

Vad händer nu?

- Nu gäller det att vårda de relationer som, på nytt, har skapats i föreningen. Vårens terminsgrupper avslutas nu i maj och då träffas vi igen för uppföljning och utvärdering. I augusti åker hela styrelsen och tränarkår på en föreningsutvecklingshelg och vi hoppas och tror att detta har byggt upp en inställning att vilja följa med på saker för att det är kul - istället för att det är ett måste.


Svenska Danssportförbundet gläds åt att Återstartsstödet kan bidra till verksamheterna runt om i landet och vi tar gärna del av era idéer, projekt och aktiviteter! Mejla till This is a mailto link om ni vill dela med er.

Tack för intervjun, Katharina!

Skribent: Sandra Svanberg
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Danssportförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996570
E-post: This is a mailto link