Hoppa till sidans innehåll

Pressm: Brons på Masters för både Nyman och Pacek

31 MAJ 2016 23:55
Vilket 2016 för svensk judo! De stora medaljerna trillar in, rekordmånga - fyra judoka - har skaffat sig en OS-biljett. Så avslutas våren och OS-kvalet med två brons på Masters!
  • Uppdaterad: 01 JUN 2016 00:00

PRESSMEDDELANDE

30/5 2016

JUDO

Masters-brons till

Marcus Nyman och Martin Pacek

när det enormt framgångsrika OS-kvalet nu är över  

Masters 27-29 maj 2016

Det osannolika svenska judoåret 2016 fortsätter. I helgen blev det två ytterligare bronsmedaljer, och det på Masters, den tyngsta tävlingen efter VM och OS. Nu längtar vi till Rio! En tävling som främst gällde rankningpositioner för att bli seedad i Rio.

Marcus Nymans strålande 2016 bara fortsätter, femte tunga medaljen kom i helgen genom ett brons på Masters, och Nyman bör nu vara topp-fem när OS-kvalet nu summeras till en dagsaktuell världsrankning

Martin Pacek tog nu sin 15:e stora medalj (Masters, Grand Slam o Grand Prix) när han för första gången erövrade en Masters-medalj, efter förra årets förlust i bronsmatchen. En medalj som stärker hans position på topp-åtta och innebär att han blir seedad på OS i Rio.

Marcus Nyman, -90 kg, brons

Nyman inledde mot litauerna Karolis Bauza, som försökte blockera Nyman så gott det gick. Efter 2.30 lyckades han inte längre, en sasae tsuri komi ashi (benkast) gav en yuko (lägsta poängen). Väl nere i mattan fortsatte Nyman och kunde avsluta matchen med en fasthållning för ippon (full poäng).

I kvartsfinalen väntade formstarke fransmannen Axel Clerget. De möttes i Nymans väg fram till Grand Slam-guldet i början av maj. Tyvärr blev det revansch för Clerget, som taktiskt lyckades låsa allt i greppnigen för Nyman. Matchen slutade när Nyman fick en fjärde shido (varning) och blev diskad.    

Kvartsfinal ger återkval och där mötte Nyman Mammadali Mehdiyev. Azerbaidjan. Efter 1.55 var det nära nere i mattan, men det tog 50 sekunder till innan Nyman först kastade Mehdiyev på en kontring för waza-ari (mellanpoängen) och sedan fortsatte nere i mattan med en fasthållning för waza-ari (2* wazaari = ippon).

Bronsmatchen lovade mer, mycket mer med spännande judo mot förre olympiske mästaren Ilias Iliadis, Grekland. Nyman hade vunnit deras två senaste möten, men Iliadis är slug. Tyvärr skadade Iliadis sig i semifinalen så det blev en wo-seger för Nyman.

Med de många poäng som Masters-bronset ger talar det mesta för att Nyman nu kliver upp på topp-fem när nu OS-kvalet summeras och avslutas och blir till en aktuell världsrankning.

Martin Pacek, -100 kg, brons

Martin Pacek inledde Masters-dagen med tungt motstånd: den regerande olympiske mästaren Tagir Khaibulaev, Ryssland. Det brydde Pacek sig inte alls om, utan han dominerade från början. Efter 45 sekunder fick Khaibulaev en shido, lite senare även Pacek. Men Pacek bara fortsatte att styra och en kraftfull tomoe nage hade blivit en ippon om inte Khaibulaev hade lyckats vrida sig på sidan, så Pacek fick nöja sig med en yuko. Vilket blev vinstkastet in en match där Khaibulaev inte på något sätt lyckades hota Pacek.

Kvartsfinal mot den nye nederländske stjärnan Micael Korrel. Pacek visade då återigen att han är storleken för stor för Korrel, som besegrade Pacek två matcher i rad 2015 och i år, varefter Pacek nu har två raka segrar. Denna gång på waza-ari.

Semifinal mot världsettan Elmar Gasimov, Azerbajdian. Låter på pappret som ett oöverstigligt hinder, men Pacek hade vunnit deras två enda tidigare möten, det senast i februari!

Det blev en hård och tung taktisk match, där Pacek drog på sig en shido tidigt. Efter ca 2 minuter skrämde han upp Gasimov ordentligt nere i mattan, men fick inte till det ordentligt.

Drygt halva matchen och en shido till för Pacek. Med 1,25 kvar kommer matchens bästa (båda tvås attacker inräknade) attack från Pacek, spektakulära benkastet uchimata, men med armen lyckas Gasimov undvika att rotera ner på rygg eller sida. Matchen slutar poänglös och en väldigt trött men nöjd Gasimov vinner med 1-2 i shido.

Bronsmatch mot kubanen Jose Armenteros, som var här för att försöka ta sig förbi bl.a. Pacek i rankingen inför OS. Återigen en riktigt bra match av Pacek där han styr och ställer från början, och Armenteros drar på sig en shido.

Att Pacek gör makki komi-kast (använder hela kroppen tyngd för vridmoment) är väl bekant, men att han lyckas göra det med ett så lågt grepp som mot Armenteros  är udda. Efter 1.50 gav kastet waza-ari och 25 sekunder senare samma kast i snarlikt utförande och waza-ari igen (=ippon).

För Pacek betyder de många poängen en högst marginell klättring när OS-kvalet nu summeras, men hans säkrar upp sin topp-åtta placeringen som ger seedning i Rio.

Just nu kontrollräknar IJF:s experter OS-kvalet för att sannolikt någon gång denna vecka komma med slutställningen. Vi vet ju redan att OS-kvalet har blivit en stor succé för vårt svenska landslag. Vi har haft deltagare i fem viktklasser och vi har OS-biljett i fyra! Och att vi har två topp-åtta = seedning.        

 

För information: Pressansvarig - Christer Löfgren,  This is a mailto link

Skribent: Christer Löfgren
Nyfiken på judoAktivPress
2020_logga
190x190-judo-sbi
cZ0nB1RS2WQghEVAV-FZ
facebook
twitter

Postadress:
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Besöksadress:
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0184300510
E-post: This is a mailto link