Hoppa till sidans innehåll

Junior/Team Ångermanland


ÅGF: s juniorlag (Team Ångermanland)

Primära syfet med Team Ångermanland är att ge ungdomar som går i grundskolan och har ett genuint intresse för golf som idrott en bättre möjlighet att utvecklas inom den. Andra skälet att upprätta laget är att undertecknad lämnat ett förslag till SGF: s juniorstab att skapa en Rikstävling inom en snar framtid, liknande TV-pucken som ishockeyn har. Mitt förslag grundar sig på att tävlingen genomförs i matchspel mot övriga GDF i Sverige, där upplägget är som Seriespelet avgörs på Elitnivå inom golfen.

Ett första steg är att Ångermanland möter t.ex. Medelpad i en match kommande säsong, eller om såväl Norr & Västerbotten som Jämtland/Härjedalen har bildat ett lag, ingår även de i tävlingen.

Ett annat mål är att det finns ett till lag som består av äldre juniorer som går på gymnasiet till verksamhetsåret 2015. Vi återkommer senare med hur det lagets program samt tävlingar kommer att se ut.

Laget och dess uttagning

Första upplagan av laget kommer att bestå av ungdomar som både går på grundskolan och gymnasiet, när inte så många ungdomar i distriktet varit delaktiga i sommarens olika tävlingar på Riks och Regional nivå. Kommande års uttagningar kommer grunda sig på hur aktiv den enskilde junioren varit på tävlingar som nämnts ovan samt på olika läger under säsong som varit. Hcp: et kommer inte att vara avgörande i uttagningen av spelare. Snarare kommer egenskaper som vilken passion junioren visar till golf som idrott samt hur junioren agerar utifrån golfens värdegrund, att värdesättas högt.

Golfklubbarna inom Ångermanlands distrikt kommer själva få nominera max fem ungdomar var som de anser sig kan ingå i kommande års upplaga av Team Ångermanland. Där ska minst en junior vara representerad av det minst representerade könet. Grundidén är att 15 juniorer ingår i laget, och minst 1/3 ska representeras av det minst representerade könet.

Personerna som slutligen bestämmer vilka juniorer som kommer ingå i Team Ångermanland kommande säsong är den tränare som blir huvudansvarig för golfträningen samt personen som ansvarar för organisationen och verksamheten kommande säsong.

Organisation

Organisationen i det inledande skedet kommer bestå av Christer Mohlin och Elin Carlsson som huvudansvariga från ÅGF.  Kennet Loberg som lagledare samt Petter Hägglund som huvudtränare för Team Ångermanland. Längre fram i tiden kommer det behövas flera olika ledare i laget, så verksamheten utvecklas i en positiv riktning och då kommer organisationen tillsätta de personerna.

Målsättningen är att organisationen i Team Ångermanland består av fem personer om två år, där målsättningen är att minst två ska representeras av det minst representerade könet. Det ska även alltid finnas minst en ledamot från juniorverksamheten i ÅGF: s styrelse, som ingår i organisationen för Team Ångermanland.

 

Träningsverksamheten och motprestationer för ungdomarna i laget

Tränare för Team Ångermanland blir dels de tränare som finns i distriktet som kommer undervisa olika golfslag, samt personer som har en god kompetens inom de olika områden lagets aktiviteter består av.  Antal tränings– och sammankomster i höst och vinter är planerade till 10 stycken: en i oktober, två i november, en i december, en i januari, två i februari, två i mars och en i april samt ett golfläger i södra Sverige som juniorerna själva får finansiera.

Vid första sammankomsten i oktober kommer ett utförligt program delas ut, där det framgår vilka datum sammankomsterna är kommande halvår, samt vilka moment i programmet det undervisas i vid de olika tillfällena. 

