Hoppa till sidans innehåll

Tävla i Judo


I en judomatch handlar mycket om kampen om greppet och kontroll av balansen. Alla på toppnivå har favoritgrepp, är väldigt starka i händerna och får de in sina grepp kan de också kasta motståndaren. I vissa fall är greppen väldigt olika, i andra fall är det endast mindre detaljer som skiljer.

 

Så här går en judomatch till:
Målet i en judomatch är att vinna matchen med Ippon. Ippon får man genom att göra ett perfekt kast eller hålla en fasthållning i 25 sekunder. Man kan också göra ett halslås eller ett armlås på motståndaren och därigenom tvinga denne att ge upp, vilket gör att man får ippon. En Waza-Ari är ett ”halvt poäng”, och får man två Waza-Ari vinner man med Ippon. Yuko är den lägsta graden av poäng, och räknas endast som utslagspoäng.

 

Vill du bli nästa landslagsstjärna?
Judo på elitnivå är en synnerligen tuff sport som kräver både uthållighet med 5 minuters effektiv matchtid (seniorer) och teknik/timing/snabbhet/explosivitet för de snabba kasten.

Om du vill bli framgångsrik på tävlingar krävs det alltså både hård träning, styrka, balans, följsamhet, explosivitet och reaktionsförmåga. Det finns alltid saker man kan förbättra och finslipa och nya saker att träna på, även om du har kommit upp på elitnivå och vill mäta dig mot de bästa.

Uppdaterad: 12 SEP 2012 21:18 Skribent: Magnus Ask
2020_logga
190x190-judo-sbi
cZ0nB1RS2WQghEVAV-FZ 
facebook
twitter

Postadress:
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Besöksadress:
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0184300510
E-post: This is a mailto link