Hoppa till sidans innehåll
Foto: Gabriela Sabau

Pressm Grand Prix- GULD till Marcus Nyman Nu är han bäste svensk i -90 kg i OS-kvalet och kanske t.o.m ett nytt medaljhopp till OS

21 FEB 2016 18:29
Det blev succé för Marcus Nyman på Grand Prix i Düsseldorf, GULD!
  • Skapad: 21 FEB 2016 18:29

PRESSMEDDELANDE

21/2 2016

JUDO

Grand Prix- GULD till Marcus Nyman

Nu är han bäste svensk i -90 kg i OS-kvalet och kanske t.o.m ett nytt medaljhopp till OS

Grand Prix, Düsseldorf, 19-21/2

Förstklassigt motstånd lyckades inte stoppa Marcus Nyman på Grand Prix i Düsseldorf.

I februari 2011 erövrade Marcus Nyman, då blott 20 år, sitt första och hittills enda guld på Grand Prix i Düsseldorf. Nu var det dags igen – och som han gjorde det. Han dominerade fullständigt i matcher mot VM-femman, mot en flerfaldig världsmästare, mot den regerande världsmästaren och världsettan samt slutligen mot 2015-års världsetta!!     

Samtidigt gav de 300 ranking/OS-kvalpoängen en rejält lyft i OS-kvalet. Han tog sig även för första gången förbi Joakim Dvärby som bäste svensk i -90 kg. Sannolikheten att vi har en deltagare i -90 kg i Rio har ökat avsevärt.

Lite i skymundan besegrade Martin Pacek i -100 kg, världsettan på vägen fram till en förlorad bronsmatch.

Marcus Nyman, -90 kg, GULD

Efter comebacken för drygt 1,5 år sedan har tidigare Europamästaren Marcus Nyman sakta men säkert klättrat på rankingen. Det blev flera förlorade bronsmatcher under 2015 innan han i november var tillbaka på de stora prispallarna med ett Grand Slam-brons i Abu Dhabi.

Idag kom nästa steg, ett stort steg!  

Nyman inledde mot Isao Cardenas, Mexiko, som besegrades efter starkt arbete i mattan och en fasthållning för ippon (full poäng).

I andra omgången väntade seedade VM-femman Ustopiriyon från Tadjikistan. Ustopiriyon inledde hetast och fick Nyman varnad, en shido. Därefter blev det en hård kamp om greppet, och när Nyman fick rätt grepp för första gången efter 2.30 kom attacken. Ingen poäng men Nyman visade vilken hög klass han håller nere i mattan och buntade ihop den starke Ustopiriyon. Ippon på fasthållning.

I tredje omgången mot Ramin Gurbanov, Azerbaijdan såg Nyman ännu starkare ut, och taktiskt högklassig match där en rad säkra attacker från Nyman gav Gurbanov tre shido. I slutminuten fick Nyman läge nere i mattan och ännu en fasthållning gav ippon.

I kvartsfinalen mot trefaldige världsmästaren och tidigare olympiske guldmedaljören Ilias Iliadis, här fjärdeseedad, fick vi se en till taktiskt utmärkt genomförd match av Nyman. Iliadis förlorade deras senaste möte och han ägnade mycket energi åt att komma undan Nymans favoritgrepp. Efter 1.45 lyckades Nyman med det kast han använder så skickligt taktiskt, sumi gaeshi och fick waza-ari. På vägen mot slutsignalen tog Nyman en shido, men Iliadis kunde aldrig hota Nymans seger.

Semifinal och det mot den regerande världsmästaren, världsettan, Dong Han Gwak från Sydkorea. Gwak vann mot Nyman på Grand Slam i Paris för två veckor sedan. Men idag var Nyman klassen bättre. Nyman var taktiskt överlägsen – och det utan att dra på sig en enda shido – och Gwak lyckades inte med någonting. En yuko (lägsta poängen) efter 40 sekunder med sumi gaeshi för Nyman och två shido för världsmästaren visade poängtavlan när de fem minuterna var över!

I finalen väntade ett möte som säkerligen fick revanschlusten att koka i Nyman: andraseedade världsfemman Krisztian Toth, Ungern, VM-silver 2014. De två möttes tre gånger under 2015 då Toth toppade världsrankning och varje gång med seger för ungaren, men varje match var väldigt jämn och antalet shido avgörande.        

Och visst blev det revansch för Nyman. Nyman dominerade greppningen inledningsvis kompletterat med sin säkra attacker. Efter halva matchen hade Toth dragit på sig två shido. Det blev en tredje shido för Toth i denna jämna taktiska final, innan Nyman överdrev försavet i slutsekunderna och drog på sig en shido. Men segern var hur säker som helst och GULD till Nyman.

Det ger också 300 ranking/OS-kvalpoäng vilket ger ett kraftigt lyft i rankingen/kvalet som nämn in ingressen.

Martin Pacek -100 kg, femma

Martin Pacek -100 kg, OS-klare Martin Pacek bjöd på en rysarmatch inledningsvis, där han låg under med marginal mot nederländske Korrel med bara sekunder kvar och då kastar får waza-ari och följer upp i mattan för ippon. En revansch eftersom Korrel besegrade Pacek i Paris för två veckor sedan. Efter förlust i kvartsfinalen mot kubanen Armenteros, blev det seger i återkvalet mot förstaseedade världsettan Elmar Gasimov. Återigen en rysarmatch där det var lika, varsin waza-ari på kast med 27 sekunder kvar...då får Pacek ännu en waza-ari =ippon på kast.

I bronsmatch blev formstarke ryssen Bisultanov för svår. Ingen av dem erövrade några poäng och när Pacek drog på sig tre shido och Bisultanov två som blev det förlust för Pacek.

Vilken svenskhelg, ett guld och två femteplatser i Düsseldorf, med det mycket starka starfältet är imponerande.

För information: Pressansvarig - Christer Löfgren,  This is a mailto link

Skribent: Christer Löfgren
Nyfiken på judoAktivPress
2020_logga
190x190-judo-sbi
cZ0nB1RS2WQghEVAV-FZ
facebook
twitter

Postadress:
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Besöksadress:
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0184300510
E-post: This is a mailto link