Hoppa till sidans innehåll

World Judo Day

28 OKT 2016 10:56
För sjätte året i rad anordnar Internationella Judoförbundet (IJF) World Judo Day, som alltid infaller på Jigoro Kanos födelsedag. Årets tema är "Judo for the world" och vi vill uppmärksamma en person som verkligen representerar årets tema.
  • Uppdaterad: 28 OKT 2016 11:36

Internationella Judoförbundet (IJF) anordnar för sjätte året i rad World Judo Day, en dag som är tillägnad tränare, fans, judoutövare och alla andra där ute med passion för judo! World Judo Day sker alltid den 28e oktober, vilket är skaparen av judo Jigoro Kano’s födelsedag. 

Årets tema är ”Judo for the world”. Vi på förbundet vill speciellt uppmärksamma en person som vi tycker fångar årets tema om att judo är en sport för alla här i världen - nämligen Jamal Naser! 

Jamal började träna judo som 13 år gammal i Syrien. Han tränade hårt och blev bl.a. syrisk mästare och en del av syriska landslaget. 2005 blev han chef över Syriska Judoförbundet, och åtta år därefter blev han tvungen att lämna sitt arbete och land på grund av den hårda situationen i Syrien. Jamal har idag 5 Dan (4 Dan Kodokan) och är internationell domare.

I år blev Jamal anställd av Svenska Judoförbundet! I samarbete med Karlshamns kommun och Blekinge Idrottsförbund kommer Jamal driva ett projekt för integration och inkludering i Karlshamn och Blekinge. Jamal kommer använda sin erfarenhet av judo för att utveckla verksamheten i Karlshamns Judoklubb. Han kommer öka antalet idrottare i klubben genom att välkomna nykomlingar till träningarna! Målet med projektet är att integrera nyanlända flyktingar i det svenska samhället, och i det arbetet kommer Jamal även att samarbeta med andra judoklubbar i Blekinge län. Han kommer dessutom besöka skolor och boenden för nyanlända flyktingar, för att lära ut hur de kan delta i svensk idrott samt informera om projektet och judo överlag. 

Med sitt arbete visar Jamal att judo är till för alla här i världen och vi ser fram emot att se hans projekt utvecklas!

Skribent: Tilda Avesson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Besöksadress:
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0184300510
E-post: This is a mailto link