Hoppa till sidans innehåll

Nya rutiner för rapportering av långloppsresultat till friidrottsstatistik.se

26 OKT 2021 21:42
  • Uppdaterad: 26 OKT 2021 21:42

Långloppen blir fler och fler och större och större vilket är väldigt glädjande. Sedan Svenska Friidrottsförbundets nya resultat- och statistiksystem togs i bruk 2020 har vi kommit långt när det gäller rutinerna för rapportering av arenaresultat. Nu ska vi också få igång de nya rutinerna för resultatrapportering från långlopp utanför arena.I korthet handlar det om att tävlingsarrangören mejlar in en textfil med resultatlistan till This is a mailto link som vi sedan läser in i databasen på friidrottsstatistik.se. Detta möjliggör att vi kan erbjuda en aktuell och tillförlitlig statistik på förenings-, distrikts- och riksnivå som vi alla har nytta av.

Notera att detta gäller alla typer av långlopp – allt från 7,2 km väg till 43 km ultratrail. Alla långlopp som har SFIF-sanktion arrangerad av förening som är medlem i SFIF. 

Informationsarbetet har hittills gällt framför allt tävlingsarrangörer och tidtagningsföretagen men för att nå ut till föreningarna ännu bättre behövs även distriktsförbundens hjälp. Det jag önskar är att ni kopierar texten nedan och gör en nyhet på ert distriktsförbunds hemsida och även gör ett mejlutskick till långloppsarrangörerna i ert distrikt. Bifoga även länken till mer info på friidrott.se längst ner.

I nuläget saknar vi många resultatlistor från långlopp från i somras och under hösten så uppmaningen är att så snart som möjligt göra en notis av detta på er hemsida och mejla ut nedanstående text till alla era medlemsföreningar eller åtminstone de som arrangerar långlopp.

Vi saknar också en rad DM-tävlingar i terräng och på väg från 2021. Se till att även de skickas in och i rätt format. Bifogad är två exempel på resultatlistor från DM-VDM på väg resp terräng i Excel-mallen för de som vill använda den. Även ett exempel på uppställning av lista för DM-VDM 10 000 m bana är med som en hjälp.
  

Till långloppsarrangörer

På Svensk Friidrotts webbplats friidrottsstatistik.se samlas resultat och statistik från alla tävlingar inklusive långlopp utanför arena. Sedan i fjol gäller nya rutiner för rapportering av långloppsresultat vilket i korthet går ut på att varje tävlingsarrangör mejlar in en textfil till This is a mailto link.
Filformatet ska vara CSV-, XML- eller JSON-format för att kunna läsas in i databasen. De flesta tidtagningsprogram kan enkelt exportera en sådan fil så kontakta det du använder.

Resultatlistan ska i "huvudet" innehålla namn på loppet, distans(er), tävlingsort, tävlingsdatum, namn på arrangörsföreningen samt tävlingsledarens namn och mejladress.

För själva resultaten behövs förnamn, efternamn, födelseår (gärna födelsedatum) och förening. Om förening inte finns anges hemort. Om personen inte är svensk medborgare anges nationalitet (gärna World Athletics vedertagna trebokstavsförkortningar). 

Om någon av standarddistanserna 5 km, 10 km, halvmaraton och/eller maraton ingår ska namn på förbundsbanmätaren och datum när banan mättes finnas med. Allt för att vi ska kunna erbjuda en korrekt statistik.

I långlopp gäller principen "ett skott en lista". Ställ alltså upp resultaten män för sig och kvinnor för sig.

För små lopp finns möjligheten att använda Excel-mallen.

Mejla resultatfilen till This is a mailto link

Kontrollera också att resultaten från alla era långlopp under 2021 finns på friidrottsstatistik.se. Och det gäller förstås även era arenatävlingar. Det görs enkelt genom att skriva in tävlingsorten uppe till vänster på förstasidan i den nedre textrutan.

Mer om de nya rutinerna för resultatrapportering för långlopp:
https://www.friidrott.se/tavling/resultatstatistik/resultatrapporteringlanglopp/

MVH

Jonas Hedman
SFIF Statistik
0709-99 51 04

Skribent: Maria Sörby
E-post: Adressen Gömd

Så prenumererar din förening på sin årsstatistik 

Resultat och statistik

Så prenumererar din förening på sin årsstatistik

 

Postadress:
Upplands Friidrottsförbund
c/o Ridderstråle, Lilla Toresta 4
197 93 Bro

Kontakt:
Tel: +46708144101
E-post: This is a mailto link...