Hoppa till sidans innehåll

Pressm. GP-guld Martin Pacek, GP-silver Marcus Nyman

27 MAR 2016 16:36
Vilken dag på Grand Prix i Tbilisi. Guld, hans tredje på fem finaler till Martin Pacek. Silver, i sin andra raka GP-final, till Marcus Nyman. Medaljmatch och slutlig femteplats still Joakim Dvärby. Med fem tunga turneringar kvar är inte frågan om vi får med en till OS i -90 kg, utan vem. Pacek är ju redan klar.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:52

PRESSMEDDELANDE

27/3 2016

JUDO

Martin Pacek guld

-100

Marcus Nyman silver

-90

på Grand Prix

Tbilisi 25-27 april 2016

Vilken dag på Grand Prix i Tbilisi, av tre svenska deltagare erövrar: Martin Pacek guld i -100 kg, Marcus Nyman silver (i sin andra raka GP-final) i -90 kg och Joakim Dvärby i medaljmatch i -90 kg.

Genom sin prestation är nu Nyman i praktiken OS-kvalificerad, precis som till London 2012. Det enda som gör att SOK inte kan ta ut honom ännu är att Dvärby är med i allra högsta grad och kvalificerad till OS även han, om än inte med samma marginal som Nyman. Bara en av de får åka till Rio.

OS-klare Pacek, kämpar på för att behålla sin topp-åtta-plats på rankningen för att bli seedad i OS. Dagens resultat innebär ett bra steg på väg.

Marcus Nyman -90 kg, silver

Andra raka Grand Prix-finalen för Marcus Nyman (hann vann senast) och han kan förnimma Stilla havs-brisen i Rio. Med de OS-kvalpoäng som han drog ihop här i Tbilisi så kommer Nyman att klara OS-kvalgränsen.

Det är nere i mattan (ne waza) som Nyman har briljerat idag. Och som vanligt visar han hur väsentligt det är att lära sig grundläggande ne waza, hans judo i mattan är inte särskilt avancerad – även om små detaljer förstås spelar roll, och alla vet vad han gör. MEN han gör det så bra och så rätt att han når fram och vinner. Efter att ha stått över första omgången blev det seger mot David Ruiz Zajac, Spanien, på ippon med en fasthållning efter 1.46.

Samat Yessen, Kazakstan, lyckades klara sig undan till 4.04 innan domaren visade ippon...på fasthållning.

I kvartsfinal mot Dmitri Gerasimenko, Serbien, och Nyman dominerar. Gerasimenko sliter mest för att hålla sig undan, och drar på sig shido (varningar). In i sista minuten leder Nyman på shido, när Gerasimenko inte längre klarar av/orkar att slingar sig ur nere i mattan. Ippon på fasthållning och Nyman vidare.

Semifinal mot portugisen Celio Dias, som ligger mellan svenskarna i OS-kvalet efter flera medaljer under 2015. Efter en halv minut shido till båda. Sekunder senare briljerar Dias, kastar och domaren dömer ippon. Det blir viss väntan på videogranskning från kanten…och landningen var alltför rullande och det döms ner till waza-ari (mellan poängen).

Det stressade inte alls upp Nyman som 20 sekunder senare gör ett kastförsök, följer upp i mattan (ne waza) och fasthållningen ger ippon! Fyra matcher, fyra ippon och alla på fasthållning.

Finalen mot förstaseedade världsfemman Noel van t End, Nederländerna blev riktigt tuff. Senast besegrade Nyman världsfyran Toth, Ungern, i finalen i Düsseldorf, nu fick han tyvärr ingen ny guldmedalj. van T End fick en perfekt start med en yuko redan efter 24 sekunder. Nyman såg emellertid oberörd ut och den stenhårda greppningen fortsatte. Efter två minuter glimtade van t End till igen, waza ari för ännu ett kast.

Då ökade Nyman trycket, båda fick shido innan Nyman testade det en gång EM-guldgivande kastet sasae tsuri komi ashi, resultatet blev en rejäl flygtur för van t End, men tyvärr landade han bara på baken och ingen poäng för Nyman. Nyman följde upp och var ytterst nära i mattan, vilket han var återigen med 45 sekunder kvar. Nyman var även nära kastpoäng igen innan en tydligt lättad van t End kunde lyfta en mycket mycket trött arm när slutsignalen ljöd.

Inget guld för Nyman den här gången men två raka GP-finaler är mäkta imponerande, och som vi kunde se på van t End, så är det ingen i världseliten som känner sig säker när de kliver upp på mattan mot Nyman.  

Martin Pacek, -100 kg  guld

Andraseedade Martin Pacek stod över första omgången och inledde lite segt och oinspirerat mot den för Pacek nya bekantskapen georgiern Lasha Guruli. Ingen var nära poäng och Pacek låg under på shido när han tog över en situation och fortsate i mattan, fasthållningen var så tajt att Guruli tvingades klappa (ge upp), ippon till Pacek.

