Hoppa till sidans innehåll
Jeremy Pryce, projektledare för ”Ungdomstränarstavprojektet"

Stavprojektet för ungdomstränare närmare sig examen

18 DEC 2014 09:12
Att träna ungdomar i stavhopp när man själv aldrig varit aktiv, är en realitet för många föräldrar som börjar som ledare i en av GFIF’s föreningar. Vi fick en intervju med Jeremy Pryce från IF Kville, projektledare för ”Ungdomstränarstavprojektet.
  • Skapad: 18 DEC 2014 09:12

- Stavhopp är en populär gren som många vill pröva på, men som upplevs som svår att lära ut för ungdomstränare utan tidigare erfarenhet, det är vår målgrupp”, säger Jeremy.

Projektets syfte är att genom utbildning av ungdomstränare för aktiva mellan 10 och 14 år öka rekryteringen av ungdomar som provar på stavhopp i  friidrottshallarna utanför Friidrottens Hus. De nya hallarna har utrustning för stavhopp men IF Kville med en stor egen verksamhet i Björlandahallen såg att användandet var lågt.

För att råda bot på detta startades 2012 ”Ungdomstränarstavprojektet” med stöttning från RF:s Idrottslyftet och GFIF. Projektet vänder sig till ungdomstränare i de 14 föreningar som tillhör Göteborgs Friidrottsförbund med ett processinriktat arbetsätt, där projektet ger möjlighet för ungdomar att pröva på stavhopp i hemmamiljön.

- Statistiskt har det också visat sig att de som får chansen att pröva på stavhopp i
ungdomsåldern har ett försteg gentemot de som börjar senare, det är lite som
att lära sig cykla, kan man grunderna så har man inte samma respekt inför uppgiften. Detta gäller inte bara stavhopp utan även andra grenar som exempelvis slägga, som upplevs som svår att lära ut av ungdomstränare, utvecklar Jeremy tankegångarna.

Hälften av distriktets föreningar har deltagit med tränare som startat upp träning i den egna föreningen genom utbildningsinstaser och workshops under temat ”coacha coachen”, där ungdomstränare tagit med egna aktiva som de tränat under överinseende av en instruktör.

Stavprojekt-bild-2
Jeremy med några av de ungdomstränare och ledare som deltagit i projektet.

Till sin hjälp har ungdomstränare även haft tillgång till en hemsida med instruktioner och videoklipp på övningar som upprättats inom ramen för projektet. Det börjar med grunderna i stavhopp såsom hur man greppar en stav, hur man löper med staven, vad är viktigt vid stavisättning och med ett övningsförråd som bygger på en stegvis inlärning utan krav på förkunskaper.

- Detta är ett nytt sätt arbeta med utbildning jämfört med en traditionell helgkurs. Övningsförråd och träningsupplägg finns på hemsidan, där ungdomstränare själva kan anpassa träningsupplägg med en stegvis utveckling av träningsgruppen, beroende hur mycket tid (antal gånger) som anslås åt stavhopp under en termin, förklarar Jeremy.

Det är tredje och sista året som projektet rullar och målsättning har varit att skapa en organisation som lever vidare efter projektets slut genom dels den egna hemsidan, dels genom tävlingsformen Lilla Stavhoppskarnevalen.

- Vi ville ta vara på den goodwill som Stavhoppskarnevalen skapar och medverka till att fler aktiva får prova på stavhopp i unga år, där steget till att tävla kan ibland
kännas stort för många. Lilla Stavhoppskarnevalen ute i de mindre hallarna runt
om i Göteborg skall utgöra en brygga till att testa på stavhopp i ett mindre laddat tävlingssammanhang som förhoppningsvis stimulerar till att det tränas och tävlas mera stavhopp i distriktet. Att utveckla Stavhoppskarenavalen med Lilla Stavhoppskarnevalen ökar på intresset och ger en ”boost” till hela Göteborgsfriidrotten, fastslår Jeremy Pryce.

Examen för projektet innebär att Lilla Stavhoppskarenevalen arrangeras av deltagande föreningar/ungdomstränare som ansvarar för en tävling i sin egen hall. Tävlingarna är sanktionerade och varje deltävling är öppen för alla i distriktet och även för  deltagare utifrån.

Stavprojekt-bild-3
Aktiva, ungdomstränare och föräldrar i Förbohallen under Lilla Stavhoppskarnevalen i april 2014.

Under hösten har projektet genomfört två Lilla Stavhoppskarnevaler i Björlandahallen och Lindåshallen och det kommer att genomföras tre till under våren i Förbohallen, Sandklevshallen och Björlandahallen. Lilla Stavhoppskarnevalen i Förbohallen blir den andra i ordningen och har tagits över av föreningen som ett led i den ordinarie verksamheten och uppfyller därmed målsättningen med projektet.

Ungdomstränastavprojektets final går i Nordstan torsdagen den 15 januari i samband med den årliga Stavhoppskarnevalen (15-18/1) som arrangeras för sjunde året i rad. Stavhoppskarnevalen samlar över 100 deltagare och är Sveriges största inomhustävling för stavhopp och ett verkligt skyltfönster för Göteborgsfriidrotten att visa upp sig för göteborgarna.

- Alltför många projekt dör ut efter det att projektet avslutas och projektledare eller
eldsjälar slutat. Med en tävlingsverksamhet för nybörjare som arrangeras av klubbarna hoppas vi att intresset fortsätter. Som morot lockar  stavhoppskarnevalen i Nordstan med ”Nordstans Pokal” som vandringspris för bästa lag med Mjölkkannan som förebild”, avslutar Jeremy Pryce.

Anmälan till tävlingen om ”Nordstans Pokal” görs direkt på hemsidan www.stavhoppskarnevalen.se. Tävlingsformen består av tre aktiva från samma klubb. Lagen kan vara blandade mellan pojkar och flickor med åldersgränsen upp till 14 år och föreningar kan ställa upp med mer än ett lag. Vinnare utgör det lag med det sammanlagt högsta resultatet och 2014 vann Lerum Friidrott vandringspriset.


Stavprojekt-bild-4

Förberedelserna inför Stavhoppskarnevalen i Nordstan 2015 fortskrider enligt plan - Ready, Set, Go!

Stavprojekt-bild-5
Lerum Friidrott, vinnare av ”Nordstans Pokal” vid Stavhoppskarnevalen 2014.

Skribent: Olof Moen
Epost: This is a mailto link


 

 

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727885
E-post: This is a mailto link

Se all info