Exempel på moment inom golf som idrott Team Ångermanland kommer att träna på, samt juniorernas motprestation:

 • Specialträning på hur golfens olika slag kan utföras
  Juniorerna tränar på de förändringar som tränarna rekommenderar
 • Tränings - och tävlingsplanering
  Juniorerna kommer att få upprätta en egen tränings – och tävlingsplanering
 • Rutiner vid golfslag
  Juniorerna får redogöra för vilka rutiner den enskilde har för att utföra ett golfslag
 • Mental träning
  Juniorerna får skriva en mindre uppsats samt redovisa den muntligt om hur de resonerar inom några av områden inom Mental träning
 • Rörlighet, Styrke-, och koordinationsträning
  Juniorerna utför en maxprestation i början av hösten inom de olika områdena, samt en till våren
 • Spelstrategi på banan
  Juniorerna får göra en egen banguide utifrån sitt eget hcp på en ny bana för dem
 • Regelkunskap
  Juniorerna får lösa några problem samt visa hur man hittar och slår i regelboken, för att hitta olika möjligheter som finns när man hamnat i ett problem på en tävling
 • Rätt kost för att ta åt sig träning
  Juniorerna får göra ett mindre prov, där fokus ligger på betydelsen att äta rätt för att tillgodogöra träningen på bästa sätt
 • Social kunskap
  Juniorerna får träna på att prata inför publik genom att redovisa uppgifter samt diskutera i grupper

Ungdomarna som ingår i Team Ångermanland har som krav att ”delta i minst sju av tio” sammankomster under hösten, vintern och våren. Kan man inte på en samling kontakta man ledaren/ledarna som haft undervisningen, för att ta del av undervisningsmaterialet.

Samlingarna kommer att genomföras på samtliga orter som golfbanorna finns i Ångermanland, så alla får resa till sammankomsterna samt ha hemmaplan. De olika momenten kommer att genomföras på de orter det finns rätt förutsättningar för att utöva aktiviteterna på ett framgångsrikt sätt.

 

Team Ångermanlands ledord

I vår verksamhet är det viktigt att ungdomarna känner den glädje som uppstår genom gemenskap med andra individer. Hos oss får man en bra möjlighet att utvecklas som människa genom golfen, då juniorerna tränar och spelar för att de själva vill det. Samtliga ungdomar som deltar i våra olika aktiviteter är värda lika mycket uppmärksamhet, oavsett hur utvecklingen går i nuet. Vi inspirerar alla juniorer att förbättra sina prestationer samt skaffa sig erfarenheter genom att prova nya metoder.

Enda kravet vi ställer på juniorerna som får hjälp att utvecklas av våra utbildade ledare är att man försöker göra så gott man kan. Gör man det har man inget att skämmas, bli arg eller ledsen för. Ledarstaben i Team Ångermanland är övertygad om att bättre resultat nås på sikt då, gentemot att endast hjälpa dem det går bra för i nuläget. Hos oss ska alla känna trygghet samt ha möjlighet att utvecklas i sin egen takt, samtidigt som man känner sig hedrad genom att få vara en del av laget!!

Finansiering

Ungdomarna som ingår i laget betalar en tredjedel av kostnaden själv, andra tredjedelen står hemmaklubben för och sista tredjedelen ÅGF. Undertecknad har en känsla av att golfklubbarna i distriktet börjat utnyttja SISU: s medel och kompetens effektivare de senaste åren, och enligt dem kan en enskild golfklubb få ca 20 000 kr betalt i olika kostnader om året, och ÅGF får lika mycket för samma arbetstimmar.

För att utveckla Barn & ungdomsgolfen i distriktet samt förbättra möjligheten som junior att förkovras i golf som idrott, önskar undertecknad att de enskilda golfklubbarna samt ÅGF satsar en del av SISU:s medel, så vi kan starta upp denna verksamhet i ÅGF- distriktet.

Uppdaterad: 19 SEP 2017 16:29 Skribent: Oskar Larsson

Postadress:
Ångermanlands Golfförbund
Ann Holst, Nävertjäl 101
891 92 Örnsköldsvik

Kontakt:
Tel: +46706415355
E-post: This is a mailto link

Se all info