Hoppa till sidans innehåll

Det här gäller för uppvisningar och tävlingar inomhus från den 1 december

01 DEC 2021 14:48
Från den 1 december 2021 gäller nya regler för tävlingar inomhus med fler än 100 åskådare. Anordnaren av tävlingen måste antingen kräva vaccinationsbevis av vuxna åskådare eller införa begränsningar som exempelvis avstånd mellan åskådare.
 • Uppdaterad: 01 DEC 2021 14:48

Svenska Danssportförbundet följer Folkhälsomyndighetens restriktioner och Riksidrottsförbundets förtydligande för svensk idrottsrörelse, i arbetet att anpassa danssportens tävlingar och uppvisningar. Följande text är hämtad från Riksidrottsförbundets hemsida och hela nyheten kan läsas på RFs hemsida:
https://www.rf.se/Nyheter/Allanyheter/dethargallerfortavlingarinomhusfran1december

Nedan text om förbundets anpassning för danssporten uppdateras kontinuerligt för att vara hjälpsam för arrangörsföreningar under den tid som restriktioner gäller.

Regeringen har beslutat att möjliggöra användning av vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare. Översatt till idrottens språk handlar det om matcher, tävlingar och uppvisningar med fler än 100 åskådare. Syftet är att minska smittspridningen av coronavirus men samtidigt kunna ha större publik på till exempel idrottsarenor.

Så funkar det med vaccinationsbevis:

 • Den som ska besöka en match eller tävling som åskådare hämtar sitt vaccinationsbevis på E-hälsomyndighetens webbsida https://www.covidbevis.se via inloggning med e-legitimation. På samma sida finns även frågor och svar om vaccinationsbevis.
 • Anordnaren av tävlingen ska kontrollera att åskådare över 18 år är vaccinerade med två doser vaccin och att det har gått minst 14 dagar sedan den andra dosen. Åskådaren ska visa vaccinationsbevis och legitimation. Kravet gäller inte för personer som av medicinska skäl inte bör vaccinera sig och kan verifiera detta med giltigt läkarintyg.
 • Myndigheten DIGG har tagit fram en app som anordnare kan använda för att skanna av vaccinationsbevis. Appen finns tillgänglig för android-telefon och iPhone. På DIGG:s webbplats finns uppdaterad information om digital verifiering och möjlighet att ladda ner appen:

https://www.digg.se/utveckling-av-digital-forvaltning/verifieringslosning-for-vaccinationsbevis/arrangorer

RF har sammanställt aktuell info om vaccinationsbevis här:

https://www.rf.se/coronavirusetochidrottsrorelsen/vanligafragoromcoronavirusochidrott/vadgallerforvaccinationsbevisvidoffentligatillstallningar/

Alternativ till vaccinationsbevis: Smittskyddsåtgärder

Anordnare som inte kan eller vill använda sig av vaccinationsbevis får genomföra evenemanget, förutsatt att man vidtar de smittskyddsåtgärder som beskrivs i Folkhälsomyndighetens föreskrifter för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 personer.

Det handlar om att

 • åskådarna ska anvisas sittplats
 • sällskap får bestå av max åtta personer
 • avståndet till andra sällskap måste vara minst en meter både i sidled och framåt/bakåt.

Detaljerad information om smittskyddsåtgärderna finns att läsa här:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/h/hslf-fs-202187/

För vuxna personer som ännu inte är vaccinerade gäller sedan tidigare Folkhälsomyndighetens allmänna råd att hålla avstånd till andra människor när det är möjligt, särskilt i kontakten med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

Här följer information från Svenska Danssportförbundet:

Danssporten och de nya restriktionerna

Förbundet vill upplysa om att de nya restriktionerna enbart gäller vid publik över 100 personer, vid tävlingar och uppvisningar inomhus. Publik innebär alla över 18 års ålder. Inom danssporten inkluderas även uppvisningar för en publik som överstiger gränsantalet. Dansare, funktionärer, domare är inte inkluderade i restriktionerna. Arrangörsföreningen har det yttersta ansvaret för att tävlingar genomförs på ett så tryggt och smittfritt sätt som möjligt och har följande två alternativ att välja mellan, punkterna presenterar hur de två alternativen appliceras i praktiken vid tävlingar inom danssport:

 1. Krav på vaccinationspass av samtliga i publiken – för danssporten innebär det:
  • Planera för en återbetalningsplan, vid missförstånd gällande upplägg.
  • Arrangörsföreningen ansvarar för att samtliga inpasserande till arena/ lokal visa upp giltigt vaccinationspass/utskrivet dokument, vid entré.
  • Tävlande får ej vistas på läktare.
  • Kontroll genomförs med hjälp av nedladdad app i mobil (se RF´s information ovan), genom personlig kontroll eller genom motsvarande godkänt system som arenaansvarig/ lokal använder. Stäm av med arenaansvarig.
  • Informera tydligt i inbjudan till både dansare och publik samt vid biljettförsäljning om tävlingens upplägg gällande smittfri tävlingsmiljö.
  • Planera för en återbetalningsplan, vid missförstånd gällande upplägg.

 2. Smittskyddsåtgärder – för danssporten innebär det:
  • Sällskap om max 8 personer sitter tillsammans på numrerade/förbestämda platser
  • Avstånd mellan sällskap ska vara en meter åt vardera håll (tex på en läktare så innebär det en rad bakom och framför samt två säten på båda sidor.
  • Dansare får ej närvara på läktare.
  • Stående publik på golvet är ej tillåtet.
  • Tydligt arrangemang för in- samt utpassering till arena/ lokal och läktare/publikområde, för att undvika trängsel.
  • Informera tydligt i inbjudan till både dansare och publik samt vid biljettförsäljning om tävlingens upplägg gällande smittfri tävlingsmiljö.
  • Planera för en återbetalningsplan, vid missförstånd gällande upplägg.
  • Stäm av med arenaansvarig/lokal för att se att det är möjligt att uppfylla ovan nämnda punkter

Utöver ovan nämnda restriktioner, så har vi alla ett personligt ansvar att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid förkylningssymptom. Att idrotten får utövas tillsammans igen och inför publik, är fantastiskt. Nu är det viktigt att vi följer restriktioner för att få fortsätta med det framöver.

Det är viktigt att förtydliga att restriktionerna endast gäller vid tävlingstillfälle och uppvisning. Föreningsverksamheten påverkas ej av detta i den dagliga verksamheten.

Information kommer uppdateras löpande och vi uppmanar till att följa informationen som kommuniceras på Folkhälsomyndigheten och på Riksidrottsförbundets hemsida: https://www.rf.se

  

 

 

Skribent: Sandra Svanberg
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Danssportförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996570
E-post: This is a mailto link