Hoppa till sidans innehåll

Läger för Team Sweden Breaking - träning, FYS, föreläsningar och dialog

28 MAR 2022 16:57
På plats i Lokalen i Skara, lördagen 26 mars, var det äntligen dags för första träningslägret för alla i Toppgruppen Breaking i OS-satsningen.
  • Uppdaterad: 28 MAR 2022 16:57

Föreläsningar och FYS-träningspass ska varvas och däremellan gäller det att äta, rätt och i lagom mängd till träningen.

När den internationella olympiska kommittén beslutade att ta in Breaking på OS-programmet i Paris började den internationella världsdansorganisationen att förbereda en OS-satsning. Det samma har Svenska Danssportförbundet gjort. Det innebär i korthet att de bästa Breakarna i Sverige som är intresserade är beredda att satsa och kvala in till OS nu får en chans. Tillsammans med Riksidrottsförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté satsar Svenska Danssportförbundet på att få minst en svensk Breakare, b-boy eller b-girl med till OS i Paris.

Att elitsatsa innebär att jobba fokuserat för att förbättra sin prestation och nå resultat. Det är vad toppgruppen nu får ägna de närmaste åren åt. Flera läger med olika innehåll och fokus kommer att genomföras på resan. Och nu har den startat på riktigt.

Med på lägret är Breakarna i toppgruppen och de två ledarna Frida Lundström och Patric Stålbark som ska ge stöd och verktyg i allt från träningsupplägg till skador och rehab. Från Svenska Danssportförbundets Breaking-projekts styrgrupp är Lena Arvidsson som inledningsvis koordinerar alla aktiviteter.

-Vi har en relativt kort tid på oss att nå hela vägen, men det är ändå möjligt att nå fram, säger Lena Arvidsson. Det gäller bara att göra rätt saker för att utveckla de färdigheter som behövs. Och det handlar det här lägret om.

Varför vill man då göra en satsning mot OS? Breakarna i toppgruppen menar att de vill både utveckla sig själva och Breakingen i Sverige. Och givetvis ta sig hela vägen till Paris och få äran att representera Sverige.

Men vad säger ledarna för det här lägret om toppgruppen?  -En fantastisk grupp, otroligt motiverade menar Frida och Patrik. De fortsätter i dialog med gruppen. -Variera träningen, sätt in den i en tävlingskontext, men tänk på att göra det så effektivt som möjligt. Det måste passa in i livspusslet. Och det finns inte någon som kan bli övertränad, risken är att bli underåterhämtad.

På frågan om Breakarna i gruppen brukar köra FYS-träning så är svaret ja…men inte så tidigt på söndag morgon.

Efter två dagar med både föreläsningar och tuffa FYS-pass åkte alla hem med sikte på att utveckla sin träning och nästa läger. FYS-träningens prio är att kunna Breaka ännu bättre.

Skribent: Sandra Svanberg
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Danssportförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996570
E-post: This is a mailto link