I kvartsfinalen mot britten Benjamin Fletcher såg vi en helt annan Pacek. Full fart från början och seger på ippon med armlås efter blott 20 sekunder.

Semifinalen mot regerande juniorvärldsmästaren och 2015 års Masters-vinnare (seniorer), georgiern Beka Gviniashvili, blev en rysare. Pacek förlorade deras enda tidigare möte i höstas och nu bytte de attacker i en händelserik match. Efter 3.50 lyckas Pacek med makki komi och får en waza-ari. Strax efteråt ser det ut som om Gviniashivli kontrar och skall ha ippon. Men en videogranskning visar att det är Pacek som försöker offerkastet ura nage, georgiern hade ingen kontakt med mattan och har alltså ingen kontroll och händelsen ger ingen poäng till den mycket ljudstarka georgiska publiken besvikelse.

I Gviniashvilis slutforcering kunde Pacek kontra och vinna på ippon med ett handkast.

Gviniashvili vann alla sina andra matcher idag på ippon med spektakulära kast till en bronsmedalj.  

I finalen fick Pacek bära favoritskapet mot iraniern Mahjoub, som överraskande nådde finalen – även om Mahjoub erövrade en bronsmedalj på Grand Prix i Düsseldorf för en månad sedan. Till saken hör också att Pacek har haft svårt mot Mahjoub, iranierna har vunnit deras två tidigare möten.

Nu var det Pacek som dominerade från start med en blandning av bra och mer taktiska attacker. Trots att det tog drygt två minuter innan Mahjoub gjorde sin första attack stod det då 1-1 i shido. Matchen fortsatte på samma sätt där Pacek stod för i stort sett alla attacker, bra och mindre bra.

Med en knappt halvminut kvar leder Pacek med 1-2 i shido, och då hittar han rätt med sin uchi mata, ippon, och hans tredje guld i dessa sammanhang var ett faktum.

Det här var Martin Paceks femte Grand Slam/Grand Prix-final och han har 3 guld och 2 silver. Totalt har han mäkta imponerande 14 Grand Slam/Grad Prix-medaljer, när planeringen, tränandet och matchningen för att vara på topp den 11 augusti i Rio fortsätter.

Joakim Dvärby -90 kg, femma efter förlorad medaljmatch

Även Joakim Dvärby stod över första omgången och inledde mot en svensk bekanting, Dilshod Choriev från Uzbekistan. Det var Choriev som vann mot Nyman i OS i London trots att det bara var Nyman som fick kastpoäng. Nu fick Dvärby sätta Choriev på plats, och det genom att Choriev blev nu diskad på fyra shido.

Mihail Marchitan, Förenade Arabemiraten, lyckades inte heller störa Dvärby särskilt. En yuko (lägsta poängen) för Dvärby på seoi nage och han följde upp i mattan, ippon på fasthållning efter ganska precis halva matchen.

Kvartsfinalmotståndaren Nikoloz Sherazadishvili, Spanien, hade Dvärby 2-0 p i inbördes möten. Nu blev det en jämn match där spanjoren blev varnad och Dvärby fick en yuko på ett kast efter tre minuter. Därefter drog Dvärby lite på sig flera shido. Men med 45 sekunder kvar ledde Dvärby fortfarande med yuko, när han blev kastad och spanjoren vann på ippon.

Kvartsfinal ger återkval och där väntade svåre och rutinerade Milan Randl, Slovakien. Dvärby hade 0-4 i inbördes möten med Randl, men nu var det äntligen dags att ända den raden.

Det blev en jämn och taktisk match där Dvärby, lite onödigt, hade dragit på sig tre shido (fyra = diskvalifikation) och Randl två shido med 1.20 kvar. Då erövrade Dvärby en waza-ari på kast. I matchens sista sekund får Dävrby till en fasthållning och två stycken waza-ari ger ippon.

I bronsmatchen väntade portugisen Dias, och precis som mot Nyman i semifinalen så g Dias imponerande ut. Båda attackerade starkt, och efter 1.10 fick Dias en waza-ari, och följde upp med fasthållning, som dock Dvärby slank ur direkt. Halvminuten senare är Dvärby ytterst nära en ipponvinst då han försöker en kombinationsteknik och Dias landade platt på ryggen, men domarna ansåg att Dvärby inte styrde tillräckligt och han blir poänglös. Lite senare får Dias till ett nytt kast som ger waza-ari och alltså ippon totalt.

Dvärby fick nöja sig med en femteplats.

Fem poängstinna turneringar återstår innan OS-kvalet summeras månadsskiftet maj/juni. Kommande helg blir det Grand Prix i Samsun, Turkiet och om en månad är det EM i Kazan, Ryssland.

För information: Pressansvarig - Christer Löfgren,  This is a mailto link

Skribent: Christer Löfgren
Nyfiken på judoAktivPress
2020_logga
190x190-judo-sbi
cZ0nB1RS2WQghEVAV-FZ
facebook
twitter

Postadress:
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Besöksadress:
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0184300510
E-post: This is a mailto link