Hoppa till sidans innehåll

Pressm. Läget i OS-kvalet med sex tävlingar kvar

26 FEB 2016 09:42
Med bara sex poängstinna tävlingar kvar av OS-kvalet, som summeras efter Masters i slutet av maj, ser det bra ut med svenska ögon. Sex av sju svenskar i A-landslagstruppen är i dagsläget kvalificerade till OS.
  • Uppdaterad: 26 FEB 2016 09:45

PRESSMEDDELANDE

26/2 2016

JUDO

Läget i OS-kvalet

En klar för OS

Fem på OS-kvalplats – varav högst tre får åka  

Läget i OS-kvalet, med tre månader och sex kvaltävlingar kvar av det två år långa OS-kvalet

OS-kvalificerad och uttagen

Martin Pacek, -100 kg, toppade OS-kvalet efter Grand Slam-segern i somras, men tappade förstaplatsen i kvalet på VM. Tävlade sparsamt i höst men har nu dragit igång tävlandet igen. Andra tävlingen för året i helgen ledde till en bronsmatch, och därmed en femteplats, efter att ha besegrat bl.a. världsettan Gasimov från Azerbajdan.

Därmed vände han den dalande trenden i OS-kvalet och är tillbaka på 7:e plats, i praktiken 6:e plats eftersom varje land bara kan skicka en deltagare till OS. Det är samtidigt viktigt att hålla sig topp-åtta för att bli seedad i OS.

Ett mycket bra läge i OS-kvalet

Marcus Nyman, -90 kg, fd Europamästaren, slog till med en seger i helgens Grand Prix, efter en oerhört imponerande segerrad mot bl.a. den regerande världsmästaren/världsetten Gwak från Sydkorea. Nymans lyft i rankingen kom redan i höstas genom ett Grand Slam-brons, men de 300 poängen guldet gav tog honom för första gången i OS-kvalet förbi Joakim Dvärby upp till en 15:e plats, i praktiken en 13:e plats.

Joakim Dvärby, -90 kg, hade en mäktig vår 2015 med tre medaljer på Grand Prix och Grand Slam. Efter armbågsskadan i höstas har han ännu inte hittat tillbaka till stabiliteten. Hans rankingpoäng håller dock honom kvar på en trygg OS-kvalplats, 18:e , i praktiken en 16:e plats.

Not: Med bara sex poängstinna tävlingar kvar börjar en OS-plats i -90 kg närma sig ordentligt, om än kanske inte vara helt klar än. Tyvärr får ju bara en av de två i -90 kg delta i Rio, oavsett om båda klarar kvalgränsen.

Tufft in i det sista

Mia Hermansson, -63 kg, inledde året urstarkt med en bronsmedalj på Grand Prix i Havanna, därefter två turneringar där det har blivit nära bra resultat, men ändå inte, efter bra matcher. Bronsmedaljen gav en poängmässigt lyft i rankningen/OS-kvalet, men inget placeringsmässigt lyft utan ”bara” en ökad buffert nedåt. Med en 16:e, i praktiken 13:e, i OS-kvalet blir kampen om en OS-plats fortsatt hård.

Anna Bernholm, -63 kg, i helgen var det Bernholms tur att vara bäst av de två i -63 kg med en bronsmedalj, som hon dock förlorade med minst möjliga marginal, en shido, efter en stenhård match mot VM-bronsmedaljörskan Tsedevsuren från Mongoliet. Efter hennes tidigare resultat påverkade de nya poängen inte OS-kvalet och hon är kvar på en 18:e plats, i praktiken 14:e. Det blir även för henne en fortsatt hård kamp om en OS-plats.

Not: Tyvärr får ju bara en av de två i -63 kg delta i Rio, oavsett om båda klarar kvalgränsen.

Robin Pacek, -81kg, har haft det trögt efter sin tredje raka VM-åttondel i augusti. Trots flera bra och täta matcher har han tappat mest OS-kvalet sedan i oktober. Han är nu nere på en 33:e plats i OS-kvalet, i praktiken 19:e plats, och marginalen nedåt till sista kvalplats är liten. Han behöver vända trenden.

Blir svårt

Tommy Macias, -73 kg, har en tuff vår där han åker lite jojo i OS-kvalet. Han har varit på OS-kvalplats genom sk kontinental kvota under slutet av 2015. Tappat den platsen, återtagit den för att nu efter helgen tappa den igen – trots en bra insats där han bl.a. besegrade tredjeseedade Tatalashvili, Georgiern. 

Not 1: För herrarna är det de 22 första i OS-kvalet som blir direktkvalificerade, och för damerna är det 14 som blir direktkvalificerade. Därutöver delas det ut en del kvotplatser. Totalt, både herrar och damer, tävlar 386 judoka på OS i Rio.

Not 2: Eftersom rankinglistan tar med alla judokas OS-kvalpoäng, samtidigt som varje land bara kan skicka en enda deltagare per viktklass kan placeringen bli lite missvisande. Därför anges ovan ”i praktiken”, den verkliga placeringen i kampen om en OS-plats.

För information: Pressansvarig - Christer Löfgren,  This is a mailto link

Skribent: Christer Löfgren
Nyfiken på judoAktivPress
2020_logga
190x190-judo-sbi
cZ0nB1RS2WQghEVAV-FZ
facebook
twitter

Postadress:
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Besöksadress:
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0184300510
E-post: This is a mailto link