Hoppa till sidans innehåll

Pressm. EM-BRONS till MARCUS NYMAN

23 APR 2016 19:04
Inte sedan 1985 har det blivit mer än en medalj på Europamästerskap för seniorer. Men nu i slutspurten på OS-kvalet var det äntligen dags igen. Igår brons till Robin Pacek, idag brons till Marcus Nyman!
  • Skapad: 23 APR 2016 19:04

PRESSMEDDELANDE

23/4 2016

JUDO

 EM–BRONS TILL MARCUS NYMAN

 och nu kan vi garantera en svensk OS-kvalificering i -90 kg

EM, Kazan, 21-23/4

Det är 31 år sedan det blev mer än en svensk medalj på ett EM, nu blev det två!

Det var också fem år sedan senaste medaljen, då Marcus Nyman såsom regerande Europamästare fick nöja sig med en bronsmedalj på EM 2011. Nu var han tillbaka på mästerskapspallen och tog sin tredje EM-medalj, ännu ett brons. Därmed har han bara två EM-medaljer kvar upp till mamma Elisabeth Karlsson, som ju erövrade fem stycken under sin karriär.

Dagens medalj kom efter en udda dag.

För våra två övriga medaljhopp idag, OS-klare Martin Pacek och Joakim Dvärby blev det stopp direkt. Det är inte så ofta som lillebror Robin Pacek erövrar medalj, EM-brons igår, och storebror Martin blir utan.  

Marcus Nyman, -90 kg, BRONS

Marcus Nyman var seedad och stod över första matchen, därefter mötte han spanjoren David Ruiz Zajac. De möttes för en knapp månad sedan på Grand Prix, nu orkade spanjoren stå emot längre, den gången blev det ippon (full poäng) efter 1.46, denna gång efter 4.51, men båda gångerna på fasthållning.

Ett orosmoment var dock att Nyman skadade ljumsken under matchen, så det krävdes rejäla insatser av sjukgymnasten inför åttondelsfinal mot Dmitri Gerasimenko, Serbien. En motståndare som Nyman har besegrat två gånger det senaste halvåret. Återigen en lite längre match, men där Nyman var i underläge på shido (varningar) när sista minuten närmade sig. Då använder han sitt så starka arbete nere i mattan, och ännu en fasthållning och ippon.

Kvartsfinal mot J-VM medaljören Piotr Kuczera, Polen. Där Nyman fick bära ett starkt favorittryck, men med skadan gick det inte alls. Efter halva matchen var det polsk seger på ippon.

Förlorad kvartsfinal ger återkval och bronsmedaljchans. Men frågan var hur Nyman skulle klara det med skadan. Motståndare var Quedjau Nhabali, Ukraina, som Nyman inte har mött sedan 2010. Nu blev det en kort match eftersom Nhabali drog på sig en diskvalifikation för bengrepp redan efter 38 sekunder.

Bronsmatch och motståndare var tredjeseedade fransmannen Alexandre Iddir, som Nyman bara har mött en gång, i vintras, och de klev av mattan som segrare. Nu blev det ännu en seger, men tyvärr på det tråkigaste sättet: WO.

Nåväl, det räckte till en EM-bronsmedalj. Starkt!

Resultatet ger ett lyft till helt säker mark, om det nu inte redan var säker mark, i OS-kvalet. Det enda som nu kan hindra Nyman från en OS-kvalificering är att Dvärby toppresterar och går om i kvalet.

 

Not:

1985 tog Tipi Kantojärvi silver, Elisabeth Karlsson, Jörgen Häggqvist och Per Kjellin brons. Herr- och dam-EM arrangerades inte samtidigt på den tiden.

1982 tog Rebecca Ljungberg silver, Ann Löf och Marina Berg brons.

1977 tog Rebecca Ljungberg och Wolfgang Biedron brons.

(Ett tack till Ann Löf för uppgifterna)    

För information: Pressansvarig - Christer Löfgren,  This is a mailto link,

Skribent: Christer Löfgren
Nyfiken på judoAktivPress
2020_logga
190x190-judo-sbi
cZ0nB1RS2WQghEVAV-FZ
facebook
twitter

Postadress:
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Besöksadress:
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0184300510
E-post: This is a mailto link